KAportal SPORT NA INTERNETU Točni i vjerodostojni | Karlovački informativni web portal

SPORT NA INTERNETU Točni i vjerodostojni

Izašao je novi broj Olimpa s osvrtom na svečanost HOO-a i uvodom u rukometnu ‘groznicu’. Časopis Olimp u 65. broju između ostaloga donosi i prilog o internetskoj stranici Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) www.hzsn.hr koja je dobila zaslužen prezentacijski prostor u najnovijem izdanju HOO-ova glasila jer obiluje atraktivnim tekstovima, prenesenim iz svih medija, i fotografijama vrhunskih domaćih fotoreportera.

Novinarka Olimpa Marijana Mikašinović o tome je razgovarala s glavnim tajnikom HZSN-a Marijanom Bakićem, urednikom HZSN-ova portala, a ujedno i urednikom našeg sportskog portala KAŠonline.

U nastavku u cijelosti prenosimo taj tekst iz Olimpa.

 • SPORT NA INTERNETU Točni i vjerodostojni

  Mrežna je stranica Hrvatskog zbora sportskih novinara pokrenuta 2005., a od 2014. godine postoji u današnjem obliku. Da bi se športsko novinarstvo dodatno promoviralo, svaki tekst objavljen na stranici dijeli se na Facebooku i Twitteru.

  Hrvatski zbor sportskih novinara (HZSN) obilježiti će 2019. godine 70. obljetnicu postojanja. Možda je to prigoda, kaže glavni tajnik Marijan Bakić, da se osvježi mrežna stranica Zbora, da se nešto doradi. Stranica www.hzsn.hr pokrenuta je još 2005., ali nije imala čvrste strukture i cilja, pa su se 2011., Bakićevim dolaskom na mjesto glavnog tajnika, u Zboru odlučili na redizajn.

  — To smo ostvarili nakon dosta promjena 2014. godine, u obliku u kojem je danas. Bilo je još nekih međustuba, ali je to sve bio put prema ovome kako sad izgleda — kaže Bakić.

  Poveznica na nacionalni servis vijesti Hrvatskog olimpijskog odbora Sportska Hrvatska pri vrhu naslovnice jasno upućuje na to da primarna zadaća Zbora nije informirati novinare nego promovirati i novinare i struku.

  — Stranica je ponajprije informativna da bi novinari mogli pronaći sve potrebne podatke o HZSN-u. Ona je magazinskog tipa — tekstove koje objavljujemo preneseni su tekstovi naših članova i ostalih novinara koji nisu naši članovi, a za što imamo njihovu suglasnost i suglasnost njihovih redakcija. Svakako navodimo izvor, ime autora i ime fotoreportera te redakcije za koju radi — govori Bakić, vjerujući da se tako stvara vrijedna poveznica novinar — redakcija — HZSN.

  Zbor je otvorio i dio na engleskom jeziku, koji je posljednjih godina „ustupio“ Udruzi sportskih novinara jugoistočne Europe (SEESJA, South East European Sports Journalists Association). Dosta logično, kaže glavni tajnik, ako se zna da je dopredsjednik HZSN-a Nikola Lipovac, ujedno i predsjednik SEESJA.

  — Trenutačno taj dio naše stranice objavljuje tekstove na engleskom jeziku, koji je usvojen kao službeni u SEESJA-i. Uostalom, baš je naš web odličan medij da na specifičan način zahvalimo prijateljima ili, ako baš hoćete, sponzorima.

  U prošlom je broju Olimpa glasnogovornik Hrvatskog nogometnog saveza Tomislav Pacak, govoreći o važnosti interneta, rekao da je svaka organizacija danas ujedno i medij, što traži drukčiji pristup i nudi mnogo prilika kojih prije nije bilo. Promovira li stranica, a onda i profili na Facebooku i Twitteru, dovoljno aktivnosti Zbora?

  Mjesta za poboljšanje uvijek ima. Kako je svaki tekst objavljen na našoj stranici podijeljeni i na društvenim mrežama Facebook i Twitter, zasigurno da to dodatno promovira športsko novinarstvo, ne samo u našim novinarskim krugovima nego i šire. S obzirom na skromne financijske mogućnosti, teško da bismo mogli mijenjati nešto u sustavu ili vizualno, ali koncepcijski stalno težimo poboljšanju naše internetske stranice. Možda je 70. godišnjica Zbora prilika i za to.

  Ono čemu se glavni tajnik HZSN-a svakako veseli je da su stranicu prepoznali kolege fotoreporteri.

  — Oni u športskom novinarstvu sudjeluju jednakom strašću kao i mi koji pišemo ili govorimo o športu. Tako su baš na našoj stranici dobili mjesto za svoje galerije, a od nove godine ćemo uz pomoć kolege Roberta Valaija još više fotografija predstaviti onima koji nas prate. Neke su fotografije univerzalne, neke jednostavno lijepe, a neke doista govore više od 1000 riječi, kako se voli kazati. Zato smatramo da trebaju biti i na našem webu.

  O internetu kao o alatu da se ubrza protok informacija i olakša rad više i ne treba govoriti, no pitamo Marijana Bakića što misli o novinarstvu i internetu kao izvoru podataka. Ponekad je, naime, nemoguće obraniti se od nevjerodostojnih, „kopiraj-zalijepi“ priča, katkad se čini kao da je provjera informacija u struci izumrla.

  — Dakako da neki internet koriste pogrešno, dakako da je loše, primjerice, Wikipediju uzimati kao relevantan izvor podataka. A opet, trebamo se prilagoditi vremenu u kojem živimo, za svakoga ima dovoljno mjesta u našem medijskom prostoru. Baš zato smatramo da objavama različitih mišljenja pridonosimo pluralizmu stranice i HZSN-a. Ni ja osobno, ni kolege u Izvršnom odboru ili predsjednik Zbora Jura Ozmec ne slažemo se ponekad s mišljenjima koja objavljujemo na stranici, ali zato i jesmo odlučili tako djelovati.

  Ne smije biti tabu-tema, moramo poštovati svačije mišljenje i služiti se samo argumentima kako bismo čitatelju iznosili stavove s kojima se može ili ne mora složiti. Mislim da smo u tome uspjeli.

  Zboru nije problem, zaključuje Bakić, objaviti tekst nekog sasvim mladog kolege, ako smatra da takav pristup bolje rasvjetljava određenu temu.

  — Nikad nećemo podilaziti samo jednoj struji ili se a priori slagati s mišljenjima koja šire populisti. Velika je dobit ove stranice i u tome da samo za nju pišu naši najutjecajniji novinari. Ne prečesto, koliko bismo htjeli, ali pišu. Bitno je da smo kao struka točni, precizni i vjerodostojni. Težimo tomu.

  PRENOSIMO Časopis Olimp PIŠE Marijana Mikašinović FOTO arhiva www.hzsn.hr

 • Odgovori