KAportal Prvi crowdfunding u Karlovcu za novi dom u Mostanju - Od danas prikupljanje novca, SKC 2021. otvorenih vrata | Karlovački informativni web portal

Prvi crowdfunding u Karlovcu za novi dom u Mostanju – Od danas prikupljanje novca, SKC 2021. otvorenih vrata

– Vjerujem da ćemo i kod građana i poduzetnika naići na interes i da ćemo 2021. kuglati u Sportsko- kulturnom centru Mostanje! Ovo je malo drugačiji način kako prići realizaciji projekta, ali mislim da je realan, našao je svoje mjesto u gradskom proračunu i zahvaljujem svima koji jesu i onima koji će sudjelovati u njegovoj realizaciji, kazao je gradonačelnik Damir Mandić na današnjem predstavljanju crowdfunding kampanje za izgradnju budućeg centra, na mjestu nekadašnjeg doma, u Mostanju.

Temelji za njega izgrađeni su 2013., no projekt je nakon toga stao, a kako do potrebnih 7,2 milijuna kuna Grad ne može doći ni iz vlastitih, ni nacionalnih ni europskih sredstava, odlučio se, zajedno s REGEA-om Sjeverozapadne Hrvatske, za crowdfunding – skupno financiranje. Plan je 300.000 kuna prikupiti od građana Karlovca, ali i izvan njega, uključujući i iseljenike u Australiji i Kanadi. Novac se od danas može uplaćivati, a svi detalji o projektu vidjeti na croenergy.eu. Grad je potporu za ovakav način dobio i od Vijeća GČ, Kuglačkog kluba i KUD-a koji su svoj prostor imali u nekadašnjem Domu Mostanje, uništenom u Domovinskom ratu.

Ovakav način financiranja jest novost u Karlovcu, ali ne i u Hrvatskoj i u svijetu jer, po riječima ravnatelja REGEA-e Julija Domca, ovakvom platformom u zemlji su već realizirali ili realiziraju desetke projekata.

  • – Riječ je o načinu financiranja koji uzima sve više maha u Europskoj uniji jer otvara mogućnosti da građani ne samo financijski podrže projekte, nego ih osjete svojima, da mogu sudjelovati i donijeti neku promjenu, da se njihova financijska i druga podrška vidi i osjeća u gradu, iako će  financijska vrijednost projekta biti puno veća nego što će se skupiti od građana, rekao je Domac.

    KAportal.hr

     

  • Odgovori