KAportal PRVOMAJSKI ROŠTILJ : Svatko ima svoj recept, no za savršeni roštilj potrebna je i dobra priprema | Karlovački informativni web portal

PRVOMAJSKI ROŠTILJ : Svatko ima svoj recept, no za savršeni roštilj potrebna je i dobra priprema

Postoji li za ljubitelje roštilja ljepši period u godini od proljeća? Kulminacija je, složit ćete se, 1. svibnja kada većina tradicionalno slavi Praznik rada roštiljajući. Za dobar roštilj ključna je priprema, a ona podrazumijeva marinadu.

(FOTO: Pixabay)

Svaka marinada treba sadržavati kiselinu i ulje. Kiselina (ocat ili limun) će omekšati meso. Toj mješavini dodajte grančicu-dvije ružmarina, lovorov list, češnjak, papar u zrnu i malo soli (nemojte pretjerati jer će isušiti meso).

 • Meso stavite u marinadu, pokrijte folijom i ostavite u hladnjaku preko noći ili barem tri sata prije pečenja. Prije, no što meso budete stavljali na vatru, uklonite s njega grančice ružmarina i češnjak. Kod marinada je odlična stvar što je u pripremi samo nebo granica – možete kombinirati što god hoćete od sastojaka ili zaviriti na gastro stranice i inspirirati se.

  Kod pečenja vodite računa da ne kapa ništa u vatru jer to dovodi do pojave dima koji sadrži štetne tvari koje dolaze u hranu. Radi se o supstancama koje se smatraju kancerogenima pa bi ih trebalo izbjegavati. Također ako provjeravate je li meso pečeno tako što ga zarezujete, nemojte to činiti nad vatrom.

  (FOTO: Pixabay)

  Za povrće isto vrijedi, ali ne morate ga tako drugo držati u marinadi. Pola sata prije, no što ide na roštilj, sasvim je dovoljno.

  Uz meso i povrće s roštilja savršeno idu umaci. Naš favorit je umak od jogurta i češnjaka. Za desert napravite tortu od sira. Stoički podnosi visoke temperature (ako ju netko prije ne pojede).

  Meso koje se priprema na roštilju posebnu čar dobiva od dima, a svi ga volimo kada je mekano i podatno. Koje je onda meso najpogodnije za pripremu na roštilju?

  Prilikom pripreme, vatra ne smije biti prejaka, najbolje da ugljen lagano tinja, jer će se inače meso isušiti i postati žilavo i tvrdo.  Kao što smo spomenuli, dobro je ostaviti i kosti jer se meso zbog njih sporije peče, pa samim time dobiva na sočnosti, a kosti daju i posebnu aromu.

  Drugo meso koje je najbolje definitivno je mljeveno meso – kombinacija junetine i svinjetine koja se priprema u obliku ćevapa, pljeskavica ili šiš-ćevapa. Ono je podatno, djeca ga obožavaju, a vremenski ne iziskuju mnogo vremena. Ukoliko ih pripremate sami, imate mogućnost dozirati začine kako vam odgovara, a nećete pogriješiti napunite li pljeskavice finim sirom.

  Uz sve to odlično ide i povrće sa žara, a neizostavna je i čaša dobro ohlađenog piva. Bacite se na posao

  Potražite još zanimljivih članaka i finih recepata na portalu 321kuhaj

  Životistil.rtl.hr

 • Jedan komentar

  1. Za nas seljake previše gospodski mi to rješavamo na drugačiji način. Ispečemo janje na ražnju zarakijamo se i onda se krenu partizanske pijesme pijevati. https://www.youtube.com/watch?v=k9yZAsYlJtM Ne komunističke negoli partizanske. Kad zadnji mladi čovjek izađe iz ove žabokrečine neka ugasi svijeto i zatvori vrata. Ne živi se od graha na kazanu.

  Odgovori