KAportal SIGNALI NAD GRADOM, kolumna Tihomira Ivke: U vječitom očekivanju "da privatni kapital uđe u priču" | Karlovački informativni web portal

SIGNALI NAD GRADOM, kolumna Tihomira Ivke: U vječitom očekivanju “da privatni kapital uđe u priču”

„Iz vojarne Luščić u idućih nekoliko godina vojska će se povući, a do tada će se pripremiti sporazum između MORH-a, Županije i Grada o međusobnim pravima i obvezama, kao i potrebna dokumentacija od prostornog plana nadalje, pa će se tako, moći početi graditi kad vojska iseli, a na nekim dijelovima tog prostora možda i prije. Vojarna Luščić u dugoročnom planu nije perspektivna za HV, a uređenjem u Slunju stvorit će se uvjeti za preseljenje svega što je u njoj. U iduće dvije, najduže tri godine taj proces bi trebao biti završen. No, danas smo dogovorili da praktično odmah krećemo u dogovore o budućnosti tog područja. Grad je dobio “zeleno svjetlo” da krene s projektima, dokumentacijom, pa da i sklopimo sporazum o budućoj namjeni te vojarne. Jedan od naših uvjeta će biti da se kroz uređenje i gradnju stambenih prostora riješe i stanovi potrebni za HV“.

Ovo u riječi pokojnog Branka Vukelića od prije ravno 9 godina, u vrijeme kad je bio ministar obrane u čijem je „portfelju“ bio i Luščić, a Damir Jelić novopečeni gradonačelnik koji je devet godina kasnije napokon ostvario tu karlovačku želju – da Grad dobije nazad vojarnu Luščić od države kojoj se živo fućkalo što vojarna rapidno propada nakon odlaska vojske, što lopovi iz nje iznose sve što se odnijeti dade i što atmosferilije i vegetacija čine svoje. Ali, ako se pozorno čita Vukelićeva izjava, proces prelaska vojarne u ruke Grada Karlovca imao je zacrtan hodogram, koji kao što se može i vidjeti nije ispoštovan ni u jednoj točki, osim u činjenici da je vojska napustila vojarnu. Ni od strane države, ni od strane grada. U međuvremenu Grad je periodički „davio“ ured za upravljanje državnom imovinom koji je preuzeo vojarnu kako bi bilo dobro da se vojarna prepusti Gradu, ako ništa, iz sanitarnih razloga, da u središtu grada nemamo leglo štakora. No, iza te ad hoc brige, zapravo se nije krio nikakav ozbiljan plan.

Kao i u slučaju obnove Radićeve i Zvijezde i drugih krupnih zahvata za koje je potrebna vizija i hrabrost, svjetska kriza na koju je svijet već zaboravio, a mi ćemo se vaditi na nju valjda još 20 godina, gradonačelniku Jeliću je sjajan izgovor da se ni ne planira, a kamoli da dođe do faze obnove, odnosno izgradnje. Sad je Grad dobio vojarnu, ne u vlasništvo, nego na čuvanje, ali po kojem planu bi trebalo poduzeti sljedeće korake kad u dugih 9 godina nismo uspjeli smisliti što bi mi zapravo s tom ogromnom parcelom i to nismo ucrtali u dokument od kojeg sve počinje i gdje sve završava – generalni urbanistički plan. I za to gradonačelnik ima objašnjenje koje se nedavno moglo pročitati u lokalnim novinama. Vizija po njegovim riječima i dalje postoji, ali nije dosad unesena u GUP jer se, citiramo, „bojimo da na taj način ne zaštopamo ulazak privatnog kapitala u priču.“ Dakle, još jedan zgodan izgovor za nečinjenje. Ali i napola skandalozno odricanje „suvereniteta“ političke vlasti da odredi okvir što je to društveni interes na području kojim upravlja i da se eventualni privatni interes prilagodi i u njega uklopi, mi forsiramo suprotno, podređujemo se kapitalu i tamo gdje nam nije sila. S tim na umu, prilično je neukusno pozivati građane da u ime „društvenog interesa“ pljunu u ruke, uhvate se krampa, lopate i tački i bace se na uređenje vojarne u Luščiću.

 • Naime, to podsjeća na socijalističke radne akcije kad je sve zaista bilo naše i zaista se gradilo za sve pa je i imalo smisla, danas ispada da građani uređuju prostor za koji se čeka da, citiramo opet gradonačelnika, „privatni kapital uđe u priču“. Uostalom, građani danas plaćaju preskupe poreze, prireze, PDV, gomilu parafiskalnih nameta da bi ih gradski i državni aparat imao (moralno) pravo pozivati na novovjeke omladinske radne akcije.

