KAportal Punk is not dead: Gotovo 40 godina nakon formiranja, Tahijevi kmetovi izdaju prvi album, prati ga i niz svirki | Karlovački informativni web portal

Punk is not dead: Gotovo 40 godina nakon formiranja, Tahijevi kmetovi izdaju prvi album, prati ga i niz svirki

Te 1979. godine svijetom je još hodao Tito, a njegov frend Castro gotovo da je još bio mlađahan, dok su se družili u Havani na Konferenciji nesvrstanih kojom je predsjedao Josip Broz. Njihov frend Idi Amin nije došao, bio je zaposlen skrivanjem po svijetu nakon vojnog udara u Ugandi. Papa je došao u rodnu Poljsku, prvi puta jedan je papa stigao u komunističku zemlju, ratovalo se u Vijetnamu i Kambodži, čistile su se cijevi i spremao rat u Nikaragvi, a u Iranu je počela talačka kriza u američkom veleposlanstvu. Na ovim našim prostorima, u Splitu su se održavale Mediteranske igre, Karlovac je slavio 400. rođendan, a u novom rodilištu na Švarči rodila se Zrinka Cvitešić.

Nešto niže u gradu, s tek malim zaostatkom za svijet, bujala je lokalna punk scena, a dio nje od te godine postali su i Tahijevi kmetovi. Mario na gitari i vokalu, Laba na basu, Žec na bubnjevima. Nakon vježbanja po raznim prostorijama i garažama, prvi nastup uslijedio je 1981. godine na tadašnjim Rakovačkim susretima, a uskoro je nastala i prva autorska stvar – “Kava”. U bend dolazi i Tihomir Magdić, ali dolazi i vrijeme za dug domovini. Vojni rok u JNA i odvajanje na podulje vrijeme označili su i kraj prve faze benda, no želja za svirkom uvijek je “tinjala” negdje u svakom od članova benda.

Prva postava benda (kafotka.net)

Sjajna prigoda za ponovno okupljanje bila je 2008. godine na manifestaciji “30 godina karlovačkog punka”, na kojoj bend nastupa u sastavu – Andreja Rajh (vokal), Mario Pavlić (gitara), Duško Labus (bas), Vlado Planinac (bubnjevi). Od tada bend neprekidno djeluje, uz promjenu na mjestu bubnjara koje preuzima Goran Kovačić. Bend je u proteklom periodu imao niz zapaženih svirki, između ostalog svirali su s Goblinima, Atheist Rapom, Hladnim pivom…

  • A sada je napokon stiglo vrijeme i za dugoočekivani prvi album. Ovih dana objavljen je cover, a za nekoliko dana fanovi će moći i do CD-a koji sadrži stvari Zatvor, Svijet, Boje, Kmetovi, Nebo, Anđeo, Noć, Stani (njemačka verzija), Kava, Sedam, Intro, Grad i bonus track Stani – hrvatska verzija. Službena promocija bit će u siječnju u Karlovcu, a već su dogovorene promotivne svirke i u Čakovcu, Puli, Izoli, Zagrebu… Na koncertu će biti predstavljene i neke nove stvari, koje se nisu našle na albumu.

    A, kad se CD pojavi u svom završnom obliku, najavljujemo i kako će vam KAportal u dogovoru s bendom podijeliti nekoliko primjeraka!

    KAportal.hr

  • Odgovori