KAportal Smanjenje javnih izdataka: Svima koji su mlađi od 55 godina mirovine će se smanjiti za 27 posto | Karlovački informativni web portal

Smanjenje javnih izdataka: Svima koji su mlađi od 55 godina mirovine će se smanjiti za 27 posto

Svi koji su rođeni 1962. godine ili kasnije imat će 27 posto niže mirovine. Proizlazi to iz najnovijeg Programa konvergencije koji je zajedno s Nacionalnim programom reformi prihvatila vlada Andreja Plenkovića u četvrtak, piše Večernji list. 

Hrvatska za mirovine trenutno izdvaja oko 11 posto BDP-a, odnosno oko 38 milijardi kuna. Vlada predviđa da će do sredine ovog stoljeća javni izdaci biti spušteni na oko 7,2 posto BDP-a. Znatnije smanjenje javnih izdataka trebalo bi početi od 2027. godine, pošto bi uz državu mirovine trebali početi isplaćivati i mirovinski fondovi.

“Smanjenje će biti utoliko značajnije što umirovljenici koji će primati mirovinu iz oba stupa neće imati dodatak od 27 posto na dio mirovine koji se isplaćuje iz prvog stupa”, jasno je navela Plenkovićeva Vlada.

  • U prijevodu, uštede u mirovinskim troškovima u bliskoj budućnosti planiraju se postići na način da se smanje buduće mirovine svih onih koji su trenutno mlađi od 55 godina, odnosno rođenih 1962. godine i kasnije. Upravo oni spadaju u obvezne osiguranike 2. stupa, koji 15 posto svojih mirovinskih doprinosa uplaćuju u 1. stup, a 5 posto u 2. stup.

    Strateški dokument Vlade odnosi se na razdoblje 2017.-2020. godine, kad će taj problem eskalirati. Imaju li dovoljno staža, žene rođene 1962. moći će u prijevremenu mirovinu već 2019. godine, a muškarci 2022. godine, a mirovine će im biti 27% niže od mirovina radnika rođenih 1961. godine! Uvjeti za redovnu mirovinu za žene nastupaju 2026. a muškarce od 2027. godine, piše Večernji

    Vijesti.rtl.hr

  • Odgovori