KAportal Produžite svoj život pravilnim liječenjem - nova metoda i tretman u Ambulanti za zatajivanje srce Poliklinike Dr. Došen | Karlovački informativni web portal

Produžite svoj život pravilnim liječenjem – nova metoda i tretman u Ambulanti za zatajivanje srce Poliklinike Dr. Došen

Što je zatajivanje srca

Zatajivanje srca je stanje u kojem srce nije u stanju opskrbiti organizam potrebnom količinom krvi i kisika.

Zatajivanje srca je naglo rastući javnozdravstveni problem jer bolje liječenje drugih srčanih bolesti (pogotovo srčanog udara) i starenje stanovništva dovodi do naglog porasta broja ovih bolesnika.

 • Znakovi zatajivanja srca

  Umaranje pri malim naporima, gušenje pri naporu, kasnije i u mirovanju, kašalj, otok nogu, otok trbuha, bolovi u prsima, umor, slabost itd.

  Tijek bolesti

  Bolest ima vrlo lošu prognozu. Stope preživaljavanja su manje nego za većinu zloćudnih bolesti (karcinom debelog crijeva, prostate, dojke…). Tijek bolesti je vrlo nepovoljan sa stalnim pogoršanjem srčane funkcije i kvalitete života, a i čestim naglim pogoršanjima koja zahtjevaju bolničko liječenje.

  30% bolesnika umire u prvoj godini od postavljanja dijagnoze, oko 50% unutar 5 godina od postavljanja dijagnoze; jedna od četiri osobe koje su liječene u bolnici biti će zbog pogoršanja stanja ponovo primljena u bolnicu unutar mjesec dana.

  Bolest teško narušava socijalno stanje bolesnika koji su uglavnom nesposobni za posao, 40% bolesnika se teško uključuju u dnevnu rutinu s prijateljima ili obitelji, 60% nije sposobno za rekreacijske aktivnosti, hobije ili sport.

  Značajno produženje života i poboljšanje kvalitete života dokazano je pravilnim liječenjem. Naročito je važan što raniji početak liječenja.

  Zašto ambulanta za zatajivanje srca?

  „Deventer-Alkmaar Heart failure study“ iz 2006.g. pokazala je sve prednosti ovakvog pristupa liječenju bolesnika sa zatajivanjem srca. Nakon toga je u svijetu organiziran cijeli niz programa ambulanti za zatajivanje srca koii su pokazali veliku korist za bolesnike, većinom i za sustav osiguranja.

  Koja je razlika između klasičnog liječenja i tretmana u ambulanti za zatajivanje srca?

  U Hrvatskoj bolesnici sa zatajivanjem srca nemaju odgovarajuće znanje o svojoj bolesti i mogućnostima liječenja. Ne postoje multidisciplinarni timovi za praćenje i liječenje (kardiolog, obiteljski liječnik, educirana medicinska sestra, fizioterapeut, dijetetičar, psiholog ili psihijatar, socijalni radnik).

  To rezultira neodgovarajućim uzimanjem lijekova, razvojem depresije, pogoršanjima bolesti koja su se mogla izbjeći boljom organizacijom ambulantne skrbi. Situaciju značajno pogoršava siromaštvo velikog broja bolesnika i njihovih obitelji, veliki broj staračkih i samačkih domaćinstva bez mogućnosti tehničke podrške (prijevoz do liječnika i sl).

  Uobičajeni način liječenja – kontrole obiteljskog liječnika, kardiološke kontrole svakih 3-12 mjeseci, iznimno ranije, nema organizirane edukacije bolesnika. U slučaju pogoršanja liječenje kroz hitnu službu i bolničko liječenje.

  Program ambulante za zatajivanje srca – Kod ulaska u u program ambulante dijagnostička obrada (detaljan kardiološki pregled, ekg, UZV srca, NTproBNP, analiza dokumentacije i dosadašnjeg liječenja, analiza terapije) te po potrebi daljnja kardiološka obrada. Zatim slijede kardiološke kontrole svakih 7-14 dana radi povišenja doza lijekova koji dokazano produžuju trajanje života i kvalitetu života, prilagođavaje doza ostalih lijekova.

