KAportal SIGNALI NAD GRADOM: Što je dezinformacija u informaciji da je Inkasator iz EU fondova privukao 0 kuna? | Karlovački informativni web portal

SIGNALI NAD GRADOM: Što je dezinformacija u informaciji da je Inkasator iz EU fondova privukao 0 kuna?

Alternativne činjenice, pojam u centru pažnje otkako je nova Trumpova administracija upravo njima pokušala dokazati nemoguće (recimo, da je Trumpova inauguracija u Washingtonu privukla više ljudi od one Obamine), čini se da prima korijenje i u gradu na četiri rijeke. Da skratimo, bit alternativnih činjenica je u izvlačenju onog što vam odgovora iz konteksta i relativizaciji stvarnih činjenica. Drugim riječima, „alternativna činjenica“ je eufemizam za neistinu.

Naime, direktor gradske tvrtke Inkasator Nikola Rogoz alternativnim činjenicama ovih je dana pokušao kontrolirati štetu javne objave frapantnog podatka da je privatna tvrtka nezavisnog kandidata za gradonačelnika Karlovca Davora Petračića sa šest zaposlenih, koja upravlja sa samo 10 posto stambenog fonda grada Karlovca, osigurala iz EU bespovratnih sredstava za energetsku obnovu stambenih zgrada u iznosu 6,7 milijuna, a Inkasator s 42 zaposlena i 80% stambenog fonda pod svojom upravom, brojkom i slovima 0 (nula) kuna jer nije ni aplicirala na natječaj za nepovratna sredstva iz EU. Koliki je razmjer uspjeha te male privatne tvrtke pokazuje i podatak o planiranju ukupnog prihoda Grada Karlovca iz EU fondova za 2017. godinu: Grad planira 3,8 puta manje prihoda iz EU fondova. Alternativna činjenica kojom je direktor Rogoz pokušao braniti poražavajuće podatke za svoju tvrtku sastoji se u gotovo komičnom opravdanju zašto je to tako. Naime, kaže Rogoz, Inkasator je 2015. sudjelovao na sličnom natječaju (iako se radilo o nacionalnim, a ne EU sredstvima), preko kojeg je osigurano milijun kuna plus PDV nepovratnih sredstava. Što bi, iako nema veze s „konjskim utrkama“ o kojima priča Petračić, bilo pohvalno da nema nastavka koji otkriva jedno veliko ništa za Inkasator i stambene zgrade kojima upravlja. Hvaleći se s privlačenjem milijun kuna Rogoz se u svom priopćenju zakopao još dublje; ne samo da nije demantirao Petračićeve brojke i poražavajuću istinu da Inkasator nije ni aplicirao na natječaj kojim EU poklanja novac za energetsku obnovu stambenih zgrada, nego je otkrio još nevjerojatniji podatak. Tih milijun kuna zapravo je bačeno u vjetar, stanari zgrada kojima upravlja Inkasator nisu dobili ni kune. Sve je završilo na računima projektnih ureda jer je time plaćena projektna dokumentacija koja je u 2016. godini prestala vrijediti jer su se promijenila, odnosno postrožila pravila za apliciranje na natječaje energetske obnove stambenih zgrada. Rezultat? Rogoz ga sam priznaje, nakon njihove očito krive procjene cijele situacije i krivih poteza, stanari u doba kad EU dijeli novac za energetsku obnovu zgrada, građani čijim zgradama upravlja Inkasator prisiljeni su sami kreditima u potpunosti financirati energetsku obnovu. I valjda bi trebali biti zahvalni na niskoj kamatnoj stopi kojom se hvali i obećaje Rogoz. U vrijeme kad fondovi EU nude bespovratni novac za energetsku obnovu, nijedna zgrada u Karlovcu pod upravljanjem gradske tvrtke Inkasator nije obnovljena sredstvima iz fondova, bilo nacionalnih, bilo EU.

Neshvatljivo je što tu Rogozu nije jasno? U istim uvjetima i pod istim projektnim zahtjevima, s više agilnosti, racionalnosti i sposobnosti, jedna mala tvrtka koja upravlja malim portfeljom stambenog fonda uspjela je ono u čemu veliki Inkasator nije; dobiti sredstva za energetsku obnovu stambenih zgrada. Petračić se u konkretnom slučaju pokazao probitačnijim i sposobnijim da osigura sredstva svojim korisnicima od Rogoza. Nema te alternativne činjenice koja može zamagliti tu istinu. I ima pravo Petračić, kao čovjek s pretenzijama da promijeni krvnu sliku anemične lokalne politike, kititi se vlastitim perjem, pokazati građanima da se može drugačije i da se može bolje kad se zna i hoće. I nema sumnje, ovi podaci će mu s pravom biti jaki adut u kampanji za gradonačelnika.

