KAportal STIŽU POTPORE 12,4 milijuna kuna osigurao LAG Vallis Colapis, poduzetnicima od 10 do 50 tisuća eura | Karlovački informativni web portal

STIŽU POTPORE 12,4 milijuna kuna osigurao LAG Vallis Colapis, poduzetnicima od 10 do 50 tisuća eura

DCIM100GOPRO

Ministarstvo poljoprivrede temeljem strategije koju je izradio LAG Vallis Colapis osiguralo je ukupno 12,4 milijuna kuna za provedbe mjera ruralnog razvoja i lokalnih razvojnih strategija na području 14 lokalnih uprava koje pokriva ovaj LAG. Direktnim korisnicima, dakle OPG-ovima, malim poljoprivrednicima, mladim poljoprivrednicima, poduzetnicima u turizmu, drvoprerađivačima i ostalima zainteresiranima za korištenje mjera ruralnog razvoja, odnosno podmjera 19.2 osigurano je ukupno 9,4 milijuna kuna, a preostali novac je trošak razrade i provođenja projekta. Očekuje se da će ovim potporama biti praćeno oko stotinu projekata.

– Svi zainteresirani s područja LAG-a bez obzira jesu li ili nisu članovi, mogu se javiti stručnim djelatnicima LAG-a ili u Grad Duga Resa kako bismo im pomogli da na vrijeme pripreme svu potrebnu dokumentaciju i povuku bespovratna sredstva koja će prosječno, ovisno o mjeri, iznositi od 10 do 50 tisuća eura, kazao je Tomislav Boljar predsjednik LAG Vallis Colapis dodajući kako očekuje da će natječaji biti objavljeni sredinom godine te kako već sad treba krenuti u pripremu dokumentacije. 

Detalje o mjerama iznijela je stručna suradnica LAG-a Tatjana Polović.

Iako se čini da je riječ o velikom novcu, u odnosu na druge zemlje EU, moram uputiti kritiku Ministarstvu da je dalo malu alokaciju od samo 3 posto, dok primjerice Rumunjska troši oko 8 posto sredstava. Pokušali smo povezati poljoprivredu i nepoljoprivredne djelatnosti kao što je turizam, prerađivači drveta, kratke lance nabave gdje ćemo s do 50 tisuća podržati tvrtku koja će organizirati prodaju poljoprivrednih proizvoda, jer smo radom na terenu vidjeli da tu ima velikih problema. Želimo iskoristiti i prednost blizine velikih gradova, Zagreba i Rijeke, te prolazak velikog broja turista našim područjem. Duga Resa ima puno neiskorištenih turističkih potencijala stoga očekujem da će se s ovog područja javiti najviše zainteresiranih baš za ovu djelatnost – naglasio je Milan Medić voditelj LAG-a te dodao kako će za poljoprivrednike i ostale zainteresirane biti organizirane i posebne edukativne radionice.

KAportal.hr

  • 2 komentara

    1. A hoće li se kontrolirati potrošnja sredstava?

    2. A kaj tebe boli kontrola? Jel iz tvog zepa ide? Skoncentriraj se na ono i one koji nas svaki dan kostaju a nemoj brojat tudje novce. Skoncentriraj se na one koji nam sa izmisljenim radnim mjestima uzimaju milijarde godisnje

    Odgovori