  Period intenzivnog usklađivanja terapije i praćenja stanja bolesnika traje 2-6 mjeseci, a kod teških bolesnika i duže. Bolesnik cijelo vrijeme ima mogućnost telefonskog kontakta s educiranom medicinskom sestrom, 24 sata dnevno. U cijeli postupak liječenja uključen je i obiteljski liječnik, a po potrebi i druge specijalnosti.

  Praćenje učinka terapije neophodno je za pravovremeno upućivanje teških bolesnika na napredne metode liječenja. Nepredvidiva nagla pogoršanja bolesti zahtjevaju stalni kontakt sa timom koji liječi bolesnika jer se ranom intervencijom u terapiju mogu preduhitriti teška pogoršanja bolesti i daljnje pogoršanje funkcije srca, smanjiti odlasci u hitnu službu i potrebe za bolničkim liječenjem. Na primjer: ako bolesnik primjeti porast tjelesne težine za 2 kg u zadnja dva dana pregledom i promjenom terapije može se spriječiti teško pogoršanje stanja i bolničko liječenje.

  Važan dio programa je edukacija (učenje) bolesnika kroz radionice u Poliklinici – srijedom 17-19 sati (radionice su besplatne za sve bolesnike sa zatajivanje srca bez obzira da li su pacijenti poliklinike).

  Cilj radionica je da se:

  – poboljša razumijevanje bolesti i i važnost točnog uzimanja lijekova

  – nauči bolesnike rano prepoznati simptome i znakove pogoršanja bolesti i važnost što ranijeg javljanja svom liječničkom timu

  – nauči bolesnike pravilnom načinu prehrane i fizičkih aktivnosti

  – osposobi bolesnika ili obitelj za redovitu kontrolu krvnog tlaka i pulsa, svakodnevnog praćenja tjelesne težine i drugo

  Naši rezultati u 2017. godini

  U periodu od 9 mjeseci 61 pacijent je uključen u program „Ambulante za zatajivanje srca“. Kod dolaska velika većina bolesnika nije imala optimalnu terapiju, potrebno znanje o svojoj bolesti kao niti jasan plan liječenja.

  Funkcionalno stanje bilo je loše. U 6-minutnom testu hodanja bila je izrazito skraćena hodna pruga, a značajan dio bolesnika imao je smetnje u mirovanju. U provedenim upitnicima o kvaliteti života bio je visok stupanj nezdovoljstva i depresije.

  Promjenom i usklađivanjem terapije, redovitim pregledima i edukacijom bolesnika uz pomno praćenje osnovnih parametara (krvni tlak, puls, tjelesna težina) postigli smo odlične učinke. Na kraju 9-mjesečnog perioda značajno je poboljšan funkcijski status bolesnika (niti jedan bolesnik više nije imao smetnje u mirovanju) sa značajnim produženjem hodne pruge. Značajno je smanjena tjelesna težina bolesnika i prosječna vrijednost krvnog tlaka i pulsa te je optimizirana terapija za srčano popuštanje sukladno smjernicama Europskog kardiološkog društva.

  Pacijenti koji su imali kriterije za napredne metode liječenja (ugradnja uređaja za prevenciju nagle srčane smrti – ICD, resinhronizacijska terapija – CRT) upućeni su na kardiološke klinike u najkraćem mogućem roku.

  Ovi rezultati prezentirani su na kadiološkom kongresu „Dubrovnik cardiology highlights“ u 10. mjesecu 2017.g.

  Detalje programa ambulante za zatajivanje srca možete naći na www.poliklinika-drdosen.hr

  KONTAKT

  tel: 047/612-032, 047/612-033 – email: poliklinika.dosen@gmail.com

  Sponzorirani članak

  GDJE SMO?