KAportal Slunjani zabrinuti zbog najave dolaska velikog broja američkih vojnika na poligon, nitko im ništa ne govori!? | Karlovački informativni web portal

Slunjani zabrinuti zbog najave dolaska velikog broja američkih vojnika na poligon, nitko im ništa ne govori!?

Neslaganje, nezadovoljstvo i nemir vlada gradom Slunjem, točnije njegovim gradonačelnikom J. Katićem koji je zbog zabrinutosti najavom razmještanja 5.500 američkih vojnika na poligon u Slunju i bazu na Udbini pisao predsjednici, premijeru, ministru obrane i Glavnom stožeru.

Katićev dopis prenosimo u cijelosti…

Neovisno o tome koliko su navedene informacije i vijesti točne ovime želim prije svega izraziti nezadovoljstvo načinom na koji se koristi i komunicira prostor Vojnog poligona Eugen Kvaternik u Slunju koji se najvećim dijelom prostire upravo područjem koje teritorijalno pripada Gradu Slunju.

 • Vojni poligon prostorno, prometno, infrastrukturno i na niz drugih načina ovisi i oslonjen je na Grad Slunj neovisno o tome želio to netko priznati ili ne. Upravo nas zbog toga ljuti potpuna neinformiranost i nedostupnost bilo kakvih informacija koja postoji već duže vrijeme, a zbog koje i mi u lokalnoj vlasti kao i naši sugrađani informacije saznajemo iz medija. One (bile točne ili netočne) kod nas izazivaju negativne reakcije i nezadovoljstvo prije svega potpunom ignorancijom i zanemarivanjem nas kao građana, kao i stanovnika ovog Grada, kao neposrednih susjeda Vojnog poligona na koje se izravno ili neizravno odražava sve dobro ili loše što se događa ili će se u budućnosti događati na Poligonu.

  Nije nam cilj da mi određujemo što će se, kako i kada raditi na Poligonu, ali bismo željeli da nas se konačno tretira kao partnere jer samo kroz partnerski odnos, povjerenje i uvažavanje možemo polučiti uspjeh. U suprotnome će, nezadovoljstvo koje tinja u svima nama još od vremena kada su nam uskraćeni prihodi od komunalne naknade, a zamjenski prihodi nam se obećavaju, ali ne osiguravaju, samo rasti. Ne želimo da se ovo pismo shvati kao prijetnja, jer ono to nije, već kao poziv na dijalog i uspostavu partnerskog odnosa kojeg do danas nije bilo, piše Katić.

  KAportal.hr

 • 21 komentar

  1. Gradonačelnik grada Slunja se ponaša kao čangrizava gazdarica koja bi najrađe da joj podstanar ostavi novac i da ga više nema u stanu. Slunjani bi trebali biti sretni da im dolazi toliki broj vojnika koji su platežno sposobni, jer se to može mjerili sa jednim cruiserom u Dubrovniku koji u jednom danu doveze do 5000 ljudi. Samo ovaj “cruiser” ne plovi dalje, nego ostaje u Slunju. Samo treba malo mudrosti, kreativnosti i gostoljubivosti. Ništa više.

  2. Stari, tvoj post je besramno autokolonijalistički. Trebaju bit još sretniji što će udisati osiromašeni uran, te što ih opet čeka formiranje Vojne krajine i vojna služba na granici imperija. Heil Trump!

  3. To je samo tvoje mišljenje. Nismo krivi što nam je na Putin došao na Unu. Ili možda da onako pacifistički skinemo gaće…

  4. Davnih godina moj otac je bio protiv vojnog poligona. Preglasali ga sa 10 glasova za i jedan protiv. Ispo moj stari protiv Tite jer je on to naredio a samim tim i protiv tekovina narodne revolucije i ostalih schranja. Ako se a nedaj Bože ova dva Fašista pokefaju odnećemo gaće na štapu. Sama Mrežnica i taj kraj donijeli bi više od turizma nego od pet iljada vojnika koji dolazile kruzerom na Vojni poligon. Ajde Katiću ne skidaj gaće nego reci povijesno NE. A je, malo morgen, za to treba imati muda.

  5. SVAKA ČAST gospodine Jure (!)

   svaka riječ na mjestu ! po meni čak malo i šteta, što nije “malo oštrije”.., ali TAKO to treba ići, a ne šutit i trpit..

   PALAC GORE !

  6. Povijesno NE možeš samo reći na netu i to je sve. Budimo realni, poligon je tu i ostaje i to se još jako dugo neće promijeniti. Zato je bolje od kiselog limuna napraviti limunadu i to dobro i debelo naplatiti. Sve drugo su nepotrebna “njurganja” i infantilnosti raznih mirotvoraca.

