KAportal Skupo plaćamo saniranje posljedica "genijalnog" projekta HE Lešće - devastiran i slap u Lišnici, ugrožena vodoopskrba? | Karlovački informativni web portal

Skupo plaćamo saniranje posljedica “genijalnog” projekta HE Lešće – devastiran i slap u Lišnici, ugrožena vodoopskrba?

Rijeka Dobra – foto Google Map

Erozija obala rijeke Dobre koju je prouzročio “genijalni” projekt gradnje Hidroelektrane Lešće i zauvijek nepovratno promijenio ovu rijeku sada zahtijeva intervencije, naravno izuzetno skupe i kompleksne.

Izgleda da su uzaludno ekolozi i zaštitari prirode upozoravali što bi se moglo dogoditi, jer to do političara nije dopiralo. Podsjetimo, KAportal je prije nekoliko dana pisao o pokušaju saniranja posljedica erozije obale u Grdunu nastale zbog utjecaja HE Lešće, dok nas je Ekološko društvo Pan obavijestilo o još jednom projektu, čak i mnogo većem i kako kažu, upitnijem od ovog u Grdunu.

Uništeni kameni slap

 • Naime, na Donjoj Dobri u Lišnici na području Općine Netretić uništen je slap – kameni prag pa je potrebna njegova sanacija kao i sanacija lijeve i desne obale uzvodno i nizvodno uz izvedbu zidića, stuba i šetnica. Panovci nam kažu da je prije nekoliko dana završena javna rasprava za o ovom, vrlo upitnom projektu a koji je samo jedan u nizu “jer sad svi skupa zbrajamo štete i plaćamo to”.

  Završena je i Studija o utjecaju rada HE Lešće gdje se, kažu u Panu, “fino vide sve blagodati hidroelektrane na Dobri”. Studiju možete pogledati OVDJE

  Zanimljiv je podatak da je utjecaj hidroelektrane u Lešću čak ugrozio vodoopskrbu Duge Rese. Nedavno smo pisali o vodoistražnim radovima u Novigradu na Dobri kako bi se pronašli izvori pitke vode, a građani više ne bi opskrbljivali vodom iz rijeke.

  Ugroza vodozahvata?

  – Postojeći kameni prag na rijeci Dobri oštećen je djelovanjem energije vode i čestih promjena vodnog režima rijeke kao posljedica rada HE Lešće, pri čemu su nastale opasne erozije obala u neposrednoj blizini vodozahvata u Novigradu na Dobri iz kojega se pitkom vodom snabdijeva stanovništvo Duge Rese, a postojeća je pregrada praktički uništena djelovanjem vode, navodi se u elaboratu zahvata u Lišnici. Kako se dodaje, pao je nivo gornje vode, što predstavlja ugrozu rada vodozahvata.

  U Panu smatraju kako je za ovaj projekt nužno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš te da elaborat ima brojne nedostatke koje valja ispraviti.

  KAportal.hr

 • 8 komentara

  1. A šta reći što u komentarima na ovim stranicama proteklih godina nije rečeno.
   A poznavajući kvalitetu gradnje kod nas, možda se sama priroda pobrine pa poruši branu jednog dana 🙂

  2. Krivac se zna! Kriv je Onaj koji je pustio SUNO staru 35 godina. Možemo se samo Bogu moliti da će novi Župan lupiti šakom od stol i da neće skidati gaće pred pročelnicima.

  3. Dragi političari, stići će i vas EU pljuskica, a još ćete morati i do 67. godine raditi.. svašta će za to vrijeme može otkriti…HE Lešće je samo vrh ledenjaka. hihi

  4. Ne da mi se čitat, ali mislim da sam već rekao na ovim stranicama.
   U Hrvatskoj se zadnja HE gradila prije sigurno više od 30 godina.
   Ovi koji su sagradili Lešće, nemaju nikakvog iskustva, jer oni koji bi nešto znali, ti su davno u penziji, ili su iz nekih drugih država.

   • @ernestaverdure svi strateški važni projekti vezani za hidroenergiju u Hrvatskoj su već realizirani do kraja 70ih godina prošlog stoljeća. Ovo su manji zahvati, manje isplativi i s tko zna kojeg mjesta na listi prioriteta. Zato je dobro rušiti ih jer su im očito studije manjkave, a ni upravni postupci baš nisu “čisti”. Od njih ionako samo više štete nego koristi. Indija i Kina rade nuklearke s reaktorima hlađenima rastaljenom soli, starom-novom generacijom reaktora koji su puno sigurniji i stvaraju puno manje radioaktivnog materijala. Mi si samo mažemo oči ovakvim “čistim” energetskim projektima, dok nam je struja i dalje skupa, a EU kvota za proizvodnju čiste energije već davno ispunjena.

  5. Tako je, fusija i fisija.
   Znao sam ja da to ne valja čim je voda Dobre prehladna za kupanje.

  6. Sramotno je da nam kokošari uništavaju rijeke. Ima li itko petlju osim PANa da reagira? Pa nije im rijeke ćaća ostavio u amanet da ih potapaju.

  Odgovori