KAportal SIGNALI NAD GRADOM, kolumna Tihomira Ivke: Bajaga 2018. godine ne svira u Karlovcu jer je Srbin iz Beograda | Karlovački informativni web portal

SIGNALI NAD GRADOM, kolumna Tihomira Ivke: Bajaga 2018. godine ne svira u Karlovcu jer je Srbin iz Beograda

Nakon što se u posljednjih dana naširoko i nadugačko raspravljalo i pisalo o slučaju uskraćivanja gostoprimstva Karlovca Bajagi, jednoj od većih rock zvijezdi nekadašnje Jugoslavije čija popularnost nije splasnula ni u sadašnjoj regiji, nije zgorega proanalizirati meritum stvari, kako je uopće došlo do te odluke i kako funkcionira „demokracija“ u Karlovcu 21. stoljeća.

Ne kaže se bez vraga da je demokracija prije svega procedura, misleći tu prije svega na garanciju poštivanja rezultata slobodnih izbora i mirnu predaju vlasti, ali i na to da u demokraciji mora postojati propisana procedura donošenja odluka, inače to jednostavno nije demokracija, već nečija samovolja, da ne kažemo prćija.

E, upravo na ovo posljednje je gradska vlast uz asistenciju Koordinacije braniteljskih udruga, ili obrnuto, ovisi kako se gleda, svela demokraciju. Pojasnimo i zašto. Dogradonačelnica Navijalić priznala je da nisu dobili nikakav pisani, odnosno službeni prigovor braniteljskih udruga zašto to Bajaga ne bi smio nastupiti u Karlovcu. Dapače, rekla je da nije bilo ni neformalnih zahtjeva. Dakle, prema njenim riječima, Grad je udovoljio nepostojećem zahtjevu. Ne samo da nije poštovanje demokratske procedure, ovo je vrijeđanje inteligencije. U pokušaju da pojasni ovu zaista osebujnu vrstu procedure donošenja odluka, dogradonačelnica se zakopala još dublje.

 • „Ono što znamo je da je postojala inicijativa branitelja i na nama je da poslušamo ne samo branitelje nego i ostale građane Karlovca, a posebno branitelje koji su zaslužni i za obranu Karlovca i naše države i važno nam je mišljenje šire javnosti i u tom konceptu su dane smjernice organizatoru da vidi ono što bi bilo najbolje i u kojem smjeru je najbolje složiti programski koncept Dana piva“. Hm, ako je dogradonačelnica znala za mišljenje predstavnika udruga, otkud joj ideja što o mogućem Bajaginom nastupu misli šutljiva većina građana ovog grada, i zašto nije osluhnula bilo te većine? Recimo onih pet, šest tisuća mladih i starijih Karlovčana koji su s Bajagom u sportskoj dvorani pod ingerencijom gradskog poduzeća Mladost u dva navrata 2011. pjevali njegove politikom neopterećene pjesme. Otkud joj uopće ideja da mišljenje vodstva Koordinacije braniteljskih udruga, dijeli i većina branitelja koji nisu branitelji po profesiji i Hrvati po zanimanju, nego se i dalje za egzistenciju bore na tržištu rada? Da ne govorim u tuđe ime, potpisnik ovih redova je dragovoljac Domovinskog rata i gotovo u ničem se ne slaže s čelništvom Koordinacije braniteljskih udruga, a posebno kad Koordinacija pokušava biti neka vrsta etičkog policajca koji propisuje što je u Karlovcu primjereno što nije. Da se razumijemo, čelnik Koordinacije, profesionalni branitelj Petar Banić može misliti što god hoće, može se buniti protiv čega hoće, može protestirati, može slati zahtjeve za zabranama službeno ili inkognito, to je njegovo pravo. Može reći kao što je rekao Jutarnjem da je protiv Bajaginog nastupa „jer je Bajaga pjevao četničke pjesme“. Ono što se u ovakvim slučajevima očekuje od gradske vlasti je razina viša od diletantizma u proceduralnom i voluntarizma u sociološkom smislu.

