KAportal Projekt "Zaželi – Spas u zadnji čas" osigurao zapošljavanje 15 žena i skrb za 60 starijih i nemoćnih korisnika | Karlovački informativni web portal

Projekt “Zaželi – Spas u zadnji čas” osigurao zapošljavanje 15 žena i skrb za 60 starijih i nemoćnih korisnika

Projekt Zaželi – Spas u zadnji čas, koji se u potpunosti financira sredstvima EU, počeo se provoditi na području Grada Duge Rese i općina Netretić, Generalski Stol i Barilović. Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Duge Rese. U projektu je zaposleno ukupno 18 osoba, troje članova projektnog tima te 15 žena, mahom starijih od 50 godina i teže zapošljivih, koje svakodnevno na terenu brinu za 60 starih i nemoćnih korisnika.

– Početkom lipnja zaposlili smo 15 žena, koje su već mjesec dana na terenu sa svojim korisnicima. Svaka od njih brine za minimalno četiri korisnika, ali već sada se vidi da su potrebe na terenu znatno veće pa procjenjujemo da ćemo do kraja projekta vjerojatno obuhvatiti dvostruko više korisnika. Za zaposlene bit će tijekom rujna organizirana i edukacija za gerontodomaćice u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem. U sklopu projekta osigurani su i troškovi za kućanske i osnovne higijenske potrepštine za krajnje korisnike, a nabavili smo i računala za projektni tim, zatim zbog vidljivosti majice, torbe i ostale potrepštine za zaposlene. Posebno smo ponosi što smo uspjeli kupiti perilicu, sušilicu i parnu postaju, jer većina korisnika na terenu nema uvjeta za odgovarajuće održavanje rublja, kazao je Mario Biršić, ravnatelj Crvenog križa na početnoj konferenciji održanoj u Demokratskom rasadniku. Kako se projekt provodi već mjesec dana, prvi rezultati od strane korisnika, ali i novo aktivnih žena na tržištu rada su vrlo pozitivni. Projekt Spas u zadnji čas je ukupno vrijedna nešto više od 3,4 milijuna kuna, a provodit će se do 14. lipnja 2021. godine.

– U medijima se u posljednje vrijeme provlači teza o problemima s financiranjem ovog projekta, mi za sada nemamo takvih briga. Sve je posloženo kako treba i za sada su sva plaćanja u rokovima stoga ne brinemo da bi projekt mogao doći u neku slijepu ulicu, istaknuo je ravnatelj Biršić te dodao kako dugoreški Crveni križ, obzirom da ima organiziranu Pomoć u kući, sada skrbi za ukupno oko 120 starijih i nemoćnih korisnika. Partneri u projektu su Grad Duga Resa, općine Barilović, Netretić i Generalski Stol, Karlovački ured Zavoda za zapošljavanje i Centar za socijalnu skrb Duga Resa.

  • – Ovim projektom rješavamo zapravo dva velika problema, zapošljavanje žena i pomoć ljudima kojima je pomoć potreba. Do sada se u Karlovačkoj županiji kroz projekt Zaželi zaposlilo 178 žena kao gerontodomaćica i za sada prema našim saznanjima nema problema. Ovaj posao fizički je težak, a ponekad i psihički zahtjevan, no na ovaj način dobile ste priliku pomoći sebi i drugima i nadam se da ćete na kraju biti zadovoljne, jer ste učinile odličnu stvar, poručila je zaposlenim ženama Ivana Mehle predstojnica Zavoda za zapošljavanje.
    Gradsko društvo Crvenog križa i Grad Duga Resa jako dobro surađuju, istakla je dogradonačelnica Katarina Srakočić, te podsjetila na prošlogodišnji projekt mobilnosti i izrazila želju za nastavkom suradnje i ubuduće.

    KAportal.hr

  • Odgovori