KAportal Uspio je preplivati Mrežnicu od ušća do izvora! Pogledajte kako je izgledao junački pothvat Romana Mužaka | Karlovački informativni web portal

Uspio je preplivati Mrežnicu od ušća do izvora! Pogledajte kako je izgledao junački pothvat Romana Mužaka

Američka književnica Anais Nin kaže da ljubav nikada ne umire prirodnom smrću, nego zato jer joj ne znamo obnoviti izvor. Umire od sljepoće, pogrešaka, izdaje, umire od bolesti i rana; zbog dosade, gubitka svježine i sjaja.

No, ima jedna ljubav koja ne može nikako proći, znaju za nju svi koji su barem jednom uronili u nju – rijeku Mrežnicu.  Kako se ljubi rijeka pokazao je Romano Mužak. U nesvakidašnjem i nevjerojatnom pothvatu preplivao je cijeli tok Mrežnce uzvodno, od njezina ušća u Karlovcu, do izvora u Slunju. Za to mu je trebalo 3 dana, 12 sati, 8 minuta i 17 sekundi, od čega je u vodi proveo više od 26 sati i prevalio 64 kilometra kroz tri grada (Karlovac, Duga Resa, Slunj) i dvije općine (Generalski Stol, Tounj).

Motiv mu je bio skrenuti pozornost na besmislenu gradnju hidroelektrana na riječnim slapovima u akciji koju je s prijateljima iz Kluba podvodnih aktivnosti Vodomar nazvao “Zajedno za Mrežnicu”. Evo njihove kronologije ovog junačkog čina:

Start je bio na Turnju u 06:00 12.07.2017. ujutro, nadalje:

– Kupališe Duga Resa 9:40
– Slap Bosiljevac 11:00
– Mrežnički Brig 11:55
– Jungle Bar 12:20
– Mrežnička kuća Zvečaj 15:15

-pontonski most Zvečaj – Bukovlje -16:06 16 km od starta

– Puškarić 19 km – 18:05

… i neumorno kreće put Keića, gdje je zamišljen 1. bivak za odmor prije nastavka.

13.7.2017

Romano se približava Vitasovom slapu, što znači da je prošao više od pola toka Mrežnice jer se gore spomenuti nalazi 33 km od Ušča!

Vodena karavana upravo (12:48) uplovila u sastavke (ušće Mrežnice i Tounjčice) 38 km od starta (nadalje: 38/64)

17:57 Romano je doplivao na Šušnjarin slap koji je 43,5 km udaljen od početka plivanja. Temperatura vode spustila se na 19 stupnjeva pa to predstavlja blage probleme. Ostala mu je još ruta od 7 km do Primišlja gdje se radi posljednji bivak, da bi se sutra rano ujutro krenulo u osvajanje posljednje rute koja se nalazi u vojnom poligonu Eugan Kvaternik. Očekivani završetak subota u podne!

14.7.2017

Romano je stigao u 14:40h, čime je zaokružio 50 kilometara isplivanih uzvodno. To je ujedno i polazišna točka od prošlogodišnjeg nizvodnog plivanja. To nas dovodi do zaključka da je svaki sljedeći isplivani metar svojevrsno obaranje rekorda u daljinskom plivanju po rijeci Mrežnici. Konačno je ušao u dio toplog vodenog toka gdje se voda sa neugodnih 14 stupnjeva popela na 23. Do završetka svog pothvata ostalo mu je sada dostižnih 14 kilometara i blizu 30 što manjih što većih slapova, ali niti jedan blizu divova poput Rebića slap(6m), Šušnjare(10m), Dvoslap u Tržiću (7m) ili pak Milkovića slap u Primišlju (8m). Svoju zadnju rutu Romano planira započeti u 6:00 u Subotu ujutro, dok je očekivano vrijeme dolaska na izvor u 12:00 sati. Po svim parametrima van “kapije” vojnog poligona Eugen Kvaternik Romano bi se trebao naći poslje 13:00 nakon čega slavlje ovog nadljudskog podhvata može započeti.

U nepregledna prostranstva vojnog poligona našeg protagonistu pratit će Rene Tonkli ispred HGSS stanice Karlovac i Marin Božićević kao predstavnik matičnog Kpa Vodomara. Većinu logistike ovog pothvata pružila je i agencija Open land Croatia čije kormilo pridržava Krešo Rogoz.

15.7.2017

6:00 Romano je krenuo iz Primišlja.

12:08 GOTOVO. Bravo Romano

Veliku fotogaleriju možete pogledati na internetskim strancama KPA Vodomar.

KAportal.hr

  • Odgovori