KAportal Izvlačenje stotina milijuna kuna iz Karlovačke banke - na sudu u Zagrebu počelo pripremno ročište | Karlovački informativni web portal

Izvlačenje stotina milijuna kuna iz Karlovačke banke – na sudu u Zagrebu počelo pripremno ročište

Izvlačenje stotina milijuna kuna iz Karlovačke banke dobilo je svoj sudski epilog, a upravo je danas, javlja portal Net.hr, na Županijskom sudu u Zagrebu počelo pripremno ročište.

Na sud su jutros stigli okrivljenici Marija Šola i njezini sinovi Sandi i Petar koji, piše Net.hr od početka procesa zamjeraju što je bankarima omogućeno da svjedoče o bankarskim poslovima a to bi po njihovom stavu trebala biti bankarska tajna.

Podsjetimo, Marija, Sandi i Petar Šola osumnjičeni su, s još nekoliko osoba, za izdavanje kredita bez valjanih osiguranja. Na teret im se stavlja izvlačenje novca iz Karlovačke banke za projekte koji nisu imali poslovnog osnova.

Prema optužnici, Marija Šola je od svibnja 2007. do ožujka 2013. organizirano, sredstvima Karlovačke banke financirala određene projekte, iako je to bio samo način da se izvuče novac. Naime, vraćanje kredita je u više navrata prolongirano, a dio imovine banke prenesen je u vlasništvo tvrtki obitelji Šola. Sumnja se da su Marija Šola i njezini sinovi plasirali najmanje 283,5 milijuna kuna spornih kredita i time banku izložili velikom kreditnom riziku, te joj nanijeli financijsku štetu od najmanje 33,26 milijuna kuna. Sebi su pak pribavili najmanje 99 milijuna kuna.

Iako je optužnica potvrđena, obrana smatra da bankari nisu smjeli svjedočiti o onome što se u Karlovačkoj banci događalo u vrijeme dok ju je vodila Marija Šola. Formalno nisu bili oslobođeni čuvanja bankarske tajne, no taj njihov argument do sada nije prihvaćen kao procesna pogreška. Net.hr piše da prema najavama iz odvjetničkih krugova od ukazivanja na taj propust neće odustati ni kada suđenje započne.

KAportal.hr

  • Odgovori