KAportal SIGNALI NAD GRADOM, kolumna Tihomira Ivke: Epilog bez epiloga (Ekonomska 2) | Karlovački informativni web portal

SIGNALI NAD GRADOM, kolumna Tihomira Ivke: Epilog bez epiloga (Ekonomska 2)

Čudno je to naše novinstvo, ne samo zato jer ga je odavno zahvatio virus senzacionalizma i niskih strasti kao legitimne uređivačke politike gdje dominiraju naslovi „Nećete vjerovati kad pročitate…“ iza kojih se obično ne skriva zapravo ništa zanimljivo, a kamoli nevjerojatno. Sezona kiselih krastavaca, kako se to voli zvati u novinarskoj branši, kad vijesti, posebno onih važnih i ozbiljnih ne nedostaje, idealna je za prekapanje po arhivi, starijoj i recentnijoj. Naime, toliko toga mediji otkriju kao nešto od javnog interesa, kakvu zlouporabu položaja, sumnju u nezakonito ili nemoralno djelovanje u kontekstu istog tog javnog interesa. Ako je priča lokalna, zna zainteresirati i nacionalne medije, no vrlo rijetko dočekamo njezin nastavak.

Upravo to se dogodilo sa slučajem u jednoj karlovačkoj srednjoj školi. Kao što je u lokalnim, pa onda u nacionalnim pisanim medijima i televizijama potkraj prošle godine objavljeno, na jednom inače nevažnom natječaju za predavača na 2 sata tjedno primljena je osoba za koju se sumnja da je za vrijeme prethodnog kratkotrajnog angažmana na školi ušao u nepriličan odnos s jednom od učenica koji je rezultirao njenom trudnoćom. Na tu priču ravnateljici su pažnju skrenuli sami profesori, odnosno njihovi predstavnici u školskom odboru prilikom odabira najboljeg kandidata. Osim te etičke upitnosti (ne i po pitanju zakonitosti jer je spomenuta učenica ponavljačica, pa onda i punoljetna), za profesore iz školskog odbora je bio upitan i stručni kontekst biranja profesora na dva sata tjedno. Naime, sporni učitelj je bio jedan od rijetkih među ostalim kandidatima bez stručnog ispita. Sve to nije omelo ravnateljicu da se suprotstavi mišljenju zbornice, a iz stavova ostalih članova školskog odbora koje je postavio lokalni centralni komitet, pardon, županijski HDZ, jasno je i zašto. U zapisniku sa sastanka školskog odbora procurio je zapisnik u kojem se lijepo vidi tko i kako nam vodi obrazovne ustanove. Oni su, naime, utvrdili kako je privatna stvar u jednoj javnoj ustanovi kao što je škola s pozicije autoriteta i moći (koju profesori sigurno imaju), „bariti“ mlađe punoljetnice, praviti im djecu i to zanemarivati jer roditelji službeno nemaju ništa protiv toga. Predstavnici školskog odbora koji nemaju bijedne stranačke motive u biranju kandidata za nastavnike na svojoj školi mogli su unedogled ovom osebujnom pogledu na to što je privatna a što javna stvar, oponirati argumentima kojima dominiraju pojmovi „primjerenost“, „etički standardi“, „stručnost“, kad su svi tek nevažni zbroj slova naspram pojma „podobnost“ u stranački definiranom svijetu. Dakle, Hrvatskoj; dakle, Karlovcu.

Priča je nekako došla do javnosti, a onda nisu samo dežurni lokalni kritičari u cijeloj priči vidjeli da je priča iz karlovačke Ekonomske sve prije nego nečija „privatna stvar“. Ravnateljica je tako svojim naturanjem političke volje suprotno mišljenju vlastite zbornice uspjela –kad već ne može uspjesima – svoju školu pogurati na stranice nacionalnih novina i u emisije nacionalnih TV postaja jednim skandalom.

  • I kad su novinari htjeli priupitati o čemu je tu zapravo riječ, i ravnateljica i sporni profesor su pomislili da su tu da postavljaju, a ne odgovaraju na pitanja. Otvarajući blokić i uzimajući olovku pokušali su pritisnuti novinara najčitanijih dnevnih novina u zemlji „Recite sad, tko vam je pružio sve te informacije o nama?“. Kao u vrijeme dobrog starog komunizma, nije bitno tko je i što s pozicije moći zgriješio, već tko je odao.

    Uglavnom, ravnateljica je prvo pred školskim odborom tvrdila da ona ništa ne zna o slučaju, pa onda u zapisnik rekla da je razgovarala s učenicom koja je rekla da to nije istina, sporni profesor je zanijekao vezu, fotografije koje su na školskom odboru priložene i gdje se on vidi s učenicom na sajmu vjenčanja proglasio je fotomontažom…

    “Da vjerujem u te priče i da imam dokazano, vjerojatno ga ne bih zaposlila kao profesora, ali kao asistent bi ostao jer ga je županija zaposlila. Priče po kuloarima me ne interesiraju”, rekla je u nikad demantiranoj izjavi za nacionalne medije ravnateljica.

    Vijest je trajala jedan dan, a novinari su na neki način ispali negativci jer su pisali o nečem što su svi involvirani htjeli prikazati kao rekla-kazala priču.

    I sad se vraćamo na početak ovog teksta. Priča otkrivena u medijima u istim tim medijima nikad nije dobila nastavak ili epilog. U stvarnosti, potvrdilo se sve ono što su novinari krajem prošle godine iznijeli u javnost. Profesor je lagao. Naime, pred kraj školske godine zatražio je poreznu olakšicu jer je dobio dijete. Nakon toga se i ispričao kolegama što je, eto, lagao. Ravnateljica će možda reći da i o tome nema nikakvih informacija i da ju priča ne zanima iako više nije kuloarska na što se vadila u jeku afere. Pa neće nakon svega poduzeti ništa, iako je očito da je netko na prevaru dobio posao za koji su redu stajali neki mladi, obrazovani ljudi bez stranačkog pedigrea. I od kojih su neki već spakirali kofere za Dublin ili Stuttgart i pridružili se gomili od 47 tisuća Hrvata koji su se samo tijekom 2017. iselili iz Hrvatske.

  • Odgovori