KAportal Šok iz Volkswagena - u srpnju 2019. godine prestaje se proizvoditi jedan legendarni model | Karlovački informativni web portal

Šok iz Volkswagena – u srpnju 2019. godine prestaje se proizvoditi jedan legendarni model

foto ilustracija – Pixabay.com

Volkswagen je objavio kako će proizvodnja popularnog modela završiti u njihovoj tvornici u Meksiku idućega srpnja nakon što se proizvedu slavljenički modeli. Volkswagen će u srpnju 2019. godine prestati proizvoditi Bubu, automobil najznamenitijeg dizajna na svijetu, koji je desetljećima privlačio poklonike širom svijeta, piše Poslovni.hr.

Buba ima svoje korijene u nacističkoj Njemačkoj kada je stvoren „narodni automobil“, no postala je zvijezda uspješnih Disney filmova o automobilu po imenu Herbie. Nakon desetljeća uspjeha, prodaja je posljednjih godina padala, osobito na ključnom američkom tržištu jer se američki potrošači sve više okreću većim automobilima.

Volkswagen će, nakon skandala u vezi štetnih emisija dizel vozila i ogromnog investiranja u električna vozila, smanjiti raspon svojih modela te će se fokusirati na obiteljske i električne automobile. Iz kompanije su priopćili kako će zadnji modeli Bube biti dostupni u stilu kupea i kabrioleta.

  • –  Gubitak Bube nakon tri generacije, nakon gotovo sedam desetljeća, izazvat će niz emocija mnogih obožavatelja“, rekao je Hinrich Woebcken, izvršni direktor američke Volkswagen grupe, a prenosi Poslovni.

    Bubu je 1930. godine izvorno dizajnirao legendarni inženjer Ferdinand Porsche – ime danas povezano s brzim vozilima – po nalogu Adolfa Hitlera, koji je želio jeftin i praktičan auto za masovnu proizvodnju dostupan njemačkom narodu. No, izbijanjem rata proizvodnja je zastala, tvornica je bila ozbiljno oštećena te je pala u ruke savezničkih snaga. Proizvodnja je dobila zamah u kasnim četrdesetim godinama prošlog stoljeća, a do 1955. na njemačkim cestama bilo je milijun automobila. Dizajn je zadobio međunarodnu slavu šezdesetih i sedamdesetih godina u filmovima s Herbijem, trkaćim automobilom koji misli svojom glavom. Bio je popularan i u supkulturama šezdesetih, koje su hvalile male, praktične, ali i estetske kvalitete Bube. Proizvodnja Bube je prekidana, pa ponovno oživljavana u nekoliko navrata tijekom sedam desetljeća.

    Redizajnirana „Nova Buba“ devedesetih godina prošloga stoljeća pomela je američkog tržište – prodano je više od 80.000 vozila tijekom 1999. godine. Kompanija je posljednjih godina razmatrala mogućnosti modernizacije i električne verzije, no odlučili su se za prekidanje proizvodnje. Ipak, Woebcken nije u potpunosti isključio mogućnost da model jednog dana uskrsne rekavši „nikad ne reci nikad“. Volkswagen je tijekom osam mjeseci 2018. godine prodao 11.151 Bubu, što je za 2,2 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani.

    KAportal.hr

  • Odgovori