KAportal Prva bojna gađanja i raketiranja iz Kiowa Warrior uspješno izvedena na slunjskom poligonu | Karlovački informativni web portal

Prva bojna gađanja i raketiranja iz Kiowa Warrior uspješno izvedena na slunjskom poligonu

foto: www.morh.hr

– Pripadnici Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemuniku proveli su u utorak 1. kolovoza prva bojna gađanja i raketiranja iz helikoptera OH-58D Kiowa Warrior na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju. Ovo su ujedno bila prva izvedena bojna gađanja i raketiranja pilota u njihovoj letačkoj karijeri i kruna su letačke obuke koju provode američki instruktori letenja i održavanja tehnike, objavio je MORH i dodao da je to bila i završna obuka zrakoplovnih tehničara u opsluživanju helikoptera u borbenim uvjetima na terenu.

Naveli su da su gađanja i raketiranja provedena iz zraka puškostrojnicama 12,7 mm i nevođenim raketnim zrnima (NRZ) Hydra 70 mm na ciljeve na zemlji slunjskog poligona, a cijeli proces evidentiranja pogodaka vodili su američki timovi ocjenjivača.

– Prvo samostalno upravljanje helikopterima OH-58D Kiowa Warrior hrvatski će piloti imati za 22. obljetnicu VRO “Oluja” 5. kolovoza 2017. kada će zajedno sa drugim pilotima i  letačkim posadama sudjelovati u mimoletu, najavili su iz MORH-a.

  • KAportal.hr

  • Odgovori