KAportal SIGNALI NAD GRADOM: Kad nam se Karlovac doslovno počne rušiti na glavu | Karlovački informativni web portal

SIGNALI NAD GRADOM: Kad nam se Karlovac doslovno počne rušiti na glavu

Možda se čini minornom sitnicom, no hrpa žbuke koja je neki dan otpala s krova Hoffmanove kuće na uski nogostup u Gajevoj ulici na prilazu banijanskom mostu s gradske strane je zapravo ogledalo Karlovca, nesposobnog da osmisli koncept kako više ne bi izgledao kao provincijalna ruina iz filma o Boratu ili kao kulisa za ratom devastiranu Foču.  Kad bi čak to i uzeli kao nešto što se ne događa svaki dan, danas je u Kraševoj zamalo izbjegnuta tragedija. Vozačici koja je prolazila kroz ovaj dio Zvijezde na auto je tresnuo crijep sa zgrade Kamoda, one koja bi uskoro trebala biti sanirana i postati dom karlovačkih konzervatora!

Nažalost, kao što znamo, ove prispodobe nisu samo hiperbola, karlovačka „Kineska četvrt“, udaljena samo dvjestotinjak metara od gradske uprave je bez dodatnih kulisa zaista glumila Foču u visokobudžetnom američkom ratnom spektaklu. To što smo tom prilikom gostovanje gostovanje holivudskog velikana Richarda Gerea doživljavali kao uspjeh i počast je zapravo bila sramota. A u desetak godina od tog vremena nije se u tom kvartu promijenilo ništa bitno. Malo je ostalo od gospodstva Šimunićeve ulice koja se do 80-ih godina 19. stoljeća, ne bez razloga, zvala Gospodska ulica.

Virus propadanja starog Karlovca u novodobnom Karlovcu ne samo da nije zaustavljen nego se polako, ali sigurno širi izvan granica nesretne Zvijezde. I to traje desetljećima, a mi Karlovčani koji si utvaramo da bi Karlovac mogao postati centar kontinentalnog turizma (zato jer ima objektivne predispozicije i komparativne prednosti za tu „titulu“), još nismo čuli niti od jedne garniture vlasti dugoročni plan kako staru arhitekturu pretvoriti u prednost, a ne oku odbojno leglo štakora, k tome još i opasnu za slučajne prolaznike. Jer, samo je puka sreća u činjenici da se na inače vrlo frekventnom nogostupu u trenutku rušenja desetina kilograma žbuke nije našao neki učenik, majka s djetetom ili penzioner, sasvim je svejedno. Da se našao, sigurno ne bi izvukao živu glavu. A onda to više ne bi bilo samo sitno tehničko pitanje na koje smo u nizu napuštenih ruševnih zgrada naviknuli sami sebe, onda bi to bio prvorazredni politički problem.

 • Umjesto planova i sustavnih rješenja, od gradskih vlasti smo dobili samo lakonske alibije u smislu da Grad s napuštenim starim zgradama ima problem jer su uglavnom privatno vlasništvo, vlasnika je više, razasuti su širom svijeta, od Kanade do Izraela, bla, bla…

  U redu, razumljivo je da je nakon 50 godina sistema u kojem je privatno vlasništvo bilo prezirano i ograničavano Republika Hrvatska nepovredivost privatnog vlasništva proklamiralo jednom od najviših vrednota u ustavu. Ali, kao i mnogo drugih stvari, kod nas nema nijansi, sve shvaćamo doslovno. Ali, u istom tom Ustavu u članku 48. stoji i važan dodatak: “Vlasništvo obvezuje. Nositelji vlasničkog prava i njihovi korisnici dužni su pridonositi općem dobru.” K tome, Hrvatska je od 1997. godine potpisnica Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda u kojoj između ostalog stoji da je “pravo države da primijeni zakone koje smatra potrebnima da bi uredila upotrebu vlasništva u skladu s općim interesom ili za osiguranje plaćanja poreza ili drugih doprinosa ili kazni.“ Poruka je jasna, ali čini se da u 20 godina još nije stigla do gradskog magistrata ili se pitanje građevina koje nagrđuju grad i prijete prolaznicima ne uzima za ozbiljno. Dok netko ne pogine ili dok jednostavno ne ostanemo bez nekih od najpoznatijih karlovačkih veduta kao što je ona s ulaza u grad preko mosta na Baniji koje ćemo se uskoro sjećati samo preko akvarela karlovačkih slikara.

