KAportal Slovaci u Ogulinu uložili 150 milijuna u gradnju energane na biomasu - u planu zapošljavanje 150 ljudi | Karlovački informativni web portal

Slovaci u Ogulinu uložili 150 milijuna u gradnju energane na biomasu – u planu zapošljavanje 150 ljudi

Slovačka tvrtka Reneteh uložila je preko 150 milijuna kuna u kogeneracijsko postrojenje na biomasu snage 4,9 MW u Poslovnoj zoni u Ogulinu, a jučer ga je posjetio i karlovački župan Damir Jelić na poziv veleposlanika Slovačke Petera Suska.

Ovo postrojenje će uz proizvodnju električne energije, koju prodaje HEP-u, proizvoditi i toplinsku energiju te je u planu i prerada drvenog ugljena i čađe, koji su ostaci iz energane, a za kojima na tržištu vlada velika potražnja. Tvrtka trenutno zapošljava pedesetak djelatnika, sve s područja Ogulina, a po završetku cijele investicije bit će zaposleno 150 ljudi.

Prema riječima direktora Miroslava Romana tvrtka ima velike razvojne planove te kani i dalje proširivati svoje kapacitete na području Ogulina. On je istaknuo poteškoće koje tvrtka ima u osiguranju sirovine, a posebno je zahvalio službama Karlovačke županije pri ishođenju dokumentacije za gradnju, gdje je naglasio veliku pomoć, profesionalnost i brzinu reakcije Upravnog odjela za graditeljstvo te pročelnice Marine Jarnjević. Veleposlanik Susko naznačio je ulogu Veleposlanstva kod pripreme investicije te rješavanju problema s nabavkom sirovine na čemu se intenzivno radi.

  • Župan Damir Jelić zahvalio je vodstvu tvrtke na inzistiranju da se u njoj zapošljavaju domaći kadrovi jer je to i strateški interes Karlovačke županije, a mnogo znači za područje Ogulina.

    KAportal.hr

  • Odgovori