KAportal U karlovačkoj knjižnici večeras otvaranje izložbe posvećene velikom slovenskom pjesniku Francu Prešernu | Karlovački informativni web portal

U karlovačkoj knjižnici večeras otvaranje izložbe posvećene velikom slovenskom pjesniku Francu Prešernu

U Izložbenom salonu “Ljudevit Šestić” Gradske knjižnice Ivana Gorana Kovačića u Karlovcu, večeras u 18 sati bit će otvorena izložba “France Prešeren 1800. – 1849.”. Izložba se ujedno otvara povodom obilježavanja 170. obljetnice smrti dr. Franca Prešerna i obilježavanja slovenskog kulturnog praznika Prešernov dan.

Ova izložba donosi presjek stvaralaštva velikog slovenskog pjesnika te zanimljivosti vezane uz njegov rodni kraj, prijatelje i žene koje su obilježile njegov život. Uz tematske plakate, izložit će se i izdanja poezije Franca Prešerna iz fonda Središnje knjižnice Slovenaca u RH, te multimedijski prikaz uglazbljenih pjesnikovih tekstova.

Na otvorenju će biti prikazan i igrokaz “Erikove Prešernove zgodbe”, koji će izvesti polaznici tečaja slovenskog jezika, pod vodstvom prof. Matee Hotujac Dreven. Tečaj slovenskog jezika organiziran je u okviru projekta „Slovenski jezik in kultura na Hrvaškem“, a financiran je od strane Ureda Vlade Republike Slovenije za Slovence u susjednim zemljama i inozemstvu u 2018. godini.

  • Izložba ostaje otvorena do 27. veljače.

    KAportal.hr

  • Odgovori