KAportal SDP: Pobijedila je klijentelističko - ovisnička politika, no još nije sve gotovo - izađite na drugi krug izbora | Karlovački informativni web portal

SDP: Pobijedila je klijentelističko – ovisnička politika, no još nije sve gotovo – izađite na drugi krug izbora

– Izbori su trenutak kad se poslože karte i kaže tko koliko ima pa idemo dalje zajedno. Samo tako možemo stvoriti bolju županiju, HDZ i SDP imaju tu priliku ako to žele. Trenutačno mi nismo u fazi apokalipse nego u fazi katarze. SDP Karlovačke županije se suočava s brojkama, a protiv sebe imamo vrijeme i prostor u kojem je trenutno pobijedila klijentelističko – ovisnička koncepcija politike i načelo “dobio si posao, glasaj za nas”, odnosno” tvoja lažna diploma nije bitna, bit će bitna kad prođu izbori”, rekao je na današnjoj tiskovnoj konferenciji Ivan Vuković, kandidat SDP-a za župana koji se s Josipom Benčićem i čelnikom ŽO Damirom Mateljanom osvrnuo na izbore u nedjelju.

Dok se oporba ne posloži…

– Malo se toga promijenilo, HDZ je i dalje najmoćnija stranka i ukoliko oporba se ne posloži i ne započne gledati kako srušiti vlast HDZ-a, ne zbog HDZ-a, nego nekoga tko je u 20 i nešto godina uspio nametnuti način vladanja nepotizma, korupcije i ustajalosti gospodarstva, ništa od toga, kaže Mateljan. Ukoliko se, dodaje, cijela oporba zajednički ne odupre ništa od toga, HDZ može kandidirati i sliku od nekoga i on će proći.

– Ove godine su kandidirali Jelića pa je i on pobijedio a mi kao Županija ostajemo na začelju Republike Hrvatske, rekao je Mateljan. No ipak nije sve gotovo, dodaje.

Šanse u drugom krugu – Ozalj, Ogulin, Karlovac

– Stvari još nisu gotove. Pozivamo birače u Ogulinu i Ozlju da izađu na drugi krug izbora i podrže naše kandidate. U Karlovcu također nije gotovo, kolega Petračić ima šanse pošteno se politički potući sa svojim protukandidatom i dobiti izbore. Neka birači pogledaju i nacionalni kontekst, neka prođu Hrvatskom od Međimurja, Istre i Primorsko – goranske županije i pogledaju tko u tim općinama obnaša vlast, rekao je Mateljan.

Za HDZ-ovog Mandića ustvrdio je da nije dovoljna samo fasada.

– Pitanje hoće li se kandidat HDZ-a za gradonačelnika Karlovca riješiti nepotizma u gradu, da li će se moći birati ravnatelji na temelju stručnosti, hoće li raspregnuti sprega vlasti i ustanova, hoće li se moći dobiti posao ukoliko niste u HDZ-u. Ja sam uvjerena ko kandidat HDZ-a osvoji vlast da će ostati tako.

Dobili žuti karton

– Rezultati u gradu su loši, nismo zadovoljni, u politici možemo o sebi misliti što hoćemo ali kutija je mjerodavna i govori koliko smo politički teški. U godinu dana smo se zbog internih razmirica bavili sami sobom i rezultat je takav kakav je i na ovaj način smo kažnjeni. Vrijeme će pokazati, ali SDP će i dalje ostati najjača oporbena stranka i kao takvi ćemo se za četiri godine vratiti kao pobjednici. Ovo nam je žuti karton, nismo dobili crveni i na nama je da se “zberemo” kako bi rekli po domaći, zaključio je Benčić.

SDP-ovci pozivaju birače da izađu na drugi krug izbora i podrže njihove kandidate.

KAportal.hr

 • 23 komentara

  1. Niste najjača oporbena stranka u gradu, već je to Živi zid.
   Ako Petračić pobijedi Mandića, kako mislite da će ostati gradonačelnik 4 godine s hadezeovskom većinom u vijeću?

   • A kako ne bi? Što može vijeće gradonačelniku? Zato se i bira izravno. Više zajebavati može gradonačelnik vijeće, ali to u pravilu nije politički pametno.

