KAportal Propao pokušaj mirenja, svakog dana štrajkat će škole po županijama: Vlada odbila zahtjeve sindikata, sutra štrajk u svim školama | Karlovački informativni web portal

Propao pokušaj mirenja, svakog dana štrajkat će škole po županijama: Vlada odbila zahtjeve sindikata, sutra štrajk u svim školama

Postupak mirenja između Vlade i školskih sindikata koji je počeo u ponedjeljak, nastavljen je u srijedu, a završio je – neuspješno. Kazao je to nakon sastanka sindikalist Branimir Mihalinec najavivši kako učitelji i profesori sutra stupaju u štrajk. No, dok će prvog dana nastavu bojkotirati svi, ostale dane, od petka nadalje, štrajkat će se po županijama. Svakog dana bit će objavljeno u kojoj neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama.

“Vlada je u cijelosti odbila naše zahtjeve, ponudila je kroz dodatke povećanje dodatka od 2 posto od 1. listopada i 2 posto od 1. lipnja 2020. To je za sindikate neprihvatljivo i iz tog razloga mirenje je neuspješno završilo. Možemo najaviti da će sutra početi štrajk u sustavu osnovnog i srednjeg školstva. Bit će cirkularni štrajk, prvi dan, sutra, cijela Hrvatska će biti u štrajku, ostale dane će biti nekoliko županija iz oba sindikata zajedno”, kazao je sindikalist Branimir Mihalinec iz Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Aladrović: ”Sindikati odbili Vladin prijedlog korekcije plaća”

 • Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u srijedu nakon neuspjelog mirenja sa školskim sindikatima, koji sutra stupaju u štrajk, kako su oni odbili Vladin prijedlog o povećanju plaća za po dva posto od 1. listopada i od 1. lipnja iduće godine.

  “Postupak mirenja je završen. Sindikati su došli s istim zahtjevima. Mi kao Vlada iznijeli smo ponudu kojom bi korigirali plaće za dva posto od 1. listopada i za 2 posto od 1. lipnja iduće godine. To je ukupni kumulativni trošak na godišnjoj razini od 320 milijuna kuna”, izjavio je Aladrović.

  “Ono čega smo se držali je financijska održivost i odgovornost prema državnom proračunu i to je bio maksimum koji smo mogli postići”, naglasio je.

  Radi se, dodao je, o alternativnom modelu koji ispunjava financijske mogućnosti ali ne mijena koeficijente. Kazao je kako je u ovoj godini za plaće učitelja osigurano 500 milijuna kuna više, a Vladina ponuda o kojoj su razgovarali značila bi još dodatnih 320 milijuna.

  “Od sindikata smo čuli želju za promjenom koeficijenata složenosti poslova. S obzirom da to nije predmet pregovaranja takav pristup nismo mogli prihvatiti, ali smo iznijeli alternativni pristup koji poboljšava materijali status učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama. Međutim, sindikatima to očito nije bilo dovoljno i odbili su naš prijedlog”, rekao je Aladrović.

  Što se tiče štrajka, kaže kako on nije nešto što je ugodno vladi, ali se moraju poštivati fiskalne i financijske mogućnosti.

  RTL.hr

 • Odgovori