KAportal Dužničko ropstvo: Sedmero stanovnika Karlovačke županije proglasilo osobni bankrot | Karlovački informativni web portal

Dužničko ropstvo: Sedmero stanovnika Karlovačke županije proglasilo osobni bankrot

17189379_303 Prema podacima FINE u Hrvatskoj je od stupanja na snagu Zakona o stečaju potrošača, od siječnja ove godine, osobni bankrot do sada proglasilo 682 građana te dvoje vlasnika obrta. Karlovačka županija pri samom je dnu ove ljestvice, jer je osobni bankrot proglasilo samo njih sedmero. Posljednji koji je to učinio jest 40-godišnji Dugorešanin Ž.J.

Njegov predmet vodi se na Općinskom sudu u Ogulinu. U svojoj odluci traži od njega da u roku od 30 dana predujmi troškove postupka na njihov račun u iznosu od 1.000 kuna. Ukoliko nema sredstava, a ima imovine, sud može odlučiti da se troškovi postupka predujme iz proračuna, a onda naknadno namire iz unovčene imovine potrošača. Ukoliko nema imovine, može se osloboditi uplate predujma propisima koji uređuju besplatnu pravnu pomoć. No, u svakom slučaju, ukoliko potrošač ne uplati predujam, sud će odbaciti njegov prijedlog za provođenje postupka stečaja.

Blokirane račune ima više od 325.000 građana a ukupno su dužni više od 40 milijardi kuna. Građani koji su da sada bankrotirali dužni su oko 350 milijuna kuna, a više od pola toga duga odnosi se na dugovanja prema bankama, kreditnim unijama i štedionicama.

KAportal.hr

  • Odgovori