KAportal Izlet u dva godišnja doba - mali ozaljski planinari posjetili ledom okovane Plitvice i već proljetne Rastoke | Karlovački informativni web portal

Izlet u dva godišnja doba – mali ozaljski planinari posjetili ledom okovane Plitvice i već proljetne Rastoke

“Slavini planinari”, učenici OŠ Slave Raškaj iz Ozlja u pratnji člana HGSS-a Darka Domitrovića i vodiča HPD Martinščak Bojana i Mirjane Petrunić posjetili su Nacionalni park Plitvička jezera i Rastoke.

Još uvijek u zimskim uvjetima, Plitvice su “Slavine planinare” dočekale u pravoj snježnoj čaroliji i okovane ledom ostavile upečatljiv i neprocjenjiv dojam na male ozaljske planinare.

U društvu rendžera Petra Hodaka, učenici su posjetili Gornja i Donja jezera,  penjući se strmim serpentinama koje vode do brojnih vidikovaca. Vidjeli su i izvor rijeke Korane, koji nastaje prelijevanjem slapova  preko strmih kaskada. Korana je tako nastala, nastavljajući svoj tok kamenim klisurama probijajući se prema sjeveru.

  • Put ih je dalje vodio u Slunj, gdje se već polako budi proljeće. Upoznali su staru jezgru Slunja i saznali da je prvi hrvatski osvajač olimpijske medalje, Slunjanin Milan Neralić, također bio veliki ljubitelj prirode i planinar. Šetnjom uz Slunjčicu poznatu po pastrvama uputili se prema Gradini, starom gradu Frankopana, koji je sagrađen kao utvrda protiv Turaka. U Rastokama su posjetili baku Katu Skukan i saznali kako su Rastoke nekad bile mlinarsko naselje. Baka Kata pokazala im je mlin na vodu, što je danas rijetkost. Dojmile su ih kućice sa ganjcima na malim otočićima okruženi jednom stranom rijekom Koranom, a drugom rijekom Slunjčicom. To je mjesto gdje se rijeka Slunjčica rastače čineći jezerca, brzake i slapove, te se ulijeva u rijeku Koranu.

    KAportal.hr

  • Odgovori