KAportal Svečano otvorena 45. Zimska likovna kolonija - ZILIK, mališani i umjetnici već rade punom parom | Karlovački informativni web portal

Svečano otvorena 45. Zimska likovna kolonija – ZILIK, mališani i umjetnici već rade punom parom

foto: Igor Čepurkovski

U izložbenoj dvorani Gradskog kazališta Zorin dom sinoć je svečano otvorena 45. Zimska likovna kolonija – ZILIK, jedna od najljepših i najdugovječnijih karlovačkih kulturnih tradicija, koja spaja djecu doma “Vladimir Nazor” i likovne umjetnike. Povodom početka 45. ZILIK-a, otvorena je i izložba radova poznate karlovačke akvarelistice Vanje Krmpotić, pod nazivom “Čulnost prirode”.

No, ZILIK radi punom parom još od ponedjeljka ujutro, kada su počele radionice Malog ZILIK-a u domu “Vladimir Nazor”. U ponedjeljak je s djecom radio svjetski poznati vizualni umjetnik Lonac, koji ih je poučavao svijetu ulične umjetnosti i grafitiranja kroz jutarnju radionicu “Ime u obliku grafita” i poslijepodnevnu “Imaginarni likovi”.

Danas s djecom radi doc. dr. art. Miran Šabić. Na jutarnjoj radionici “Biljke i životinje iz mašte” djeca su učila o umjetničkoj tehnici frottage, dok će na poslijepodnevnoj “Moj najdraži predmet” učiti kako se izvodi suvremena grafička tehnika Pronto plate litografija.

  • Srijeda je rezervirana za poznatu hrvatsku akademsku slikaricu-grafičarku Sanju Pribić koja je pripremila radionicu “Moja knjiga-razbibriga” na kojoj će djeca sama osmisliti priču i oslikati ju i tako stvoriti svoju prvu vlastitu autorsku slikovnicu. U četvrtak 25. siječnja gost je profesor sa zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti Siniša Reberski koji će djeci otkriti “Tajni život slova” i uvesti ih u svijet kaligrafije. Mali ZILIK u petak zatvara radionica akademske slikarice Katarine Vojković odnosno kćerke jedne od osnivačica ZILIK-a poznate kiparice Katarine Parađ-Vojković. Katarina Vojković je pripremila maštovitu radionicu “Vanzemaljac u muzeju” na kojoj će djeca sama osmisliti priču i pretočiti ju u formu stripa.

    Dakako, bit će tu i dodatnih popratnih manifestacija kao tradicionalni Dan karlovačkih umjetnika, priredba djece Doma “Vladimir Nazor” za umjetnike i svečano zatvaranje uz veliku izložbu nastalih radova.

    KAportal.hr

  • Odgovori