KAportal Slunj ipak gubi milijune od komunalnog doprinosa za poligon? Novi zakon vojsku oslobodio plaćanja, revoltirani Katić poslao pismo premijeru | Karlovački informativni web portal

Slunj ipak gubi milijune od komunalnog doprinosa za poligon? Novi zakon vojsku oslobodio plaćanja, revoltirani Katić poslao pismo premijeru

Gradska uprava u Slunju

Gradonačelnik Slunja otvorenim pismom obratio se premijeru Andreju Plenkovića i nije štedio riječi kritike o konačnom Zakonu o komunalnom gospodarstvu kojim će se od plaćanja komunalnog doprinosa izuzeti vojne građevine i vojna infrastruktura.

Podsjetimo, Grad Slunj od države na godišnjoj razini potražuje oko 4,5 milijuna kuna na ime davanja za vojni poligon “Eugen Kvaternik” i objekte koji se nalaze na njemu. Nakon što je još Vlada Zorana Milanovića od plaćanja doprinosa izuzela vojne objekte, Ustavni sud je presudio da će Grad Slunj dobiti novac za rentu sa zaostacima, pa su u Slunju čak namjeravali tražiti i rentu za uznemiravanje.

A onda je uslijedio novi šok za Slunjane, i to od HDZ-a, stranke koja vlada i u Slunju.

 • Slunjski gradonačelnik Jure Katić

  – Želimo upozoriti sve dionike u procesu donošenja Zakona o komunalnom gospodarstvu na neprimjerenu i nedopustivu praksu ograničavanja Ustavom zajamčenog prava na lokalnu i područnu samoupravu i da je Ustavni sudu u svojoj odluci jasno istakao “sustavnu protuzakonitu administrativnu praksu”, piše gradonačelnik Katić u otvorenom pismu premijeru, Hrvatskom saboru i Ministarstvu graditeljstva. Kako kaže revoltirani Katić, kako drugačije nazvati odredbe konačnog prijedloga Zakona koji je Vlada usvojila 7. lipnja. U Zakonu se navodi da se komunalni doprinos ne plaća za građenje i ozakonjenje komunalne infrastrukture vatrogasnih domova, vojnih građevina, prometne, vodne, pomorske, komunikacijske i elektroničke komunikacijske infastrukture, nadzemnih i podzemnih vodova, sportskih i dječjih igrališta…

  Ovo je, tvrdi Katić, grubo zadiranje u samoupravni djelokrug lokalne samoprave kojoj se ne daje mogućnost da samostalno i slobodno definira uvjete i način ubiranja izvornih prihoda.

  Vojni poligon kod Slunja

  – Dojma smo da zakonodavac u namjeri zaštite svojih, ili interesa određenih grupacija, bezobzirno krši najviše vrednote ustavno pravnog poretka RH, pišu iz Grada Slunja u otvorenom pismu.

  Koliko su Slunju, o čemu smo prije pisali, važna ova sredstva najbolje govore sljedeće brojke. Njihov proračun na godišnjoj razini iznosi oko 20 milijuna kuna, no većina su dotacije, a samo je 9 milijuna izvornih prihoda, što znači da su preko noći bili ostali bez jedne trećine sredstava. Milijuni na koje nakon odluke Ustavnog suda opet mogli računati namjenski su i dužni su ih iskoristiti za komunalije.

  KAportal.hr

 • Jedan komentar

  1. Ma viđe ti Gradonačelnika kako se uskpandrčjo kanda se podbarda na nogostup pa šeleda. Ovo pismo je direkti udar na naše Amerikenjska prijatelje. Sram te i stid bilo.

  Odgovori