KAportal Stanišić: Glorificirate rad Čistoće i nesposobnog direktora, a sve se radilo stihijski a ne planski | Karlovački informativni web portal

Stanišić: Glorificirate rad Čistoće i nesposobnog direktora, a sve se radilo stihijski a ne planski

foto ilustracija

Hrvatski konzervativci su se također uključili u predizbornu kampanju, pa nakon apela protiv diskriminacije djece koja ne uspiju biti upisana u gradske vrtić, sad se osvrću na, kako kažu, glorificiranje rezultata gradskog poduzeća Čistoća.

Vijećnik Mihovil Stanišić uputio je otvoreno pismo gradonačelniku te kaže kako se nikako ne može složiti s tvrdnjom da se to trgovačko društvo u vlasništvu Grada kvalitetno vodi i da se kvalitetno skrbi o gospodarenju komunalnim otpadom Karlovca.

Priopćenje prenosimo u cijelosti…

 • – Previše sam svog slobodnog vremena utrošio u nastojanju da pozitivno utječem prije svega na svijest ljudi koji su odgovorni za gospodarenje komunalnim otpadom po ekološko i ekonomsko isplativim kriterijima (u što ste i sami mogli više puta uvjeriti), da bih prihvatio izjave da je u Čistoći sve sjajno. Naprotiv, smatram da je u protekle četiri godine propuštena prilika da naš grad učini značajan kvalitetan iskorak u ukupnom gospodarenju otpadom Karlovca, prije svega zbog nesposobnosti sadašnjeg direktora Čistoće kojem je gradska uprava prepustila rješavanje tog segmenta obaveza Grada, piše Stanišić.

  Podsjeća da je u vrijeme dok dok je bio predsjednik Gradskog vijeća organizirao posjete sredinama koje su uspjele kroz relativno kratak period postići odvajanje korisnih sastojaka komunalnog otpada preko 50% (Krk i Čakovec).

  MIhovil Stanišić

  – Inicirao sam da Grad angažira “Centar za transfer tehnologije” d.o.o., da izrade studiju pod nazivom “Ekološki zasnovan sustav gospodarenja komunalnim otpadom”, pošto su sličnu studiju izradili prije deset godina za otok Krk. Studija je izrađena, na Povjerenstvu je većinom glasova odbijena i nikad se nije pojavila na Gradskom vijeću da se o njoj raspravlja i javnost s njom upozna. Više puta sam pokušavao uvrstiti u rad Gradskog vijeća izvješće o izvršenju “Plana gospodarenja otpadom 2011. – 2015.” Karlovca pošto je vidljivo da se nije na tom planu ništa bitno postiglo, navodi.

  – Većina iznesenog na vašoj pressici što se tiče primarne selekcije komunalnog otpada (selekcija na kućnom pragu), pokrenuta je na našu inicijativu, uz protivljenje i skepsu direktora Čistoće; od kompostera (kako vrtnih tako i kućnih), vrećica za papir i plastiku pa do kontejnera za papir! Nažalost, i ono što je učinjeno više je napravljeno stihijski nego planski, piše Stanišić i dodaje da mu je dvije godine bilo potrebno da shvati zašto se opstruira njegova inicijativa i zbog čega je odbijena “Studija ctt”.

  – Izjava vaše zamjenice na Povjerenstvu da sa pristupom gospodarenju otpadom temeljem “Studije ctt”, znači selekcijom na kućnom pragu grad Karlovac šteti strateškom projektu karlovačke županije “CGO Babina gora” pomogla mi je da shvatim takav negativan stav prema selekciji. Budimo realni što se tiče cijena usluge odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada građana Karlovca. Trgovačko društvo Čistoća ne plaća niti kune za odlaganje otpada na Deponiji Ilovac, za razliku od drugih jedinica lokalne samouprave koji to plaćaju. Propuštena je prilagodba ovog trgovačkog društva za buduća vremena kada će i oni morati plaćati odlaganje našeg otpada, čime će i cijena usluge za nas građane biti značajno veća.

  Hrvatska konzervativna stranka i ja osobno zalažemo se za odvajanje deponija na Ilovcu kao pogon Grada, kako bi se na tom prostoru doista gospodarilo otpadom za dobrobit svih građana i budućih naraštaja. Reciklažni centar je osnova za svaku jedinicu lokalne samouprave poput Karlovca i u njemu se nalaze pored Reciklažnog dvorišta bitne građevine koje se mogu isčitati iz Plana gospodarenja otpadom RH, a to su Hala za oporabu glomaznog otpad, kompostirnica i sortirnica.

  Ne mogu iste osobe koje su odbile studiju “EKOLOŠKI ZASNOVAN SUSTAV GOSPODARENJA KOMUNALNIM OTPADOM” , proglasivši je nedovoljno stručnom, pregovarati sa sadašnjim ministrom Zaštite okoliša” o budućim investicijama u Karlovcu uz sufinanciranje “Fonda za zaštitu okoliša” kada ih je već sve dobro upoznao!

