KAportal U Karlovac stigle i odmah razgrabljene dodatne doze cjepiva protiv gripe - do sada službeno zabilježena četiri slučaja oboljenja | Karlovački informativni web portal

U Karlovac stigle i odmah razgrabljene dodatne doze cjepiva protiv gripe – do sada službeno zabilježena četiri slučaja oboljenja

foto ilustracija – Pixabay.com

Ako se po broju onih koji su se protiv nje cijepili može procjenjivati, gripe bi u Karlovačkoj županiji ove sezone trebalo biti manje nego prijašnjih. Jer, cijepilo se više od 10.000 ljudi, a i dodatne doze cjepiva su gotovo pa razgrabljene: ostale su samo tri u Zavodu za javno zdravstvo.

– Imali smo listu čekanja pa smo 200 dodatnih doza podijelili po liječničkim ordinacijama, koliko je tko tražio. Ostale su samo tri kod nas u Zavodu, kaže nam dr. Kristina Sekulić, epidemiologinja u županijskom Zavodu.

Dodatnih količina cjepiva više neće biti jer su potrebna dva tjedna da počne djelovati, a gripa je sezonu, ranije nego inače, ionako već otvorila. Gotovo sramežljivo, doduše, ali četvero oboljelih od gripe u Karlovačkoj županiji je već registrirano. I to svi u Karlovcu.

  • – Uvijek treba imati na umu da to nije stvaran broj oboljelih, već broj prijavljenih slučajeva. Onih koji su nama prijavili liječnici, a svi koji dobiju gripu, znamo, ne idu liječniku, napominje Sekulić.

    Dodaje kako se vrhunac gripe tek očekuje, krajem siječnja i u veljači, no i do tada će oboljevanja od ove zarazne bolesti biti pa je važno prisjetiti se da ju treba preležati i ne uzimati olako. Simptomi su povišena temperatura, drhtavica, osjećaj iscrpljenosti, bolovi u mišićima i zglobovima, curenje i začepljenost nosa, grlobolja, kašalj.

    KAportal.hr

  • Odgovori