KAportal Snijeg ponovo pada, ušli smo u "najzimskiji" tjedan ove zime - pogledajte tjednu prognozu | Karlovački informativni web portal

Snijeg ponovo pada, ušli smo u “najzimskiji” tjedan ove zime – pogledajte tjednu prognozu

Po svemu se čini da bi tjedan u koji smo danas ušli lako mogao biti najzimskiji ove sezone. Kriteriji? Temperatura, visina snijega i broj dana sa snježnim pokrivačem. Sva tri parametra ovoga bi tjedna mogli bi biti ekstremni za ovu zimu! Znam, to i nije osobito teško s obzirom na njenu, već ranije spomenutu, blagost, no pustite me da se radujem, bar malo! Prošli tjedan smo pisali da je najniža temperatura ove zime bila -13, 0 °C u Gospiću, 10. prosinca.

Već danas smo se tome približili, u Otočcu je izmjereno -11,0 °C, a sredina tjedna vrlo će vjerojatno biti i hladnija od toga. Najveća visina snijega u nekom naseljenom mjestu ove zime bila je 87 cm u Delnicama prošli tjedan. S današnjim i sutrašnjim novim snijegom ta bi visina lako mogla biti nadmašena. Što se tiče broja dana sa snježnim pokrivačem na tlu, prošli smo ga tjedan u gorskim krajevima imali svih sedam dana, što će biti slučaj i ovaj tjedan. Međutim, u nizinama smo ga imali svega dva do tri dana dok ćemo ga ovaj tjedan imati bar 4, a vjerojatno i 6 dana! Neka zima konačno počne, bar nakratko!

DANAS

 • Današnji će dan biti oblačan, vjetrovit i hladan, na zapadu zemlje uz oborine, i to češće u drugom dijelu dana. Na kopnu će padati snijeg, na sjevernom Jadranu kiša i susnježica, no povremeno je i tamo moguće malo snijega, osobito u unutrašnjosti Istre, ali i uz njenu obalu te u Rijeci, na Krku, pa čak i Cresu! Šaljite nam svoje fotografije i videa, objavit ćemo ih na našoj Facebook stranici RTL Vrijeme, a one najljepše i u našim prognozama. Kasno poslijepodne i prema večeri, kiša je moguća i u Dalmaciji. Na sjeveru će puhati bura, a u Dalmaciji većinom jugo, oboje jači navečer.

  SUTRA

  I utorak će u cijeloj zemlji biti oblačan, hladan i vjetrovit uz česte oborine. Na kopnu snijeg, na Jadranu kiša, češća i jača u Dalmaciji dok će se na sjevernom Jadranu poslijepodne razvedravati. Na kopnu osim padanja snijega, očekujemo i stvaranje, odnosno u gorju podebljavanje, snježnog pokrivača. Tako je u nizinama moguće između 10 i 20 centimetara, a u gorju od 20 do 40 centimetara novog snijega. Duž većine obale puhat će umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima.

  OSTATAK TJEDNA NA KOPNU

  U srijedu će na kopnu biti hladno, samo u Slavoniji uz još malo snijega. Na zapadu tijekom cijelog dana ostaje suho, a poslijepodne će se čak razvedravati. Moguće je da se to razvedravanje poklopi sa zalaskom sunca te da bude prekrasnih prizora crvenog neba. U četvrtak na zapadu ujutro vrlo hladno, ispod -5 °C, u gorskim krajevima i ispod -10 °C. Bit će magle koja se lokalno može dulje zadržavati. Slično i u petak, dok vikend donosi zatopljenje i nešto novih oblaka koji u nedjelju mogu donijeti malu količinu lokalne kiše.

  OSTATAK TJEDNA NA JADRANU

  Na Jadranu će u srijedu, četvrtak i petak biti pretežno sunčano, ali i prilično hladno, osobito ujutro kad će se temperatura sasvim približiti, moguće i dosegnuti 0 °C! Uz to, puhat će umjerena do jaka bura i tramontana koje će dodatno rashlađivati. Za vikend osjetno toplije, ali, kao i na kopnu, uz nešto više oblaka, pa je u nedjelju moguće malo kiše.

  U svakom slučaju, zakoračili smo u pravi zimski tjedan kakvog ove zime, do sada, još nismo imali. Moguće je, iako još uvijek pomalo nezahvalno za prognozirati, da će ovo biti i najzimskiji tjedan uopće ove zime. Naime, neki od boljih meteo modela naklonjeni su nešto toplijoj drugoj polovini veljače, a 1. ožujka, znamo, klimatološki već počinje proljeće. Uživajte u pahuljama!

  Vijesti.rtl.hr

 • Odgovori