KAportal Subota u Karlovcu dan za građanske akcije i prosvjede - udružena oporba poziva na prosvjed protiv gradnje HE na slapu na Korani | Karlovački informativni web portal

Subota u Karlovcu dan za građanske akcije i prosvjede – udružena oporba poziva na prosvjed protiv gradnje HE na slapu na Korani

Mjesto na kojem se predviđa gradnja male hidroelektrane

Prosvjedi i građanske akcije u Karlovcu vrlo su rijetki a sutrašnji dan će obilježiti čak dva ovakva događanja. Prvi organizira Građanska inicijativa “Probudi Karlovac”, radi se više o akciji kojim ova Incijativa, stoji u pozivu, želi građanima grada Karlovca predstaviti na koji način grad Karlovac i Karlovačka županija mogu djelovati u cilju smanjenja energetskog siromaštva građana. Kako navode, isto tako da pokažu kako ostvariti što veću energetsku neovisnost u cilju smanjenja troškova energije i usmjeravanja ušteđenih sredstava u druge društvene i socijalne programe za pomoć svi građanima.

Akcija je najavljena za 9 sati na gradskoj tržnici kod Kauflanda, a trajat će sat vremena. Tijekom akcije građanima će se podijeliti prigodni pokloni kojima i sami migu djelovati u cilju smanjenja troškova za energiju.

Udružena oporba pak ima zajednički cilj a to je stopirati projekt izgradnje male hidroelektrane na slapu na Korani. O ovom projektu je, podsjetimo KAportal već pisao.

 • – U tijeku su pregovori gradonačelnika s investitorom koji želi graditi hidroelektranu na Korani. Posjedujemo prijedlog ugovora za koji smatramo da je protivan interesu Karlovčana, a sama građevina projektirana je na način da nam oduzima vrijedan plato s kojeg je najljepši pogled na Koranu a koji nazivamo vidikovcem, navodi se u pozivu na prosvjed koji će na platou kod rijeke početi u 11 sati. Organizatori prosvjeda su nezavisna lista Naš Karlovac, SDP Karlovac, nezavisna inicijativa Probudi Karlovac i nezavisna inicijativa Za radnički Karlovac.

  – Koncesija se daje privatnom ulagaču na 30 godina. Snaga HE je 354 kW, a očekivana proizvodnja 2.000.000 kWh električne energije godišnje. Investicija je vrijedna milijun eura, a subvencija bi iznosila 0,93kn/kWh ili 1.86 milijuna kn godišnje. Prihod grada ide iz cijene za pravo građenja, a ona je 2.000 eura godišnje! Ovim putem pozivamo da nam se pridruže sve Karlovčanke i Karlovčani koji smatraju da ponuđeno rješenje gradonačelnika šteti Karlovcu i da pokušaj realizacije ove investicije pokazuje dosljednost vladajuće stranke i njene anti-razvojne politike. Sada je pravi trenutak za to, pozivaju organizatori.

  KAportal.hr

 • 5 komentara

  1. “…sama građevina projektirana je na način da nam oduzima vrijedan plato s kojeg je najljepši pogled na Koranu a koji nazivamo vidikovcem…” Nisam vidio projekat za tu HE, ali iz članka zaključujem da je gubitak tog freaking vidikovca jedini argument. Liči mi na prigovore tipa “tu se nekad davno pomokril nekakav važan tip” pa se to više ne smije mijenjati za vijeke vjekova. Kao i argument povjesničara umjetnosti da se ne smiju ugrađivati moderna arhitektonska rješenja u staroj gradskoj jezgri, jer to nagrđuje cjelinu. I klasicizam je svojedobno bio šaka u oko među baroknim građevinama, kao i gotika u renesansnom okruženju. Elem, čovjek je kroz povijest prilagođavao urbano područje (grad) svojim potrebama. Kako smo već čuli od tih raznoraznih “zelenih aktivista”, niti vjetroelektrane niti hidroelektrane, a ponekad ni solarni paneli nisu poželjni jer nagrđuju okoliš, mijenjaju klimu i općenito izazivaju glavobolje. Glavno da su uvijek antiprotivni (kao i neki Riječani o LNG terminalu na Krku – najprije su protiv fiksnog na kopnu i treba graditi plutajući, a sad kad se država odlučila za plutajući, ili nije, sad treba graditi onaj fiksni na kopnu, ili obrnuto – svejedno). Što će nama struja, hebeš teslu! Treba se nama vratit u kameno doba. Pitam se samo tko.

   • Pitanje je može li se to izvesti drugačije. Petračić tvrdi da može. Zašto bi bila zgrada od 4,5 metra ako može biti niža i prikladnija?

    S ostalim se načelno slažem. Čini mi se, što je tužno, da uz razne komentatore po netu, ni dio onih koji organiziraju prosvjed uopće ne kuže što se planira, a još manje da namjena turbine i slapa i jest stvaranje električne energije. Ali ako projekt može manje narušavati vidikovac onda nema razloga da se to ne napravi, jednako kako je svota namijenjena gradu presmiješna.

   • Ja ne znam da li vi ljudi čitate dobro.
    “Koncesija se daje privatnom ulagaču na 30 godina. Snaga HE je 354 kW, a očekivana proizvodnja 2.000.000 kWh električne energije godišnje. Investicija je vrijedna milijun eura, a subvencija bi iznosila 0,93kn/kWh ili 1.86 milijuna kn godišnje. Prihod grada ide iz cijene za pravo građenja, a ona je 2.000 eura godišnje”
    Možda je Petračić tu krivo naveo eure, a trebao je kune.
    Znači, za 15000 kuna godišnje koliko bi bilo plaćeno za koncesiju, potencijalna zarada bi bila 1.860.000. Točno 124 puta više.
    Pustite vidikovac.

  2. Prava zarada je u subvenciji iznosila bi 0,93kn/kWh ili 1 860 000. 00 kn godišnje x30 god. = puno, puno lovine. Grad bi zaradio 15 000. 00 kn godišnje x 30 god. = malo, malo love. Još ako se izvuku nofčeki iz EU fondića za gradnju. Iz prve sume dio ide za čevape i pokoje jenje onome tko je to progurao kroz Prostorne planove. Tko je taj Pokemon koji je šutnut nogom u rit kad je došlo do smjene u Županiji?

  3. Kad pročitam ove presmiješne cifre koje idu gradu, pa više bi grad dobio da taj plato da u zakup kao terasu za neki otvoreni kafić uz Koranu, nego za nešto što će definitivno zatvoriti pogled. Očito se želi pogodovati privatnom investitoru. Mislim da je naknada za koncesiju HE Ilovac na Kupi kod Ozlja veća, pa je svejedno gradonačelnica Lipšinić bila kritična prema svojoj prethodnici što je pristala izdati građevinsku dozvolu za tu HE uz riječi kako grad Ozalj jest malen, ali bi mogli bez tog prihoda. U ovom slučaju mi bi definitivno mogli bez tog prihoda, jer bi estetska šteta bila znatno veća od koristi koje za grad veličine Karlovca i nema.

  Odgovori