 • U tom smislu, Rogozovo prozivanje da Petračić tako skuplja političke poene na – kako je rekao – „dezinformacijama“ u tom je kontekstu sasvim deplasiramo i promašeno. Prije svega zato jer niti jednom rečenicom nije uspio demantirati što je točno dezinformacija u informaciji da je Petračić projekt d.o.o. sa 6 zaposlenih na poklon od EU dobio 6,7 milijuna kuna, a Inkasator 0 kuna, a drugo Nikola Rogoz je zadnja osoba koja bi trebala zamjerati drugima skupljanje političkih poena. Petračić ih barem skuplja na pravom mjestu, kod birača, pokušava im činjenicama ukazati da se s manje može bolje, Rogoz je kao profesionalni sakupljač visokih gradskih funkcija od kojih je ponajprije i ponajviše imao koristi on sam, davno odustao od verifikacije svojih kvaliteta i sposobnosti kod građana iako je u strukture došao zahvaljujući upravo političkom angažmanu. Valjda mu je verifikacija kod birača nepotrebna, on svoje političke poene skuplja na izvorima lokalnih centara moći.

 • 11 komentara

  1. Kolumna, dobra, čak vrlo dobra. A nemojte se sekirati za gosp. Rogoza, buju Ilovčani dali glas za njega. Zadužio ih čovjek dogradnjom bob staze na Ilovcu. Sad kad bu evropsko prvenstvo pa nagrnu turisti procvijetati će Cimer fraj ima da zarade na Ilovicu pa tko mu nebi dao glas na izborima. A baš si se nadovezao na obnovu i energetsku učinkovitost zgrada. Koga briga za to? Da je znao vjerojatno bi to i napravio.

  2. Bljuje mi se od takvih tipova koji izbacuju fraze kao “skuplja političke poene”, a egzistenciju su izgradili na skupljanju političkih poena. Šuplji su k’o stara kanta.

  3. Sad će Grad tim lijepim, Petračićevim zgradama sa novim fasadama lupiti porez jer im je povećao vrijednost.
   Samo da izglasaju pravilnik.
   Naime, porez na nekretnine je krajem prošle godine donesen. Ostaje lokalnim zajednicama da ove godine naprave pravilnik, procijene vrijednost svih stanova, stupnjevaju bolje dijelove grada, pa da odrape građanima godišnju cifru.

  4. Lijepo rečeno. Mene čudi da je Rogoz tako nesposoban, pa on je nekada bio Jelićev Direktor Grada, zadužen za sveopći procvat koji nas okružuje. Šteta je njegov potencijal trošiti u malom Inkasatoru.

  5. Sumnjam da inkasator ne bi povukao sredstva iz eu i onda se time pohvalio na sva zvona, pogotovo pred izbore, samo kad bi oni znali kako se to radi. Za takve stvari treba biti školovan, educiran i ispuniti ono što eu traži jer se
   tamo ne dijeli lova kao kod nas po partijskoj liniji. Meni je upitno i samo postojanje inkasatora a sad još
   pročitam da imaju 42 zaposlena ?????????????????

  6. Tako je to kad se zapošljavaju podobni , a ne stručni. Onda imate poduzeće u kojem radi većina podobnih “glupana” koji jednostavno nisu stručni i neznaju kako (čast izuzetcima). Petračić je ipak (šta god mi mislili o njemu) pametan gradski dečko i zna kako.

  7. Kolumna (kao najčešče) na mjestu i načelno za pozdraviti ! (NEKA se i “digne prašina”).. 😉

   međutim za preporučiti Ivki (i inače ljudima koji tako objavljuju, pa i utječu na formiranje mnijenja)..: poželjno je da se informacije ipak ne proslijeđuju zdravo za gotovo iz 1. izvora.., i “necjelovite”.
   .
   Laganim pregledom “dokumentacije kod FZOEU” se naime moglo saznati i to, da je i Petračić “pobrao lovu za bezvrijednu projektnu dokumentaciju” (iako naravno NIJE kriv za naknadne izmjene propisa, odnosno NE-RAD i spačke drugih tijela.

   Za pretpostaviti je ipak, da su mu radovi plaćeni.., a radi se inače o iznosu koji čak značajno premašuje 10 % (od usporednih 1 mio. HRK)

   NE i DALEKO od toga, da “branim / ili zagovaram bilo što, ili koga” – ali već radi samog “fer-pleja” htio napomenuti, da kod takvih objavljivanja i takve činjenice treba preodočiti..

   Naime ako autor konstatira frapantni zaključak da je “Tih milijun kuna zapravo bačeno u vjetar, stanari zgrada kojima upravlja Inkasator nisu dobili ni kune”.. (NI Inkasator NIJE kriv za naknadne izmjene propisa, odnosno NE-RAD i spačke drugih tijela !)
   ..tada svakako kod “ovakve teme” treba zaključiti i to, da je “čudotvorni dobročinitelj iz ove priče” (za razliku Rogozu, “koji je valjda pare spiskao u vjetar”) ipak bio “utoliko snalažljiviji pa je pare spremio u osobni džep”. (NIJE “napadanje”, jer čovjek je bez sumnje IZRADIO projektne dokumentacije – to što je stvar propala, izvjesno NIJE do njega! a NEMAM ni najmanje protiv, da netko zgrće pare u džep, ako ih je zaradio pošteno – dapače!)

