KAportal SIGNALI NAD GRADOM, kolumna Tihomira Ivke: Nije stvar (samo) u novcu, već ljudima i pristupu | Karlovački informativni web portal

SIGNALI NAD GRADOM, kolumna Tihomira Ivke: Nije stvar (samo) u novcu, već ljudima i pristupu

Odgovorno tvrdimo, nitko na revitalizaciji Zvijezde nije od Domovinskog rata naovamo učinio više od Davora Jurčevića, direktora Studentskog centra Veleučilišta u Karlovcu. Poduzetan, spretan s novcem, konkretan i racionalan u potezima, uspio je napraviti nešto što je političarima iz gradske uprave enigma: zapuštene zgrade u Zvijezdi pretvoriti u reprezentativne objekte i vratiti život u njih. Dakako, tu mislimo na zgradu Studentskog centra koja strši u susjedstvu zapuštene Šimunićeve ulice tragično devastirane Oružane u gradskom vlasništvu, te na vojarnu na bedemu Zvijezde pretvorenu u najmoderniji studentski dom u Hrvatskoj.

Ovaj posljednji poduhvat koštao je svega 21 milijun kuna od čega je trećina namaknuta iz izvora sa strane zahvaljujući dobrim idejama kao što je inventivni način grijanja vode u domu. Priča o uređenju Studentskog centra i Studentskog doma je potvrda da nije sve u novcu, već u ljudima i u pristupu. Za početak, Jurčević nije preuzimao zgrade s figom u džepu, da blefira, da namiri sebe i svoje pajdaše. Pristupio je problemu pošteno, imao je ambiciju, jasnu ideju što želi, imao je precizan troškovnik i hodogram, radio je za plaću odgovorno i za opći interes. Imao je sve ono što političari u gradskom magistratu pogube kad se dočepaju vlasti. Zato su nekad devastirani objekti koje je Veleučilište uzelo pod svoje danas gradski ponos, a dvije velike zgrade u gradskom vlasništvu u Zvijezdi, „Oružana“ i „velika vojarna“ preko puta Đačkog doma gradsko ruglo i sramota. Ogledalo karlovačkih vlastodržaca koje ne laže.

Tvrdnju da se može drugačije i da je stvar u ljudima i pristupu, potkrijepit ćemo još jednom epizodom iz profesionalnog života Davora Jurčevića. U vrijeme kad su srpski pobunjenici s Korduna i JNA napali Karlovac, Jurčević je bio direktor Mladosti, odnosno sportske dvorane. Dvorana, isturena prema neprijateljskim položajima, je trpjela štetu, pogađana je granatama koje su joj bušile krov i razbijala ogromne staklene površine. Baš kao i hotel „Korana“ sto metara dalje. No, dvorana nije napuštana, u njoj se dežuralo danonoćno, krov se krpao i stakla mijenjala. Brinulo se o njoj kao o vlastitoj kući. I zato je karlovački Madison očuvan, a hotel „Korana“ postao ruglo i sramota. Kad je i uklonjen, namjesto velikog hotela koji je Karlovcu potreban, dobili smo tragikomediju. Jer stvar je u ljudima i pristupu.

 • Zašto pišemo ovaj hommage? Davor Jurčević je na završetku svog profesionalnog puta, odlazi u mirovinu. Šteta je što nema političkih ambicija, ako je s 21 milijun kuna uspio od ogromne devastirane vojarne napraviti najsuvremeniji studentski dom u Hrvatskoj na 4000 kvadratnih metara, valjda bi s 2,2 milijarde proračunskih kuna s koliko je vlast raspolagala u zadnjih deset godina, izgradio više od dva vrtića. U svakom slučaju, Jurčević je, dok su drugi pričali i naručivali studije koje su bile zgodan alibi za nečinjenje, u tišini na mjestu direktora Studentskog centra, napravio mnogo za Veleučilište, revitalizaciju Zvijezde i za Karlovac. Tko god ga naslijedio neće imati lak zadatak izaći iz sjene njegovih sjajnih rezultata. Dapače, treba imati hrabrosti sjesti u tu fotelju i zadržati visoko postavljene standarde iz Jurčevićevog doba. Ipak, čujemo da kandidata ne fali. Čujemo da je kandidat bivši aktivni političar, a sadašnji županijski pročelnik Željko Šančić. Hrabrosti mu ne nedostaje, to je sigurno. Ako je zaboravio na politiku i spreman je raditi po uzusima svog prethodnika, bit će to nastavak jedne lijepe priče. A ako ga politika i vlast kao „svog čovjeka“ gura na to mjesto, bojimo se de ćemo Jurčevićevu eru pamtiti samo kao pozitivan eksces.

 • 3 komentara

  1. Život piše romane !
   Pogledajte samo danas Sauchu !

  2. Svaka čast i kapa dolje g. Jurčeviću, hvala mu za sve što je učinio za naš Grad, a tko ga nasljeđuje, vrijeme će pokazati,…, nažalost za ovakve ljude kao što je g. Jurčević se ne zna previše, jer to je upravo veličina svakog čovjeka….

  3. Vi čuli Šančić.
   Mi čuli njegov netko njegov.

  Odgovori