KAportal Projekt Kamanja i dvije slovenske općine "MISTERION" u konačnici bi trebao rezultirati arheološkim parkom kod Vrlovke | Karlovački informativni web portal

Projekt Kamanja i dvije slovenske općine “MISTERION” u konačnici bi trebao rezultirati arheološkim parkom kod Vrlovke

U svrhu promocije i upoznavanja javnosti sa aktivnostima na projektu MISTERION, Općina Kamanje, organizirala je konferenciju za tisak, na kojoj je projekt predstavio načelnik Damir Mateljan.

Općina Kamanje od srpnja 2017. godine, s partnerima Občinom Semič, Občinom Metlika, LAG-om Vallis Colapis i Kompasom Novo mesto, provodi projekat pod nazivom „Doživetje skrivnosti voda/Iskustvo tajne voda“, akronim MISTERION. Operacija je sufinancirana iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa sudjelovanja Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014-2020. Svrha projekta je zaštita i promocija prirodne i kulturne baštine pograničnog područja uz rijeku Kupu. 

Glavni cilj projekta je očuvanje prirodne i kulturne baštine ovog kraja te razvoj i povećanje privlačnosti jedinstvenih turističkih proizvoda kroz koje posjetitelji mogu iskusiti tajnoviti svijet prirode i podzemnih voda. Stoga projekt uključuje i elemente osvještavanja posjetitelja o značenju održive uporabe prirodnih i kulturnih resursa, potiče povezivanje s lokalnim stanovništvom i poduzećima, a sve u cilju održivog razvoja ovog pograničnog područja.

 • Projekt je ukupno vrijedan 1.239.205,95 EUR, od čega sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj pokrivaju 85% prihvatljivih troškova ili 1.053.325,05 EUR. Ostatak od 15% pokrivaju razmjerno hrvatski i slovenski partneri. Aktivnosti na projektu provoditi će se do 31.12.2019. godine. Vrijednost projekta na području Općine Kamanje iznosi 390.186,80 EUR.

  Projektom MISTERION predviđeno je niz aktivnosti, a bazična aktivnost bila je provedba arheoloških istraživanja, kojima su otkrivene arheološke strukture prapovijesnog naselja odnosno prikupljeni ulomci keramičkog posuđa, cijepanog i glačanog kamena te ostataka građevnog materijala (ljepa) koji datiraju u razdoblje prapovijesti odnosno vremena kasnog neolitika i početka eneolitika (mlađeg kamenog doba i bakrenog doba), lasinjske, lengyelske kulture i vučedolske kulturne pojave.

  Na osnovu rezultata iskopavanja biti će izrađena inovativna, interaktivna i moderna prezentacija arheološke baštine u kojoj će posjetitelji uz pomoć multimedijalne aplikacije za proširenu stvarnost (AR) doživjeti bar 20 arheoloških nalaza. Prezentacija arheološke baštine na ovaj način će osigurati kvalitetnije iskustvo posjetitelja te omogućiti bolju organizaciju posjećivanja lokaliteta. Planira se izraditi i interaktivna aplikacija za pametne telefone i web aplikacija, čime bi posjetitelji putem web platforme i pametnih telefona, kao i putem tableta koji će se osigurati na lokaciji, moći educirati i informirati o arheološkoj baštini na predmetnom lokalitetu.

  Već u vrijeme arheoloških istraživanja započelo se sa snimanjem promocijskog filma koji će služiti predstavljanju arheološke baštine i nalaza.

  Produkt arheoloških istraživanja na lokalitetu špilje Vrlovke, bit će arheološki park gdje će se posjetitelji upoznavati s arheološkim iskopavanjem, gradnjom i iskusiti tajne voda od neolitika do danas.

  KAportal.hr

 • Odgovori