KAportal Procvat dugoreškog kina: Kvalitetne kazališne programe prepoznali i posjetitelji iz drugih gradova - na "mala vrata" vraćaju se i filmske projekcije | Karlovački informativni web portal

Procvat dugoreškog kina: Kvalitetne kazališne programe prepoznali i posjetitelji iz drugih gradova – na “mala vrata” vraćaju se i filmske projekcije

Pučko otvoreno učilište u Dugoj Resi

Nekad vrlo aktivna kino prikazivačka djelatnost dugoreškog Pučkog otvorenog učilišta proteklih godina potpuno je zamrla. Za razliku od nekih drugih gradova, Duga Resa je nikad nije službeno ugasila i sad se na „mala vrata“ vraćaju i filmske projekcije.

U dugoreškoj kino dvorani, uz niz ostalih programa, godišnje se održi petnaestak kazališnih predstava na kojima se okuplja sve više posjetitelja. Kako bi se mogle održavati kvalitetne predstave valjalo je pribaviti i potrebnu specifičnu scensku tehniku, u koju je tijekom zadnjih nekoliko godina zahvaljujući potpori Ministarstva kulture, malo po malo uloženo poprilično novca. Ova ulaganja, sudeći po broju programa i posjetitelja i te kako su se isplatila. Već neko vrijeme emitiraju se animirani i dječji filmovi, a nakon dugo vremena po prvi puta je prikazan hit film za odrasle „Koja je ovo država“ Vinka Brešana na kojem se okupio popriličan broj mladih, ali još više sredovječnih Dugorešana.

– Zadovoljni smo odazivom posjetitelja, jer naše kazališne programe prepoznali su građani iz Karlovca, Ozlja i susjednih općina. Uglavnom na predstave dolazi prosječno oko 150 posjetitelja, kad više kad manje, a predstava „Balkanski seks i grad“ privukla je gotovo 400 posjetitelja. Brešanov novi film, koji smo prikazali proteklog vikenda, došlo je pogledati više od 200 gledatelja. Kino smo 2017. opremili laserskim čitačem, koji je zapravo scenski projektor sa širokom lećom kojim možemo raditi i grafičku animaciju, kaže nam ravnatelj POU Igor Črnugelj.

  • Dodaje da je projektor koštao oko 70 tisuća kuna, a sad se koristi za prikazivanje filmova i daje dobru sliku, ali ne pokriva cijelo platno.

    Ravnatelj POU Igor Črnugelj

    – Naravno, kad bi imali DCP čitač, odnosno projektor, dobili bismo mogućnost emitiranja „zaključanih“ filmova u najvišoj rezoluciji, jer ovaj film smo prikazivali s CD-a. Kandidirali smo se za ovaj projektor već drugi puta i nadam se da ćemo dobiti sredstva po natječaju, kaže nam kaže ravnatelj POU-a Igor Črnugelj pojašnjavajući kako bi se kino predstave za odrasle mogle organizirati i češće, ali to ovisi o ponudi filmova i odazivu gledatelja. U suprotnom mogao bi se dogoditi i podbačaj, što POU razumljivo želi izbjeći.

    Dugoreška kino dvorana je velika, ima čak 457 sjedišta i četrdesetak radijatora koje valja staviti u pogon, a to znači i velike troškove za svaku predstavu, koji se pokrivaju iz cijena ulaznica.

    KAportal.hr

  • Odgovori