AKTUALNO

PRVOMAJSKI ROŠTILJ : Svatko ima svoj recept, no za savršeni roštilj potrebna je i dobra priprema

PRVOMAJSKI ROŠTILJ : Svatko ima svoj recept, no za savršeni
roštilj potrebna je i dobra priprema

Postoji li za ljubitelje roštilja ljepši period u godini od proljeća? Kulminacija je, složit ćete se, 1. svibnja kada većina tradicionalno slavi Praznik rada roštiljajući. Za dobar roštilj ključna je priprema, a ona podrazumijeva marinadu.

(FOTO: Pixabay)

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svaka marinada treba sadržavati kiselinu i ulje. Kiselina (ocat ili limun) će omekšati meso. Toj mješavini dodajte grančicu-dvije ružmarina, lovorov list, češnjak, papar u zrnu i malo soli (nemojte pretjerati jer će isušiti meso).

Meso stavite u marinadu, pokrijte folijom i ostavite u hladnjaku preko noći ili barem tri sata prije pečenja. Prije, no što meso budete stavljali na vatru, uklonite s njega grančice ružmarina i češnjak. Kod marinada je odlična stvar što je u pripremi samo nebo granica - možete kombinirati što god hoćete od sastojaka ili zaviriti na gastro stranice i inspirirati se.

Kod pečenja vodite računa da ne kapa ništa u vatru jer to dovodi do pojave dima koji sadrži štetne tvari koje dolaze u hranu. Radi se o supstancama koje se smatraju kancerogenima pa bi ih trebalo izbjegavati. Također ako provjeravate je li meso pečeno tako što ga zarezujete, nemojte to činiti nad vatrom.

(FOTO: Pixabay)

Za povrće isto vrijedi, ali ne morate ga tako drugo držati u marinadi. Pola sata prije, no što ide na roštilj, sasvim je dovoljno.

Uz meso i povrće s roštilja savršeno idu umaci. Naš favorit je umak od jogurta i češnjaka. Za desert napravite tortu od sira. Stoički podnosi visoke temperature (ako ju netko prije ne pojede).

Meso koje se priprema na roštilju posebnu čar dobiva od dima, a svi ga volimo kada je mekano i podatno. Koje je onda meso najpogodnije za pripremu na roštilju?

 Mnogi bi se složili da je to krmenadla, točnije dugi kare, leđni mišić kojeg pronalazimo u svinjskoj fizionomiji. One su najbolje marinirane i pripremane s kostima. Najbolje je meso nasoliti, popapriti po želji, te ostaviti da se marinira ili paca u kombinaciji ulja, luka i crvene paprike po želji.

Životistil.rtl.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!