  Pratimo već više desetljeća kako inače statički zdrave zgrade oko mosta propadaju jer je netko u određenom trenutku propustio promijeniti par razbijenih crijepova ili zato jer su se raspali zahrđali oluci i onda je zgrade izjela vlaga iznutra. U svakom trenutku Grad je mogao intervenirati, zakrpati „rupe“ i uredno slati račune neodgovornim vlasnicima, pa ako se dug ne bi mogao naplatiti, slati kazne jer to privatno vlasništvo ne „doprinosi općem dobru“ kako to propisuje sam Ustav RH. I na kraju se sudovati i konfiscirati imovinu ako ne ide drugačije. Ako privatni vlasnici ne pridaju važnost potrebama grada, Grad u smislu političkih vlasti je dužan zaštiti opće dobro. I ostaje nejasno kako političke vlasti tako važne stvari za jednu sredinu koja ima pretenziju postati privlačno mjesto za život, ulaganje i turizam, uporno ignorira dok ne postane kasno. Baš kao u slučaju Hoffmanove zgrade danas i „jučer“ zadnje zgrade na desnoj strani do mosta kad se ide iz grada na Baniju. Ona je izgubljena jer na vrijeme nije „pokrpana“, pušteno je da propadne do stadija kad je neobnovljiva. Pa ipak, pred ovogodišnji Ivanjski krijes na njene prozore i vrata zabijene su daske, žičanom mrežom osigurana fasada, postavljeni novi oluci. Kome je ispostavljen račun za te radove? I kako je odjednom moguće prčkati po privatnoj imovini? Po svemu sudeći, isti scenarij čeka i Hoffmanovu kuću. Ali, sve sa 20 godina zakašnjenja jer to više nisu radovi za neku buduću obnovu, već palijativna skrb zgradama kojima nema spasa i koje će nas još godinama podsjećati na raskorak političarskih proklamacija o ljepoti Karlovca, njegovih turističkih potencijala i stvarnosti. A stvarnost nam sugerira da na ulici moramo paziti da nam nešto ne padne na glavu i da na previše mjesta izgledamo prije kao zapuštena bugarska provincija nego kontinentalna turistička meka.

 • 9 komentara

  1. Pun mi je klinac komentara kako privatnim vlasnicima treba naplatiti kaznu zbog neodržavanja derutnih zgrada iz 19. st. pod zaštitom konzervatora. Imaš sranja s neriješenim imovinsko-pravnim odnosima koji traju godinama, ako pokušavaš koliko-toliko održavati zgrade na ovaj ili onaj način konzervatori ti pušu za vratom, love za njihove izopačene prohtjeve nemaš, lovu iz spomeničke rente ne možeš dobiti jer prednost jedanput ima Zvijezda, drugi put se približavaju izbori pa se lova iz spomeničke preusmjerava negdje drugdje, a treći put možda nemaš žnjoru. Onda kada Gradsku upravu pitaš bi li mi konfiscirala imovinu i preuzela održavanje zgrade, te se ujedno upisala u vlasnički list stare derutne zgrade (a vjeruj mi, ne bih imala ništa protiv toga), onda ti Gradska uprava kaže da to oni nemaju u planu. Istovremeno zgradu ne možeš nikome prodati ni za simboličkih 1 kn jer nitko ili rijetko tko želi imati posla sa adaptacijom zgrada iz 19. st i uz nerješene imovinsko-pravne odnose. Gradska uprava, kao i sadašnji Gradonačelnik za sve te probleme zna, no niti njega, niti ikoga iz Grada to ne zanima. I prestani i ti i tebi slični već jednom razglabati o neodgovornim privatnim vlasnicima. Ima nas itekako odgovornih koji trošimo novac, vrijeme i živce na ovu problematiku već godinama. I najradije bismo postavili dinamit i srušili zgrade do temelja da ih skinemo zauvijek sa grbače. Hoćeš li se mijenjati? Ja tebi dvije zgrade iz 19. st sa ukupno 3 stana, 2 poslovna prostora, hrpe drvarna i garaža, neetažirane, bez uporabne dozvole izdane za zgrade izgrađene prije 1968. i sa neispravljenom tehničkom reambulacijom Karlovca I iz 2005., pod strogom zaštitom konzervatora. A ti meni fino svoj stan ili kuću ili gdje već živiš. Vrlo rado se mijenjam.

   • Mislim da Ivka nije mislio na vlasnike koji su tu i imaju probleme i sami po sebi i trude se. Ali je i podosta potpuno napuštenih i zapuštenih kuća i objekata u koje se desetljećima ne ulaže nego propadaju, a sve pod izlikom privatnog vlasništva. Zgrade kod banijskog mosta propadaju jer negdje ima nekakav vlasnički list o nekom Peri Periću koji je u Hrvatskoj zadnji put bio 1873. Eparhija propada jer se SPC kurči i ne ulaže ništa pa “evo vam ako ste minirali sad nek vam bude vječno ruševina usred grada”, nešto treće propada jer bi čovjek možda kupio i obnovio ali konzervatori pile da mora bit krem boje fasada, a čovjek neće.

    Ne radi se tu o ljudima koji žive u kućama i trude se.

    Zvijezdu treba POD HITNO obnovit ili srušit. A ak se ide obnavljat onda treba (u razumnim granicama, ali ne pristajat ni na njihove nerazumne) odjebat i konzervatore i fantomske privatne vlasnike iz Chicaga i sve živo.