    Gradonačelnika (osim u slučaju da izgubi mandat zbog kaznenog djela) mogu smijeniti samo sami birači, i to tako da prvo netko raspiše skupljanje potpisa za referendum i onda prikupi potpise od 20% biračkog tijela (u Karlovcu je to blizu 10.000) i onda na referendumu većina mora glasati za opoziv, ali s tim da ta većina mora biti više od 1/3 biračkog tijela. Drugim riječima – u Karlovcu više od 16.000 ljudi.

  2. SRAM VAS MOŽE BITI, SVU TROJICU. Apsolutno ništa niste napravili da bi dobili ove izbore, čak niti kandidata za Gradonačelnika, iz svoje stranke, niste imali. Kakvi su to rezultati iza Vas da bi uopće mogli nekoga prozivati? A otkuda vam i pravo da omaložavate i docirate svima koji su uz HDZ, PA VAS NEMA NIGDJE, HALLO.
   A VI KAO KANDIDATI STE POPUŠILI, I ONDA BAREM PRIZNAJTE PORAZ KAO LJUDI, POKLOPITE SE PO UŠIMA I DAJTE SVI OSTAVKE, PA DA NAM NAŠ DRAGI SDP PRODIŠE…TKO ĆE VAMA DATI GLAS, BANDO OBIČNA… RATATATIRA DRUGARI

   • Točno to sam htio reć. Hvala što si mi uštedio vrijeme. Da imaju mrvicu obraza ostavke bi već bile na stolu. Ne bi ni javili da su dali ostavke, jednostavno bi se pokupili i nikad više za njih politički ne bi čuli.

  3. Osvajanje gradonačelničkog mandata omogućiti će mi donošenje brzih i korisnih odluka koje će se odmah odraziti na poboljšanje života u gradu.
   Nakon donošenja takvih odluka, doći će na red i proračun gdje odlučuje većina u Vijeću gdje HDZ ima većinu.
   Ako ne dignu ruke za proračun, srušiti će i gradonačelnika i vijeće, dogoditi će se auzmešung gdje HDZ može jako nastradati.
   Pa nek samo izvole, a primjera takvih ima dovoljno i valjda su svjesni posljedica.
   Možda ih to prisili na konstruktivni preobražaj i makne od instinktivnih poteza koji su im imanentni.
   U svakom slučaju, demokracija u Karlovcu će napredovati, kao i kvaliteta odluka u Vijeću.

  4. SDP u KŽ kao i u Karlovcu ne predstavlja više nikog i spao je na skroz niske grane. Kako i ne bi kada ga vodi čovjek koji je neprikosnoveni stručnjak u svom selu, selu od 450 glasača.

  5. Petračiću, aj se ti lijepo povuci i uštedi građanima novce, ionako je to tvoja mantra.
   Spasi se sramote u drugom krugu jer će te raaazguziti. Istini za volju, totalno si zalutao u politiku jer još uvijek ne znaš da li bi piškio ili kakao. Želim ti puno sreće, ali ti ne bi bio u koži, jer kad HDZ završi s tobom, odeš ti u HNS.

  6. Ovo je strašno. Gospodo koji žuti i crveni kartoni, uništili ste SDP-e . Pa nije ovo nogomet pa ćemo 2 žuta pa van.I da je nogomet žutih je bilo na pretek.Vi ste krivi za ovaj potop SDP-a. Zašto Mateljan nije bio kandidat za župana, u čije ime on to govori.I ovako razjedninjeni imali ste ljude koji u gradu Karlovcu nešto znače. Ali o čemu vi govorite, Ozalj nema šanse nema vijeće u nijednoj kombinaciji,kao ni u Karlovcu , ni u Ogulinu.Ljude se neda varati stalno.I nemojte pljuvati po političkim suparnicima i stalno piš..i kontra vjetra.SDP se sijeća boljih dana i boljih ljudi.A i ljudi.

  7. Poštovani drugovi, tužna i žalosna vam je partija, a u skladu stim i rezultati.

   • Točno tako. Nekad jaku stranku raz***li su totalno. Tko ih uopće vodi u županiji i Karlovcu? A i na državnoj razini. Onaj njihov tajnik ne zna tko se kandidirao u Istri, tko u Zagrebu. Ne zna gdje mu je guzica, a gdje glava. Halooo, ima li pilota u avionu?

  8. Tko o čemu, tri intelektualca o klijentelističko-ovisničkoj politici. Izrig, izrig, izrig, …..

   Ote” dečki na gemišt u Rečicu u vinograd. Joža sad ima vremena pa možete ko stare kompice nešto u miru okrenut i zajedno naricat.

  Odgovori