  Da sumiramo. Grad Karlovac s preko 200 milijuna kuna godišnjeg proračuna, godinama se „gomba“ s par zgrada u svom vlasništvu u starom dijelu grada i kontra „bombona“ koji ispadaju iz usta političara, realnost je tužna i neoboriva – svjedočimo samo njihovom dugogodišnjem propadanju. Kad ne mogu riješiti tako sitne komunalne probleme, iluzorno je i pomisliti da će lokalni političari, plavi ili crveni, svejedno je, učiniti s vojarnom Luščić išta osim prodaje magle. U našoj demokraciji sve ima kratki rok trajanja i sve je podređeno predizbornom laganju. Tako je zgodna okolnost za vlast što je država baš sad u godini lokalnih izbora „prepustila“ Gradu vojarnu Luščić. To se već može prikazati kao uspjeh, pa je onda i jednokratno čišćenje uz pomoć naivnih građana uspjeh koji bi mogli honorirati jednako naivni birači. To je bit bavljenja politikom u nas, stvoriti kratkotrajni privid da se nešto dobro događa. Koga briga što će biti poslije izbora. Iako bi rado izgubili tu okladu, kladili bi se na sigurno na osnovu iskustva da se poslije izbora s vojarnom neće dogoditi ništa. Zarastat će u trnje, u njoj će stasati nesmetano nove generacije štakora. Do novih izbora. Onda će se opet, karikirano, malo počistiti. Sve u vječitom očekivanju „da privatni kapital uđe u priču“.

 • 6 komentara

  1. Vizija po njegovim riječima i dalje postoji, ali nije dosad unesena u GUP jer se, citiramo, „bojimo da na taj način ne zaštopamo ulazak privatnog kapitala u priču.“

   Tko se jednom opeče i na jogurt puše….
   Tako je nerazborito u GUP bio ucrtan hotel na Korani. Srećom po sve privatni kapital se na to nije obazirao, nego je sagradio sebi prekrasan stan i kafić, a puku podario sijaset lijepih divljih životinja toliko stvarnih da neki uporno, vjerojatno iz straha, izbjegavaju taj predivni objekt.

  2. Dobar zaključak kolumne.
   Dok privatni kapital ne uđe u Zvijezdu i ostala “problematična” područja grada neće se ništa promjeniti na bolje.
   Kao dokaz imamo ulaganja g. Hanžela u žitnu kuću i “hotel” na korani. Koliko god je to izvan prostornog plana ipak je puno bolje nego šta je bilo.
   Kod nas je država i lokalna samouprava zbog nestručnosti i zaostalog političkog djelovanja jednostavno loš vlasnik.
   Upravo u Zvijezdi se na mala vrata, po tiho, uređuju dvije oronule zgrade, naravno privatnim kapitalom.
   S drruge strane, grad koji je vlasnik jedne kuće u Zvijezdi se nije niti uknjižio u gruntovni kao vlasnik, i to nakon što su kupoprodajni ugovori prije godinu dana dostavljeni u grad od strane prodavatelja.

  3. Kolumnu potpisujem u cijelosti. Gradska politika je toliko devalvirana i ucijenjena da i ono malo investitora radi u prostoru grada što ih volja. Kakve inspekcije, kakvi bakrači. Pri tome komentari kako je bolje to nego ništa možemo prevesti bolje da je i nezakonito nego ništa. To najbolje govori o klimi i očajničkom okruženju koje je stvoreno u desetljeću gradske vlasti gdje nas svi zaobilaze. Pitajmo se zašto.

  4. Uz dužno poštovanje prema novinaru kolumnistu ali moram reći nemaš pojma. Pitaj pa ću ti reći prije nego napišeš nešto. Evo vako. Neki dan sjedim i slušam uvaženog gosp. X. Vojarna u Lušiću predviđena je za gradnju bazena, vrtića, škola, da djeca mogu ići u školicu samo do podne, šetnica, turističkih sadržaja a kruna će bili viseći vrtovi ( valjda ovakovi) http://www.starapovijest.eu/viseci-vrtovi-babilona/ Raspričao se čovijek da sve praši. OK velim ja a čime ćete vi to grijati jer Toplana do.o.o. nije kapacitirana za toliko novih sadržaja? Veli on: Pa geotremalnom vodom iz karlovačkog podzemlja. Dobro velim ja a gdo bu to caltal? Veli on: Pa Europa a tko drugi: Dobro velim ja OK a recimo i da uspijete dobiti tih par stotina milona eurića otkud gradu 30 % sredstava da dokapitalizira projekat? Pa biće novaca nije problem. Dobro velim ja a tko bu izradil sve te silne studije da se dobi lova za taj velbni projekt? Pa naša razvojna agencija. Dobro velim ja. A da date meni da ja to završim? E, ne može to je naš projekt!
   Prema tome Ivkice eto vidiš da postoji plan i program samo ti to na znaš, hebiga.

  5. Možda mi i nije simpatičan pisac kolmune, ali mi se stvarno sviđa što piše, pogotovo ovaj tekst. Kada bi se građani Karlovca barem malo osvjestili i progledali možda bi nam budućnist bila bolja. Samo tako nastavi Ivka.

  Odgovori