KAportal Skandalozni proces: Četiri godine utvrđivali je li dijete brutalno pretukla majka ili otac, a na kraju nitko nije kriv?! | Karlovački informativni web portal

Skandalozni proces: Četiri godine utvrđivali je li dijete brutalno pretukla majka ili otac, a na kraju nitko nije kriv?!

foto ilustracija: Pixabay.com

Zbog nedostatka dokaza Općinski sud u Gospiću odlučio je ovih dana prekinuti postupak protiv jedne majke s područja Like, kojoj se sudilo jer je navodno brutalno pretukla svoje dijete. Dječak danas ima 13 godina, a nemili događaj zbio se kada je bio u dobi od devet, objavio je Jutarnji list.

Općinsko državno odvjetništvo za mladež u Gospiću optužilo ju je na temelju liječničke dokumentacije i prijave koju je na osnovi pregleda policiji proslijedila Opća bolnica Gospić, ali i njezina vlastita priznanja djela u cijelosti koje je uslijedilo na prvom ispitivanju – priznala je da je u obiteljskoj kući remenom izudarala devetogodišnje dijete po leđima te ga na taj način ozlijedila nanijevši mu brojne hematome. Optužnicu je potvrdilo Optužno vijeće te je nakon toga majci započelo suđenje, piše Jutarnji list.

Međutim, uslijedio je obrat. Majka je inzistirala da bude ispitana na samom početku dokaznog postupka te je tom prilikom u potpunosti povukla ranije priznanje te je prilikom izjašnjavanja o krivnji izjavila da se ne smatra krivom za kazneno djelo koje joj se stavlja na teret uz obrazloženje da je “pri provođenju dokazne radnje priznala počinjenje djela jer iz financijskih razloga nije željela supruga izložiti kaznenom progonu, jer je on bio jedini koji je pridonosio za uzdržavanje obitelji”!

 • Kako, dakle, proizlazi iz presude, tijekom postupka je zapravo dala naslutiti da je suprug bio taj koji je pretukao dijete, ali je majka u startu preuzela krivnju kako jedini hranitelj obitelji ne bi ostao bez posla.
  No, tijekom samog postupka, svjesna da joj prijeti zatvorska kazna do tri godine zatvora zbog nanošenja tjelesnih ozljeda članu obitelji i osobi posebno ranjivoj zbog njezine dobi, povukla je priznanje. Dijete je, kao oštećenik, također videolinkom ispitano na sudu te je u potpunosti potvrdilo majčin novi iskaz, a suprug nije svjedočio jer je iskoristio blagodat nesvjedočenja koja mu je bila dostupna jer se sudilo bliskom članu obitelji.

  S obzirom na obrat situacije, tužiteljstvo u Gospiću je odmah nakon novih okolnosti procijenilo kako zbog nedostatka dokaza protiv optužene majke valja odustati od daljnjeg kaznenog progona te je tako i učinilo. U takvom slučaju, kada državni odvjetnik odustane od optužbe na raspravi, oštećeni je dužan očitovati se hoće li nastaviti progon, a ako ne dođe na raspravu, iako je uredno pozvan, smatra se da ne želi nastaviti progon. U ovom slučaju se dogodilo upravo to, jer na ključnu raspravu nije došao gospićki odvjetnik koji je u postupku zastupao dijete.

  – Slijedom navedenog, s obzirom na to da je u Gospiću na raspravi odustao od daljnjeg progona optuženika, pri čemu uredno pozvani opunomoćenik malodobne žrtve/oštećenika nije pristupio na raspravu, prema optuženoj je optužba odbijena – obrazložio je Općinski sud u Gospiću. Svi troškovi kaznenog postupka, pa tako i trošak odvjetnice optužene majke, pali su na teret državnog proračuna.
  Trenutno, dakle, u konkretnom slučaju imamo nesumnjivu potvrdu da je jedno devetogodišnje dijete teško pretučeno u vlastitoj obitelji, s detaljno evidentiranim ozljedama tijekom pregleda u gospićkoj bolnici, a nakon četiri godine od prijave za to nitko nije kriv.

  – Načelno govoreći, u ovakvom slučaju nadležno državno odvjetništvo može pokrenuti novi postupak, ovaj put protiv drugog roditelja, no, ruku na srce, kakav će biti ishod? I kakvi će biti dokazi? Dovoljno je da dijete kaže u novom postupku da ga je ipak istukla majka i da drugi postupak završi kao i prvi – kaže sutkinja Lana Petö Kujundžić, predsjednica odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu i predsjednica Udruge sudaca za mladež i obiteljskih sudaca, piše Jutarnji list.

  Činjenicu da je sam postupak u ovom slučaju trajao gotovo četiri godine sutkinja Petö Kujundžić ocjenjuje skandaloznom.

  – To je jednostavno nedopustivo, takvi se slučajevi trebaju riješiti u roku od tri mjeseca. Pitanje je gdje je to dijete sve ove četiri godine bilo te je li na vrijeme dobilo barem kakvu-takvu zaštitu, je li hitno reagirao centar za socijalnu skrb i je li zaštitio dijete od nastavka zlostavljanja. Djetetu je trebalo odmah pomoći – ističe Petö Kujundžić.

  KAportal.hr

 • Odgovori