KAportal Turanjčani uputili apel saborskim zastupnicima: Pomozite nam i utječite na Vladu da gradnja zaobilaznice počne 2019. | Karlovački informativni web portal

Turanjčani uputili apel saborskim zastupnicima: Pomozite nam i utječite na Vladu da gradnja zaobilaznice počne 2019.

Poslali smo pisma zastupnicima VII. izborne jedinice u Hrvatskom saboru s molbom da utječu na Vladu RH koja upravlja državnim poduzećima da se izgradnja obilaznice shvati kao visoki prioritet te da njezina izgradnja započne 2019.godine. Smatramo sa će zastupnici  Marija Jelkovac (HDZ), Damir Mateljan (SDP), Ivan Vilibor Sinčić ( Živi zid), Tomislav Lipoščak (HDZ) naše zahtjeve argumentirano braniti u Hrvatskom saboru i da će se zalagati da se osiguraju potrebna sredstva u državnom proračunu za tu namjenu i što hitnije riješe imovinsko-pravni odnosi.

Poručili su to iz Vijeća roditelja OŠ Turanj, tražeći od saborskih zastupnika iz Karlovačke županije da im pomognu i utječu na Vladu kako bi gradnja obilaznice koja život znači počela iduće godine. Podsjetimo, Vlada je na prošlotjednoj sjednici u Karlovcu početak izgradnje najavila za 2020. godinu.

Turanjčani u pismu navode:

 • Sigurni smo da pratite zbivanja u Karlovačkoj županiji i da vam nije promaknula vijest o strašnoj prometnoj nesreći nedaleko OŠ Turanj u Karlovcu u kojoj je stradao Marko – desetgodišnji dječak. Ta je tragedija uzdrmala sve građane Karlovaca, ali posebno nas roditelje čija djeca svakodnevno polaze školu i vrtić na Turnju. Smatramo da 13 000 vozila dnevno, od kojih je 10% kamiona, dovoljno ukazuje na problem s kojim se susreću naša djeca na putu u školu prilikom prelaska ceste D1. Nažalost po sve nas, za Marka ovaj problem nije riješen na vrijeme, stoga vam upućujemo ovo pismo da skrenemo pozornost na problematiku sigurnosti djece na državnoj cesti D1 općenito, a posebno u gradskoj četvrti Turanj. Duboko cijenimo osobno prisustvo zastupnice Jelkovac sastanku Vijeća roditelja OŠ Turanj s predstavnicima Hrvatskih cesta, Grada Karlovaca, Karlovačke županije i prometnih stručnjaka s Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu. Pozivamo i vas ostale zastupnike iz naše županije da se aktivno uključite u rješavanje ovog problema jer on nema stranačku boju, već jednostavnu ljudsku i roditeljsku dimenziju.

  Kao što vam je poznato, definirane su kratkoročne i srednjoročne mjere koje će privremeno učiniti sigurnijim odlazak djece u školu. Ovdje naglašavamo sigurnijim, a ne sigurnim. Svi znamo da je jedino pravo i trajno rješenje – obilaznica Turnja.

  Kao odgovorne saborske zastupnike roditelja djece koja svakodnevno izlažu svoje mlade živote velikom riziku, ali i kao ljude koji potječu iz ove županije, sigurno ste svjesni da svakoga od vas vidimo kao osobu koja će naše zahtjeve argumentirano braniti u Hrvatskom saboru te se zalagati da se osiguraju potrebna sredstva u državnom proračunu za tu namjenu. Također vas molimo, založite se da se državna politika izgradnje cesta i obrane od poplava koordinira kvalitetno te da se ta sredstva što bolje iskoriste kako bismo ostvarili zajednički cilj svih žitelja Karlovaca – obranu od poplava i sigurnost svih sudionika u prometu, a pogotovo onih najranjivijih – djece osnovnoškolskog uzrasta.

  Molimo vas da utječete na Vladu RH koja upravlja državnim poduzećima da se izgradnja obilaznice smatra dovoljno visokim prioritetom kako bi njena izgradnja počela u 2019. godini, odnosno da se procesom javne nabave krene najkasnije 1.7.2019.

  Znamo da je proces javne nabave, rješavanja imovinsko – pravnih odnosa, projektiranja i usuglašavanja dug i mukotrpan, ali djeca nemaju vremena za čekanje i nažalost nečinjenje nekih drugih ljudi sada je palo na leđa današnjih nositelja vlasti i na konstruktivni doprinos oporbe.

  Narodna mudrost kaže : Čak i najduži put počinje prvim korakom. Mi, roditelji djece OŠ Turanj, smo napravili taj korak upozoravajući na ovaj problem – nastavite koračati s nama zajedno do kraja našeg puta, do rješenja problema – do izgradnje obilaznice.

  Druga mudrost kaže: Tko želi odraditi posao, nađe način, a tko ne želi, smišlja izliku. Smatramo da ste vi osobe koja ćete odraditi posao na dobrobit svih nas i naše djece.

  Vrijeme je Došašća – vrijeme vjere i nade u dolazak Svjetla koje pobjeđuje tamu. Mi svoju nadu u početak izgradnje obilaznice polažemo u vas.

  KAportal.hr

 • Odgovori