KAportal Projekt "Podures" nastavlja s novim kampanjama - cilj osnivanje Tehnološko - razvojnog centra | Karlovački informativni web portal

Projekt “Podures” nastavlja s novim kampanjama – cilj osnivanje Tehnološko – razvojnog centra

podures1Promocija poduzetništva i cjeloživotnog učenja Duge Rese i okolice „Podures“, projekt je koji se proteklih godinu dana odvijao u Gradu Dugoj Resi. Riječ je o projektu ukupno vrijednom 248 tisuća kuna, a kojeg je s 88 posto vrijednosti financirala EU, odnosno Europski socijalni fond, a preostali novac osigurao je Grad Duga Resa.

Javili smo se na natječaj Ministarstva rada i uspjeli dobiti sredstva za ovaj projekt koji je prije svega usmjeren na podizanje kulture poduzetništva i cjeloživotnog učenja. Namjera nam je bila stvaranje bolje poduzetničke klime te potpora poduzetnicima u svladavanju raznih prepreka i problema, ali i promocija poduzetnika. podures2Želja nam je da se poboljša odnos između privatnog sektora i javne uprave, stoga nam se poduzetnici mogu obratiti sa svojim problemima i pitanjima kako bismo zajednički rješavali probleme. Ovakvi projekt koje planiramo i nastaviti sigurno će pridonijeti poboljšanju poduzetništva i rastu gospodarstva u našem okruženju – kazao je voditelj projekta Žarko Sigmund na završnoj konferenciji „Poduresa“.

Partneri u projektu bili su Institut za razvoj i međunarodne odnose i Udruženje obrtnika Grada Duge Rese, a o provođenju projekta tijekom proteklih godinu dana govorili su stručni suradnici Mihael Dujam i Marija Kovačević. Oni su istakli kako su tijekom projekta organizirane ukupno tri kampanje. Na prvoj „Mladi u poduzetništvu“ organizirano je šest rasprava , a govorilo se o promociji poduzetničkih vještina, primjerima dobre prakse, ulozi EU fondova, štetnosti korupcije i znanju kao vrijednom kapitalu.

  • podures4U raspravama je sudjelovalo 104 učenika Srednje škole Duga Resa koji su pokazali velik interes za poduzetništvo. U 2. Kampanji „Poduzetnici i javna uprava“ sudionici su učili kako jačati konkurentnost, smanjiti poduzetnički rizik, upoznali su tehnike prodaje, zakonske okrive poslovanja, naučili kako se pripremiti za porezni nadzor i mnoge druge korisne stvari. U sklopu 3. Kampanje uspostavljena je web stranica sa sajmom poduzetništva Duge Rese i Centrom poduzetništva, a na stranici je postavljeno 20 promotivnih filmova o dugoreškim poduzetnicima.

    Projekt je službeno završen, ali Grad Duga Resa će osigurati kontinuitet programa održavanjem dvije kampanje godišnje te da web poduzetništvo bude aktualizirano sa svim novim podacima. Istovremeno radimo i na drugom projektu, također u suradnji s Srednjom školom, kojim želimo u prostorima škole, točnije u podrumu, osnovati Tehnološko- razvojni centar. Zapravo učenici će se doslovno moći iz školskih klupa preseli u razvojni centar gdje će uz stečena znanja i otvaranje jednostavnog trgovačkog društva moći pokrenuti vlastiti posao. Kako smo to učili za vrtić, tako sad želimo ne iskorišteni prostor škole iskoristi za osnutak ovog centra – kazao je Tomislav Boljar zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika te dodao kako vjeruje da bi se Tehnološko razvojni centar mogao pokrenuti vrlo brzo obzirom da Grad ima vrlo dobru suradnju s Karlovačkom županijom.

    KAportal.hr

  • Odgovori