KAportal PROGLAŠENA KRIVOM Djevojka zbog majice 4 godine na sudu: 'Bila sam na ulici, policajac mi je rekao da sam u prekršaju' | Karlovački informativni web portal

PROGLAŠENA KRIVOM Djevojka zbog majice 4 godine na sudu: ‘Bila sam na ulici, policajac mi je rekao da sam u prekršaju’

foto ilustracija Pixabay.com

Večernji izlazak u bijeloj majici jednog poznatog švicarskog brenda, na kojoj je bio otisnut crni logo indijske konoplje, prisjeo je Zagrepčanki G.O. (33).

Zbog te majice kupljene u renomiranoj trgovini u Zagrebu, koju je dobila na poklon od prijateljice, 33-godišnjakinja već pune četiri godine vodi sudsku bitku, piše Jutarnji list.

Policija i sud smatraju da je nošenjem te majice “promovirala marihuanu”, odnosno da se ogriješila o Zakon o suzbijanju zloporabe opojnih droga koji zabranjuje “svaki oblik promidžbe i oglašavanja droge označavanjem i prezentiranjem slikom, crtežom ili na bilo koji drugi način”. Propisana je kazna od 5000 do 20.000 kuna!

 • Spornu majicu, koju joj je policija oduzela, nosila je 3. srpnja 2015. tijekom večernjeg izlaska. Oko 3 sata poslije ponoći, dok je hodala zagrebačkom Ulicom baruna Filipovića, zaustavio ju je policajac i rekao da je u – prekršaju.

  “Ne smatram se krivom, ali priznajem prekršaj. Nosila sam majicu na kojoj je crnom bojom otisnut neki uzorak, a za koji sam tek u sudnici čula da predstavlja promidžbu marihuane. Meni to nije bila namjera. Majicu sam dobila od kolegice i nisam proučavala što je na njoj otisnuto. Ako je nešto protuzakonito, smatram da se ne bi prodavalo u trgovinama. Molim sud da uvaži činjenicu da nisam bila svjesna da činim prekršaj”, branila se G. O. na suđenju.

  No, Prekršajni sud u Zagrebu ju je u studenome 2016. godine prvi put proglasio krivom zbog tzv. promicanja droge, ali ju je oslobodio kazne, kao i plaćanja troškova postupka.

  Njezin odvjetnik Nikica Leskovar žalio se na presudu zbog povrede odredbi materijalnog prekršajnog prava jer, između ostaloga, “djelo za koje se tereti nije prekršaj te se radi o regularno dozvoljenoj prodaji majice s uzorkom svjetski poznatog brenda”.

  Visoki prekršajni sud žalbu je uvažio i u travnju 2017. odlučio kako je prvostupanjski sud propustio utvrditi relevantne činjenice – je li djelo koje se djevojci stavlja na teret uopće prekršaj i je li nošenjem majice s logom marihuane vršila promidžbu droge s ciljem privlačenja kupaca i krajnjih potencijalnih potrošača.

  Nakon dvogodišnje pauze i samo dva mjeseca prije zastare, jer toliko je trebalo da u ponovljenom postupku novi prekršajni sudac zakaže raspravu, sve kreće ispočetka.

  Taj je postupak proveden ekspresno pa je u svibnju ove godine G.O. ponovno proglašena krivom i opet oslobođena kazne uz obvezu plaćanja paušalnih troškova u iznosu od 200 kuna.

  “Mislim da ako ste od prijateljice dobili majicu koja je kupljena u trgovini svjetski poznatog brenda, odnosno ako znate da je dopuštena prodaja te majice, onda osnovano možete pretpostaviti i da ju je dopušteno kupiti i nositi, bilo da je ta oznaka na njoj znak marihuane ili ne. Sud je potpuno nekritički prihvatio optužni prijedlog policije, a o beznačajnosti i apsurdnosti ovakve optužbe mislim da je suvišno govoriti”, rekao je odvjetnik Leskovar za Jutarnji list.

  Policajac koji je uhvatio prijestupnicu prošle je godine odlukom povjerenstva PUZ-a dobio nagradu jer je “dobrim operativnim opažanjem, brzom reakcijom i kvalitetnim postupanjem pridonio zapljeni veće količine droge”, navodi list.

  Vijesti.rtl.hr

 • Odgovori