   http://www.fzoeu.hr/docs/obavijest_o_odabiru_korisnika_sredstva_fonda_po_javnom_pozivu_enu212015_v1.pdf

   Samo usputno još:
   Iako poantu poruke iz teksta shvačam (uz označavanje suludog baljezganja Rogoza) zapravo “navijačkom” u smislu “hoćemo promjene”.., nisam baš naročito impresioniran “prezentiranim brojkama” kandidata, koji se valjda vidi pokretačem takvih (?) (neznam jel zapravo zvanično uopće već jest “kandidat”, ili ?)
   Naime (uz konstataciju da se NARAVNO TREBA POTRUDITI ZA SVAKU kunu, koja se može “dobiti na dar iz daleke planete EU”) – meni se čini (ipak samo) i NAJNORMALNIJE da čovjek “gura svoj posao”, i to pogotovo kad se nudi ovako na tacni.
   PETRAČIĆ-projekt d.o.o. je “tvrtka za projektiranje, nadzor i vještačenje u graditeljstvu”, te uz ostalo UPRAVLJA ne baš beznačajnim financijskim sredstvima (suvlasnika zgrada). Prirodno, kao upravitelj ima razmjerno jasan “uvid”, pa uslijed toga i bitnog utjecaja na “dinamiku pristupa svemu i svačemu” – glede “svog stambenog fonda”.

   Dakle..: Ako čovjek “gura projekte svake vrste za svoje zgrade” – u kojima će sa svojom tvrtkom biti PROFITNO UKLJUČEN faktički u svim fazama “gotovo svega što se izvodi” od početka do kraja.. – tad zaključujem da se radi jednostavno o (SPOSOBNOM) poslagivanju vlastitog posla (! NIJE kritika, nego konstatiram !) Zdravo-seljački, čovjek tjera svoj biznis.. 🙂

   ..i to je SVE OKEJ !.. samo po meni zapravo nema “prognostičku snagu predviđanja” o tome, “kako bi to bilo, kad čovjek dođe do političke moći” (ali i kad dođe do suočavanja sa političkim “problemima” gdje (često) novaca nema, a kamoli “pričuve” – ali želja, zahtjeva, traženja, pa i obveza IMA.. (?)..

   Neznam; nisam se na ovom mjestu kanio upuštati u daljnja nagađanja (a postoji zapravo cijela HRPA pitanja, za koje bi VOLIO čuti neke odgovore od kandidata za gradonačelnika..) ali zasad eto, neka “stoji ovako”.

   .

   • Krucijalnu stvar u ovoj svojoj priči si (ne)namjerno izbjegao napomenuti. Petračićev (osobni) interes je u ovom slučaju kompatibilan, da ne kažem istovjetan s interesima stanara zgrada kojima upravlja Petračićeva firma. Da Petračić na ovim natječajima nije uspio, štetu bi trpjeli i Petračić i stanari. S druge strane, ležao Rogoz cijele dane ili se trudio da privuče sredstva EU, njemu potpuno svejedno, on će svoju debelu plaću dobiti svaki mjesec na našoj grbači. U slučaju sredstava iz EU – za nulu i ništa. Drugim riječima, tvoja litanija je baš poput Rogozovog priopćenja – zamagljivanje bitnog i zaobilaženje istine. Dakle, hm, alternativna činjenica.

  8. Od upravitelja zgrada se prije svega traži proaktivna uloga u upravljanju zgradama, što će reći da se sa predstavnicima stanara aktivno uključe u donošenje godišnjih planova, a ja bih rekao kratkoročnih i dugoročnih planova za upravljanje zgradama. Većina zgrada u Karlovcu, a kojima upravlja Inkasator d.o.o. je odavno “zrela” za temeljitu obnovu. Inkasator d.o.o. kao najveći upravitelj bi sa svojim stručnim službama trebao svakoj zgradi dati stručno mišljenje o “rupama” gdje gube energiju odnosno zbog čega se nešto više plaća (voda) zašto nemaju lifta, a mogu, jer se financira na razini 80% iz EU-a, a ne sjediti, čekati i naplaćivati račune za sebe i druge gradske tvrtke. Nije dovoljno obrazloženje kako su pojedini predstavnici stanara nesnosni, kako ne razumiju i slično, jer su ta vremena prošla. Mislim da su zbog natezanja oko grijanja svi predstavnici stanara dobro pročitali propise te prava i obveze vlasnika stanova koja proizlaze iz Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. Inkasator d.o.o. bi npr. kod zelenog nebodera ili crvenog nebodera u Meštrovićevoj upravo svojim programom trebao gurnuti u sandučiće pod nos svakom stanaru što je potrebno da ne plaćaju takve astronomske račune, pa potom krenuti po zgradi i skupljati potpise. I kada se ne skupi većina Inkasator d.o.o. kao upravitelj može oprati ruke. Ovako, njihova pasivnost ih jednostavno optužuje. A da se može, može se, jer je to dokazala tvrtka Petračić projekt d.o.o. o tom po tom što Davor to koristi u ovo predizborno vrijeme, ali može mu biti.

  Odgovori