KAportal Šetnice u arboretumu kod Šumarske od danas nose imena Jurja Lipošćaka i Franje Šporera - zadužili šumarstvo, ali i gospodarstvo | Karlovački informativni web portal

Šetnice u arboretumu kod Šumarske od danas nose imena Jurja Lipošćaka i Franje Šporera – zadužili šumarstvo, ali i gospodarstvo

Šetnica koja vodi od Šumarske prema Ekonomskoj školi od danas nosi ime Jurja Lipošćaka, a Franje Šporera, ona od Uprave šuma Karlovac prema Zvijezdi, dvojice poznatih šumara koji su cijeli svoj životni vijek posvetili dobrobiti šumarstva, ali i napretku gospodarstva u Hrvatskoj, prvenstveno vezano uz obrazovanje.

Kazao je to na otvorenju šetnica Ivan Grginčić, predsjednik HŠD ogranka Karlovac, koji je i predložio, a Gradsko vijeće prihvatilo, da se šetnice u arboretumu Šumarske škole tako nazovu.

– Juraj Lipovšćak bio je profesor Šumarske škole, izvjesno vrijeme i direktor, njegovom zaslugom je spašena Šumarska škola u Karlovcu jer se trebala preseliti u Gospić. Franjo Šporer, značajan je po svojim izumima, prvim pisanim radovima vezano uz šumarsku struku, a kao veliki domoljub bio je malo i kritičan prema tadašnjoj vlasti, upozoravao na nepravilnosti koje su se događale pa je zbog toga dosta preseljavan, bilo je to u vrijeme Vojne krajine. Svoj životni vijek je okončao u Rumunjskoj, ispričao je Grginčić.

  • Podsjetivši da je Karlovac nedavno dobio i Švegarovu i šetnicu prof. Mrkvice, gradonačelnik Damir Mandić je rekao da je i ovo imenovanje šetnica po poznatim karlovačkim šumarim nastavak ideje da se karlovačkim šetnicama da njihovo obilježje, a to su ljudi.

    – Ovdje u arboretumu Šumarske škole, imenujući ove šetnice na prijedlog Šumarskog društva dajemo priznanje i Šumarskom društvu za njihov rad i Šumarskoj školi koja je sve ove godine u Karlovac dovodila puno učenika. Danas je manje djece i pa i manje učenika, ali činjenica je da su njihovi programi potrebni i da će sigurno razvijati. Lipovšćakova i Šporerova šetnica su jedna dodana vrijednost i Šumarskom društvu i Šumarskoj školi, posebno gradu Karlovcu, izjavio je Mandić.

    KAportal.hr

  • Odgovori