  7. Povijesno NE je stvar prošlosti. Savjetujem svima da si nabavite vazelin. Manje će boliti, a možda nam se i svidi.

  8. Mene u mojoj kuruzi nigdo nebu hebal. Neš naplatit ništa jer nema konobara da podnese račun. Dobiće se nešto sitne pinjkice i šlus. Da su Slunjani jedinstveni bi oni moj ….c pucali po poligonu. Bolje i njurgati nego skidati gaće.

  9. Da su Slunjani jedinstveni bi oni moj ….c pucali po poligonu. Bolje i njurgati nego skidati gaće.

  10. Zbog tog poligona koče i proglašenje Mrežnice parkom…Očito su debeli interesi ili uvlačenje u gu@icu nekome…

  11. Ne mora biti baš tako loše.
   Valjalo bi donijeti neke akte o ponašanju vojske, te vojnom djelovanju.
   Npr. ne mora se pucati iz pravih puški, nego onih paintball, a kad idu u Slunj, obavezno moraju prije popit čaj s bromom.

  12. Anarho, MORH nije dao suglasnost na Prostorni plan Karlovačke županije i zbog Mrežnice. Isti plan je usvojen na Županijskoj skupštini ( moš mislit koliko su vječnici kužili za što dižu ruku, sori, skinuli gaće ) Što je sramotno i dan danas ne znaju što su uschrali. Npr. slap Šušnjar itd.. i da, primjenjuje se a nije pravno važeći. Zato se i radi bez pitanja naroda. Mogu delati što hoće na teritoriju naše Županije. Ne piše nigdje što, kako, na koji način, koliko to košta.

   • Jurek, Prostorni plan Županije 2008. nije trebao MORH-ovu suglasnost, već njihovo mišljenje. I imao ga je.
    Vijećnici su bili detaljno upoznati sa tim planom, odnosno znali su za što dižu ruku. Vezano za zaštitu Mrežnice i Poligon Slunj, predložene granice zaštite su 2008. bile nepromijenjene u odnosu na temeljni plan iz 2001. godine (uz dodatak da se može proglasiti i regionalni park) i zato je ta Izmjena Plana i mogla dobiti suglasnost onih od kojih se suglasnost i trebala dobiti. Ti to sve znaš, čitao si izvješća inspekcija, ali to je jače od tebe. Daj se odluči, da li si za zaštitu Mrežnice i borbu za to ili ne. Ti samo svemu prigovaraš, i borbi oko zaštite i korištenju toga prostora od MORH -a.
    Što se tiče slapa Šušnjar, on i danas teče bez promjene kao i prijašnjih godina, mHE je izvedena, vodozahvat je manji u odnosu na stari koji je prije bio za mlinicu. Ne vidim kako je prostor devastiran,

  13. Jurice, bude to tvoj gradonačelnik/župan Jelić rešil !

  14. Ostvarili smo vidni napredak. Dužnosnici koje plaćamo ne pišu više kometare za vrijeme radnog vremena. Štovani i uvaženi gosp. mmaradin “Prostorni plan Županije 2008. nije trebao MORH-ovu suglasnost, već njihovo mišljenje.” Imali ste mišljenje i to negativno pa vam zbog toga nisu dali suglasnost na prostorni plan. Tu činjenicu ustvrdila je i PU Karlovačka u svom izvješću. To što se ODO nije usudilo po tom pitanju ništa odraditi e to je drugi par štiklica. Doćiće vrijeme kad će se početi “češati” za taj Plan. Evo Katić lagano njurga. I nis ja za vas gosp. mmaradin Jurek ja sam onaj koji Vam daje paću i prema tome malo uljudnosti prema poslodavcu. Jasno?

   • Jurek,
    Imali smo mišljenje MORH-a, kako je to odredio Zakon o obrani. A temeljem provedenog postupka, prema Zakonu o prostornom uređenju, uključujući i to mišljenje, imali smo suglasnost Ministarstva. Utvrdila nadležna inspekcija, PU i DORH.
    Tko razumije, shvatit će.

  15. Za vrijeme radnog vremena surfarimo po internetu i pišemo kometare a ” Karlovačka županija na začelju je u Hrvatskoj po legalizaciji objekata, ustvrdio je laburist Marijan Grubešić na prošloj sjednici Županijske skupštine.” Idemo delati a ne piskarati kometare.
   U izvješću PU Karlovačka piše nešto sasvim drugo a to je da nema od MORHa suglasnosti. Ali nema veze to za to pita. Katić će njorgati dva tri dana i prekinuti će jer je sve po zakonu i po PPKŽ.

   • Opet pišeš, a da pojma nemaš. Koje god teme se prihvatiš.
    Izvješće PU tumačiš na svoj način koji pravno ne stoji, onda pozivaš na uljudnost, i to ti koji zbog vrijeđanja imaš apsolutno najveći broj editiranih i izbrisanih komentara na ovom portalu, ja kao surfam za radnog vremena, a ja na GO.
    itd, itd,

  Odgovori