KAportal Srijeda u dugoreškoj Bolnici posvećena arterijskoj hipertenziji - Posjetitelji mogu na procjenu kardiovaskularnog rizika | Karlovački informativni web portal

Srijeda u dugoreškoj Bolnici posvećena arterijskoj hipertenziji – Posjetitelji mogu na procjenu kardiovaskularnog rizika

Arterijska hipertenzija i važnost liječenja, tema je 2. Dana otvorenih vrata Specijalne bolnice za produženo liječenje Duga Resa, koji će biti ove srijede.

Posjetitelji će od 8 do 12 sati moći više doznati o ovoj bolesti, te prekontrolirati arterijske tlakove na rukama i nogama i EKG.

– Arterijska hipertenzija i dalje ima važno mjesto u porastu kardiovaskularnih bolesti (npr. srčani udar, moždani udar, srčano zatajenje, bubrežno zatajenje itd.) i zato je vrlo važno za praćenje kardiovaskularnog rizika osim mjerenja perifernog arterijskog tlaka i mjerenje centralnog aortalnog tlaka koji nam indirektno daje puno podataka o stanju srca kao glavnog dijela kardiovaskularnog sustava. Do sada se to moglo izmjeriti tijekom invazivne kardiološke obrade (kataterizacije srca i aorte), a sada se može na jednostavniji način i bez invazivnih zahvata. Nalaz ukazuje na važnost dobre regulacije tlaka i pozitivnog ishoda na smanjenje komplikacija visokog arterijskog tlaka, poručuju iz Bolnice.

  • Mjerenje centralnog arotalnog tlaka i brzine pulsnog vala poradi procjene kardiovaskularnog rizika bit će u Ambulanti za kardiologiju i kardiovaskularnu dijagnostiku, kod dr. Hoteita Bachira, spec.internist kardiolog.

    KAportal.hr

  • Odgovori