KAportal Za tjedan dana počinje 45. Zimska likovna kolonija - ZILIK, niz umjetnika podučavat će djecu | Karlovački informativni web portal

Za tjedan dana počinje 45. Zimska likovna kolonija – ZILIK, niz umjetnika podučavat će djecu

Jedna od najljepših i najdugovječnijih karlovačkih kulturnih manifestacija, Zimska likovna kolonija – ZILIK, ove godine održava se već po 45. puta! Uz druženje djece i likovnih umjetnika popraćeno edukativnim i zabavnim radionicama, ove godine ZILIK će biti dodatno posvećen i ženama umjetnicama, pa će po prvi puta u svojoj dugoj povijesti na svečanom otvaranju biti otvorena izložba ženske umjetnice, i to pozante karlovačke akvarelistice Vanje Krmpotić, pod nazivom “Čulnost prirode”.

Bit će to u ponedjeljak 22. siječnja u 19:30 sati u izložbenoj dvorani Gradskog kazališta Zorin dom. Dakako, 45. ZILIK već po tradiciji počet će i ranije, toga jutra, Malim ZILIK-om, koji ove godine otvara likovna radionica svjetski poznatog vizualnog umjetnika pod umjetničkim nazivom Lonac, koji će djecu podučiti svijetu ulične umjetnosti i grafitiranja kroz jutarnju radionicu “Ime u obliku grafita” i poslijepodnevnu “Imaginarni likovi”.

Radionice Malog ZILIK-a svakodnevno će se odvijati od 10 do 12 te od 15 do 17 sati, a u utorak će doc. dr. art. Miran Šabić također održati dvije različite radionice. Na jutarnjoj radionici “Biljke i životinje iz mašte” će djeca naučiti što je to umjetnička tehnika frottage, dok će na poslijepodnevnoj “Moj najdraži predmet” učiti kako se izvodi suvremena grafička tehnika Pronto plate litografija.

  • Srijeda je rezervirana za poznatu hrvatsku akademsku slikaricu-grafičarku Sanju Pribić koja je pripremila radionicu “Moja knjiga-razbibriga” na kojoj će djeca sama osmisliti priču i oslikati ju i tako stvoriti svoju prvu vlastitu autorsku slikovnicu. U četvrtak 25. siječnja gost je profesor sa zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti Siniša Reberski koji će djeci otkriti “Tajni život slova” i uvesti ih u svijet kaligrafije. Mali ZILIK u petak zatvara radionica akademske slikarice Katarine Vojković odnosno kćerke jedne od osnivačica ZILIK-a poznate kiparice Katarine Parađ-Vojković. Katarina Vojković je pripremila maštovitu radionicu “Vanzemaljac u muzeju” na kojoj će djeca sama osmisliti priču i pretočiti ju u formu stripa.

    Dakako, bit će tu i dodatnih popratnih manifestacija kao tradicionalni Dan karlovačkih umjetnika, priredba djece Doma “Vladimir Nazor” za umjetnike i svečano zatvaranje uz veliku izložbu nastalih radova.

    KAportal.hr

  • Odgovori