KAportal Svjetski dan srca i u Karlovcu: Krvno-žilne bolesti drugi uzrok smrtnosti, ali prevencija itekako može pomoći | Karlovački informativni web portal

Svjetski dan srca i u Karlovcu: Krvno-žilne bolesti drugi uzrok smrtnosti, ali prevencija itekako može pomoći

– I u Karlovačkoj županiji, baš kao i u zemlji, 50 posto uzroka smrtnosti su krvno-žilne i moždane bolesti, iza njih slijede tumorske i ostale. Zato je važno educirati ljude, podići svjesnosti o krvno-žilnim bolestima, upoznati ih sa simptomima i važnosti da se na vrijeme obrate liječnicima, poručeno je s današnjeg obilježavanja Svjetskog dana srca u Karlovcu.

Akcija koju organiziraju Karlovačka županija, Zavod za javno zdravstvo, Opća bolnica Karlovac i domovi zdravlja Karlovac, Duga Resa, Ogulin, Ozalj, Slunj i Vojnić, u stvari, traje tjedan dana: počela je u srijedu u Ogulinu, jučer je bila u Slunju, danas u Dugoj Resi, Karlovcu i Ozlju, dok će u utorak biti u Vojniću.

– Organizirali smo je u svih pet gradova i Vojniću jer želimo što veći broj građana upoznati s opasnostima ovih bolesti i prevencijom, kazao je županijski pročelnik za zdravstvo Predrag Korać.

  • A prevencija se, po riječima kardiologa u Općoj bolnici Karlovac Davora Horvata, ove godine vodi sloganom “Podijelimo tajnu o energiji srca”.

    –  Tu prije svega mislimo na pravilnu prehranu, a to znači izbjegavati industrijski prerađenu hranu, ponajprije zbog toga što ima puno šećera i masnoća, što više jesti voće i povrće, dnevno jesti pet manjih obroka, veličine jedne šake, što više piti vodu, izbjegavati gazirania pića i slatke sokove… Također, vježbati pola sata dnevno, 5 dana u tjednu, može to biti vožnja biciklom, brza šetnja, nordijsko hodanje, ali općenito što više se kretati. Isto tako, treba izbjegavati pušenje, pušači trebaju voditi brigu i o osobama koje ne puše, a sami moraju znati da, prestanu li pušiti, za otprilike dvije godine izgubit će najveći dio štetnih posljedica pušenja, a za 15 godina u potpunosti se izjednačiti s nepušačima. To im je motiv da ostave pušenje, napomenuo je dr. Horvat, upozorivši da godišnje u svijetu od krvno-živnih bolesti umre 17,5 milijuna ljudi.

    KAportal.hr

  • Odgovori