    • Možeš ti ne pristajati na njihove nerazumne prohtjeve, no onda ti obustave građevinske radove. Kratko i jasno. Osim ako si HDZ ili neki njihov financijer – tada možeš srušiti i strogo zaštićenu kuću u Zvijezdi ili Žitnu kuću. Bez posljedica. Možda odleti s funkcije netko u Konzervatorskom odjelu u Karlovcu, no tebi kao investitoru neće se dogoditi ništa značajno. No, nismo svi financijeri HDZ-a, a nismo ni svi mi u HDZ-u.

     • Mislio sam da Grad sve to treba odjebat. Druga stvar hoće li ikada… Vjerujem da pojedincima nije lako sa svim tim zahtjevima i prohtjevima.

      • Gradska uprava, Gradonačelnik, pa tako i Župan bi trebali za početak lobirati na nivou pojedinih Ministarstava, pa tako i Ministarstva kulture u čijoj je nadležnosti i Konzervatorski odjel u Karlovcu, kao i Sabora i Vlade, ako treba da se radi na promjenama zakonske regulative. Zaboga, pa “njihovi” su na vlasti. Ako nisu u stanju lobirati za pojedini zakon i pri pojedinim državnim tijelima, onda jebeš takve političare. No, problem je zapravo i to što, koliko se meni čini, djelatnici gradske i županijske uprave, dakle operativce koji se s tim problemima vjerojatno susreću svaki dan, iz straha za svoje radno mjesto ili iz naprosto iz čiste inercije ne ukazuju Gradonačelniku ili Županu na te probleme koji su vezani za apsurdne Zakone zbog kojih građani imaju problema. Gradonačelnik ili Župan ne mogu znati što je problematično u nekom članku Zakona i kakve posljedice to povlači za sobom u imovinsko-pravnim odnosima, uporabnim dozvolama, očuvanju spomenika kulture, adaptacijama zgrada pod zaštitom konzervatora itd. Drugo je pitanje ako bi Gradonačelnik ili Župan dobivali kvalitetne inpute, bi li uopće reagirali i urgirali pri Ministarstvima ili zakonodavnim tijelima, Saboru ili Vladi zbog straha od sukobljavanja sa vlastitim stranačkim vodstvom. Osobno smatram ovo drugo vjerojatnijom opcijom.

  2. Potpuno se slažem sa Ivanom_orleanski, ako nisi nečiji sin, otac, financijer, nitko ti pomoći neće.., baš gledam na Dubovcu novu zgradu od Zelenila, prvi red do Starog Grada, a plastična stolarija na zgradi, boja fasade da ti se smuči…, a kad su fizičke osobe radile tamo svoje kuće sve je trebalo biti pod nadzorom konzervatora.. Jao, što nam se događa, a nitko ništa promijeniti ne može, ni TEOLOG nam pomoći neće….

  3. Dovedem nedavno u Grad nekakve investitore iz Dojčerlanda bifor siks mans i oni utekoše a da se ne osvrnuše. Rekoše im u gradu da im ne trebaju jer imaju u planu delti čak i viseće vrtove samo da Europica da lovicu. Hebeš 100 milja eurića za početak kad nije bilo za malo meze u startu.

  4. Šaljem Vam svoje viđenje obnove Zvijezde koje se bazira na obnovi kompletne infrastrukture koju treba smjestiti u armirano betonski instalacioni kanal i parternog uređenja.
   Smatram da će se takvom obnovom okrenuti tijek zbivanja iz negativnog u pozitivno i da će tržište nekretninama učiniti svoje jer će iste porasti za sigurnih 30% a Zvijezda postati mjesto gdje će svi poželjeti stanovati i raditi.
   Trošak obnove po toj procjeni iznosi cca 250€/m2 ili nešto ispod 10 mil€.
   2/3 troška otpadaju na infrastrukturu a samo 1/3 (24 milijuna kn) na parterno uređenje i rasvjetu.
   Financiranje je moguće između ostalog (fondovi) i prodajom stambenog i poslovnog prostora u Zvijezdi, ali i kupnjom nekretnina pa kasnijom prodajom po povećanoj cijeni pri čemu ne treba zaboraviti da od svake prodane nekretnine u Zvijezdi, direktno u kasu Grada Karlovca ide 4% što također nije zanemariv prihod a obnova će zasigurno intenzivirati kupoprodaju… a kako se grade objekti i stavljaju u funkciju raste i prihod od komunalne naknade…
   Ne smijemo zaboraviti da javnog prostora (država+grad+županija) ima u Zvijezdi cca 55.000 m2 koji vrijede cca 450€/m2 ili ukupno 25 milijuna € što je više nego dvostruko od vrijednosti obnove Zvijezde, a od toga dio bi se svakako trebao prodati.
   I na kraju primjedba na predložena opločenja – zar cijela Zvijezda ne zaslužuje granitno opločenje svih ulica i trgova ?

   https://www.facebook.com/naskarlovac/?hc_ref=ART9NL-IBW4T9jd5n81YjhoB-97kZLmidc4XFF4cUasSRqrIbbr8cYd17xf4zbwB4Dw

  Odgovori