KAportal Novo stradavanje na pruzi ponovo otvorilo pitanje sigurnosti - ministar Butković izrazio sućut obiteljima poginulih i rekao što se radi po tom pitanju | Karlovački informativni web portal

Novo stradavanje na pruzi ponovo otvorilo pitanje sigurnosti – ministar Butković izrazio sućut obiteljima poginulih i rekao što se radi po tom pitanju

Velika tragedija u Donjem Zvečaju ponovo je otvorila pitanje sigurnosti željezničkih i cestovnih prijelaza u Hrvatskoj pa je ministar prometa Oleg Butković jučer u Karlovcu rekao da je gotov „Nacionalni program željezničkih i cestovnih prijelaza“ koji je osnov za uređenje svih oko 1.500 pružnih prijelaza, te da će financiranje tih projekata ići prema Svjetskoj banci i fondovima Europske unije.

Butković je izrazio sućut obiteljima mladog bračnog para poginulog u naletu teretnog vlaka. Rekao je da do završetka očevida ne može ništa detaljnije reći o tome što je bio uzrok njihove pogibije i radi li se o tehničkim problemima na tom prijelazu, na kojemu je zabilježeno više takvih nesreća. Podsjetio je da su mještani peticijama tražili da se na tom prijelazu uz zvučno-svjetlosnu upozoravajuću signalizaciju instalira i sustav zaštitnih rampi. Ni direktor HŽ Infrastrukture Ivan Kršić jučer nije mogao novinarima reći više.

Za dio željezničko-cestovnih prijelaza identificiranih kao „crne točke“ sredstva su već osigurana iz proračuna HŽ Infrastrukture, kazao je Butković. Koji bi prijelazi morali uz signalizaciju imati i rampe, odredit će struka, rekao je.

  • Na pitanje novinara jesu li i rampe sigurno rješenje, s obzirom da je prije dva dana u Karlovcu osobno vozilo malom brzinom bez problema probilo rampu i zabilo se u jureći vlak, ministar nije mogao dati bilo kakav određeniji odgovor, osim onoga da treba uzeti u obzir i ljudski faktor.

    Vijesti.rtl.hr

  • Odgovori