KAportal Sunčani sat koji je župnik devastirao vraća se na prvotnu lokaciju - obitelj Baršić donira zemljište | Karlovački informativni web portal

Sunčani sat koji je župnik devastirao vraća se na prvotnu lokaciju – obitelj Baršić donira zemljište

Nakon što je prošlog proljeća kameni sunčani sat za koji se pretpostavlja da je iz doba Rimskog carstva, a koji se tada nalazio kod crkve u Svetog Petra apostola, oštećen i izbušen sa suludom nakanom da posluži kao postolje za veliki križ, gradske službe Grada Duge Rese i konzervatori zauzeli su se za njegovo spašavanje.

Naime, Konzervatori su zatražili da sunčani sat premjestiti na prvotnu lokaciju i saniraju oštećenja, a ovih dana postignut je i konačni dogovor.

Sunčani sat privremeno je smješten na imanju pokojnog gradonačelnika Ivana Baršića, a prije nekoliko dana s predstavnicama Konzervatorskog odjela iz Karlovca Brankicom Krizmanić i Tanjom Horvatić održali smo sastanak na kojem je dogovoreno da će sat biti vraćen na prvotnu lokaciju, odnosno tamo gdje se nalazio od davnina – ispričao nam je gradski pročelnik za prostorno uređenje Mladen Rakočević.

 • Naime, sunčani sat nekad je bio smješten uz cestu u Mrežničkim Poljicima, jer se baš tu nekad nalazila postaja za odmorište za putnike na Jozefinskoj cesti i kovačnica.

  Postigli smo dogovor da ćemo izraditi projekt kojim će sat biti preseljenje na tu prvotnu lokaciju, znači uz cestu u Mrežničkim Poljicima s desne strane gledano iz Duge Rese prema Belavićma. Parcela postoji, no nedostajat će još nešto zemljišta, jer Ministarstvo kulture ne dozvoljava da kulturno –povijesno dobro bude smješteno na privatnoj čestici, stoga nam je u susret izišla supruga pokojnog gradonačelnika Ankica Baršić koja je kazala kako će donirati dio zemljišta koje će nedostajati kako bi se sat vratio na prvotnu lokaciju – pojasnio je Rakočević.

  Dakle, osim što će sunčani sat biti vraćen na prvobitnu lokaciju te restauratorski zaštićen od danjih oštećenja, napravljeno bi bilo i malo odmorište,postavljena edukativna ploča i zasađeno stablo oraha baš kao nekada. Radove će financirati Grad.

  KAportal.hr

 • Jedan komentar

  1. A gdje je u cijeloj ovoj priči netko iz crkve?
   Poznato je tko je napravio nenadoknadiva šteta kao i to da će iz gradskom proračuna ići sanacija.Bravo!!!

  Odgovori