  Kao zaključak podsjetit ću vas na vrijeme prije deset godina, kada smo prikupili podatke o velikom broju jedinica lokalne samouprave izvan Karlovačke županije koje su dovozile svoj otpad na Deponij Ilovac. Tada smo kod Vas inzistirali da se s tom praksom prestane i proveli ste naš prijedlog.

  Na tome Vam zahvaljujem jer se i obistinilo što smo tada predvidjeli, a to je nedostatak kapaciteta na Ilovcu, kaže konzervativac Stanišić.

  KAportal.hr

 • 3 komentara

  1. Iskreno se nadam da će građani Karlovca dati svoj glas na izborima za naše konzervativce bar onaj dio koji je ekološki osvješten.
   Segment iz dopisa za EU: Sadašnji Ministar Dobrović ima namjeru otpad u Hrvatskoj zbrinjavati sukladno EU zakonodastvu i ima podršku većine udruga zaštite okoliša. Međutim, umjesto da ga podrže i da mu pomognu što žurnije riješiti problem s otpadom i to sukladno Europskom zakonodavstvu, većina Župana ga opstruira i dalje forsiraju slude projekte – megalomanske RCGO jer su na njih potrošili hrpe novaca, unatoč protivljenju stanovništva, udruga za zaštitu okoliša i dokaza struke o neodrživosti lokacija i tehnologije.
   Sada je u RH nova strategije zbrinjavanja otpada u RH i ne treba nam 12 RCGO, pa nas ima 4.000.000, a to vam je kao malo veći grad u EU. Nadamo se da nećemo morati obavijestiti svakog EU parlamentarca ponaosob jer bi to za nas bio veliki novčani izdatak i sramota da svi vide kako se na osnovu krivotvorina u dokumentima u Studijama utjecaja na okoliš – SUNO, od EU fondova traže novčana sredstva za nepotebne megalomanske projekte u Hrvatskoj, ali spremni smo i to uraditi. Jasno Vam je kako se u RH troši novac poreznih obveznika – hrpimice i nemilice, a sve u cilju da pojedinci izvuku ogroman novac iz EU fondova za projekte RCGO. Izvijestiti Vas i predočiti Vam dokaze naša je obaveza kao građana EU. Ukoliko Vam ni to nije dovoljno imamo razloga sumnjati da niti Vas nije briga što će se sredstvima iz EU u Republici Hrvatskoj uništiti strateške rezerve pitke vode neposredno za grad Karlovac, Rijeku, Split i druge, a time posredno i za dio EU.
   U našoj županiji imamo situaciju gdje Pročelnik godinama mjenja Župane umijesto da je obrnuto. A što onda nego hvale njegovog šul kolegu do ludila. A da mu daju još i medalju junaka rada.

  2. Nemoj zezat! Šul kolega! Stvarno?

  3. Sudeći po odgovoru ostali su šokirani koliko daleko može ići ljudska pohlepa:
   – Na i oko planirane lokacije zahvata RCGO postoji 64 izvora pitke vode koju koristi 81 domaćinstvo za vodoopskrbu.
   – Evidentirano je 15 bunara u bližoj okolici lokacije RCGO koje koristi lokalno stanovništvo.
   – Hidrogeološkom prospekcijom terena (GPS) ustanovljeno je 158 izvorišta pitke vode od kojih je jedan dio uzorkovan u Zavodu za javno zdravstvo.

   Iz cjelokupnog “bloka” Babine gore:
   – izvire preko 300 izvora pitke vode.
   – Izvire i 5 rječica, a to su: Trebinja, Gradnica, Mala Utinja, Velika Utinja, Bukovica.
   – Postoje 3 vodocrpilišta za javnu vodoopskrbu: Utinja Vrelo, Jurković Mlin i Tušilović.
   – Postoji 200 kopanih bunara dubine 10 – 40 metara.
   – Na istoj vodnoj razdjelnici (rasjed) nalazi se i vodocrpilište u Mekušju (Karlovac).
   Ukupan preliv pitke vode iz Babine Gore je preko 8.000.000.000 litara godišnje. Dostatno da cjelokupna ljudska populacija ima za jedan dan po litru pitke vode i da ne umre od žeđi. Tijekom kišnih razdoblja protoci vode ispod možebitne lokacije RCGO višestruko se povećavaju, te samo iz doline u koju misle deponirati otpad istječe dnevno 50.000.000 lit vode. Fotografije u prilogu (ispod lokacije RCGO kada pada kiša) pokazuju navedeno! https://www.youtube.com/playlist?list=PL9ixWDNrb0LbRelnqaJT-e5Osn-OOuBd1. Doista je jako “bolesno” uništiti toliko vodno bogatstvo i da to još i financira Europska Unija.
   Kad smo dali primjedbu da je lokacija RCGO Babina Gora u suprotnosti s gore navedenom Direktivom EU 2000 odgovorna osoba Županijski pročelnik Marinko Maradin izjavio je da oni ne misle na Babinoj Gori graditi hidrocentrale nego RCGO.

  Odgovori