KAportal Profesori i djelatnici Katoličkog bogoslovnog fakulteta posjetici Svetište sv. Josipa | Karlovački informativni web portal

Profesori i djelatnici Katoličkog bogoslovnog fakulteta posjetici Svetište sv. Josipa

Na svetkovinu Uzašašća profesori i djelatnici Katoličkog bogoslovnog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu, pod vodstvom dekana fakulteta prof. dr. sc. Marija Cifraka, hodočastili su u Nacionalno svetište svetoga Josipa.

– Većini profesora i djelatnika KBF-a poznato je Svetište, ali su bili ugodno iznenađeni brojnim kulturno – pastoralnim aktivnostima koje je Svetište razvilo tijekom zadnjih godina – rekao je mons. Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta i župnik Gospe Snježne u čijem okviru djeluje Nacionalno svetište sv Josipa u Karlovcu koji je uvažene goste dočekao na Svetim vratima

Slijedila je koncelebrirana sveta misa koju je predvodio i propovijedao izv. prof. Božo Lujić, pročelnik Katedre Svetog pisma, Starog zavjeta. Uvodeći u misu prof. Lujić je potaknuo sve da ne gledaju na institucije već da gledaju konkretnog čovjeka koji je pred nama i upozorio da upravo tome brojni profesori mogu griješit ne primjećujući čovjeka. Tijekom propovijedi veleučeni propovjednik teološki je objasnio značenje svetkovine Uzašašća.

 • Nakon mise rektor Svetišta je podsjetio na izgradnju crkve svetog Josipa, nastanak Nacionalnog svetišta i na nezaboravnog vizionara i graditelja mons. Marijana Radanovića, a da k tome nije zaboravio naglasiti i duhovne zasluge vlč. Alojzija Burju. Okupljene profesore podsjetio je i na dolazeći jubilej 330. godišnjicu od kada je Sabor Trojedne Kraljevine 10. lipnja 1687 na zasjedanju u Zagrebu proglasio svetog Josipa za patrona Hrvatske.

  Članovi Katoličkog bogoslovnog fakulteta zaključili su svoje hodočašće svetom Josipu molitvom.

  Nacionalno svetište u Karlovcu postaje popularno i nezaobilazno odredište školskih izleta

  Svijest o važnosti sv. Josipa za Hrvatski narod raste u mladim naraštajima. Nedavno ga je pohodilo 78 učenika i profesora OŠ Braće Radić iz Pakraca. Nadalje, Svetište je ugostilo i osnovnoškolce iz Novalje. Svi oni su imali priliku čuti kratko izlaganje o povijesti Svetišta i o važnim osobama iz Hrvatske prošlosti koji su doprinijeli da upravo sveti Josip bude izabran za zaštitnika Domovine. Nekoliko skupina hodočasnika zajedno je sudjelovalo i na hodočasničkoj misi. Iz Reke pored Koprivnice svetom Josipu je hodočastilo 45 članova Udruge žena i Udruge umirovljenika. Poticajan pastoralni pothvat bio je i hodočašće vjernika Drniškog dekanata predvođenih dekanom fra Ivanom Vidović, zajedno sa svojim svećenicima. Oko 150 vjernika je bilo na cjelodnevnoj molitvi i druženju u prostorijama Svetišta. Po prvi puta u Svetište su došli i marljivi članovi Dječjeg zbora i ministranti župe Majke Božje Lurdske u Zagrebu. Molili su se za svoje obitelji, uspjeh u školi za župu i domovinu. Također, po prvi put su u Nacionalno svetište svetog Josipa hodočastili i zagrebački sportaši treće dobi. Oni su se na poseban način zahvalili mons. Antunu Senteu, rektoru Svetišta na riječima potpore. Svetom Josipu u Karlovac došlo je 50-ak učenika OŠ “Dragutin Tadijanović” iz Zagreba uz pratnju vjeroučitelja i učitelja. Oko 60 vjernika iz zagrebačkog naselja Vrapče pod duhovnim vodstvom p. Milana Lojića, CM navratili su moleći pobožnosti sv. Josipu tražeći njegov zagovor u svojim životnim potrebama.

  – Pod plaštem svetog Josipa kako mlađi tako i stariji nalaze sigurnost i osjećaj zajedništva te vedrijim pogledom ispunjenim nadom radosno kroče u sutrašnjicu – poručuje mons. Antun Sente ml., rektor Svetišta.

  KAportal

 • Odgovori