  Dakle, ako je gradska uprava znala da branitelji rogobore zbog nastupa pjevača „koji je pjevao četničke pjesme“ trebali su, za početak, poštivati proceduru. Zatražiti službeni zahtjev s obrazloženjem. Onda, kao i u slučaju blamaže s dodjelom gradskog priznanja Jelki Glumičić, provjeriti je li zahtjev osnovan. Utvrdili bi staru poslovicu da sto puta ponovljena laž postaje istina. Utvrdili bi da je svojevremeno čelnik zadarske udruge branitelja tvrdo nasađen na desno također tražio zabranu Bajaginog nastupa u Zadru zbog navodnog pjevanja protuhrvatskih pjesama, pa se naknadno ispričao javnosti jer se uvjerio da sporne stihove nije pjevao Bajaga već neki drugi bend. Ali je i dalje bio protiv nastupa Bajage u Zadru. Zašto? Zato jer je protiv. I točka. Kog briga za istinu. Tko misli drugačije je jugoslaven, komunjara i mrzitelj Hrvatske. Tako to ide u glavama ljudi koji su hrvatstvo shvatili kao životni poziv.

  Utvrdili bi nadalje da Bajaga nije propustio priliku reći kako je protiv rata, kako je borba protiv Miloševića bila povijesna misija, kako je nastupao u Srbiji na gomilu proturežimskih i antiratnih protestnih skupova. I sto puta je ponovio da nikad nije pjevao „četničke“ tekstove. Još važnije, ne postoji audio ili video zapis koji bi dokazivao da je bilo drugačije. Ali to Petru Baniću ne vrijedi, za njega je on „pjevao četničke pjesme“. I točka. Tko misli drugačije taj je… Baniću ne smeta činjenica da nijedan HDZ-ov – u ratno doba punoljetni – karlovački gradonačelnik nije s puškom branio svoj grad, jer su eto u vrijeme kad je napadan Karlovac imali važnijeg privatnog posla. A danas dociraju o hrvatstvu. Ne smeta ga što se iz jednog lokala u središtu grada koji iznajmljuje katolička Crkva truje mladež glazbenom „ćirilicom“, ne smeta ga što se u drugom lokalu u okviru jedne gradske kulturne institucije mogu čuti stihovi deklariranog četnika Bore Đorđevića…Ne smeta ga ono što bi ga kao svojevrsnog policajca zaduženog za pravovjerno hrvatstvo trebalo smetati. Ali ga smeta Srbin (koji nije pjevao četničke pjesme).

  Što god bilo posrijedi povodom ove sugestije Grada da Bajaga ne može svirati na Danima piva, loša je vijest za Karlovac. Ako vlast prihvaća mišljenje dijela branitelja dogmatski, bez provjera činjenica, onda je to vrlo tužan dan za lokalnu demokraciju. Ako je pak znala da Bajagu šačica desničara u Hrvatskoj blati bez ikakvih argumenata i dokaza, a i dalje sugerira da Karlovac bude prvi hrvatski grad u kojem je persona non grata, onda smo u gadnim problemima. Onda ne može biti drugog zaključka nego da se u Karlovcu 2018. Bajagi brani nastup… samo zato jer je Srbin iz Beograda.

  Ulje na vatru dolila je sama dogradonačelnica nevjerojatnim odgovorom na pitanje novinara kako to da je Bajaga bio poželjan u Karlovcu 2011., a 2018. više nije. Kako god tumačili odgovor „zato jer su se promijenile političke okolnosti“, Karlovcu se loše piše po pitanju koračanja unaprijed kao otvorenog, tolerantnog grada slobodnomislećih građana i naprednih ideja.

  Možda je odgovor samo rezultat katastrofalnog PR-a, odnosno loše smišljenog izgovora za jednu zabranu koju je teško opravdati ili je istina puno tragičnija. Možda gradska vlast više nema namjeru ni potrebu opravdavati se građanima koji ovu odluku smatraju skandalom, već joj istinu sasuti u lice: Promjena političkih okolnosti znači da je gradska vlast utonula u bespuća desnog populizma i živo joj se fućka što obični građani misle o tome. I točka. Tko misli drugačije taj je…

 • 2 komentara

  1. Blago našem Gradonačelniku pored takvih do gradonačelnika i do gradonačelnica i dežurnog glasnogovornika. Normalne države imaju Camoru a mi Ka moru. Kako su jako no bles ajd da navijemo jednu za njihovu dušu kad im na valja Bajaga. Evo kazna za njihove uši: https://www.youtube.com/watch?v=4L_yCwFD6Jo
   Sori što sam tako okrutan ali mi je gušt do bola.
   Inače bravo, potpisujem i porpisujem ovaj način razmišljanja i ophođenja sa no blesovcima. Ovo je na tragu moje izjave kad sam rekao da je Milorad Pupavac po narodnosti Saborski zastupnik a po zanimanju Srbin.

  2. A tek Grdović, zašto nitko ne protestira protiv nastupa lika kojem je doma policija više puta intervenirala zbog nasilja u obitelji i alkoholizma! Ajde, Baniću, nije u šoldima za HVIDRU sve

  Odgovori