KAportal Baka iz Šišljavića dobila sud i dobru odštetu od Autoprometa Slunj: Prije pet godine zagubili joj kovčeg s poklonima za unuke | Karlovački informativni web portal

Baka iz Šišljavića dobila sud i dobru odštetu od Autoprometa Slunj: Prije pet godine zagubili joj kovčeg s poklonima za unuke

Autopromet Slunj morat će jednoj bakici iz Šišljavića platiti 3.500 kuna odštete, zajedno s kamatama od 2012. godine, a onda k tome i troškove postupka u iznosu od 4.775 kuna jer su joj zagubili kovčeg u autobusu na relaciji München – Karlovac, zaključak je to Općinskog suda u Karlovcu u nepravomoćnoj presudi koju su upravo donijeli.

Ona je vozaču s kojim se zna, jer često putuje na toj relaciji s istim prijevoznikom, dala kovčeg i dvije manje torbe, što je on trebao spremiti u prtljažni prostor autobusa. Do dolaska u Karlovac, autobus je viša puta stajao, ali prtljažni prostor nije bio otvoran. Dolaskom u Karlovac starica je potražila kovčeg, ali ga više nije bilo. Obratila se vozaču, a on je zaključio kako ga je zasigurno ostavila u Njemačkoj na kolodvoru. To ju je razljutilo, te je odmah otišla na policiju i podnijela kaznenu prijavu.

Sačinjen je zapisnik, pa tako i popis nestalih stvari, nešto njezinih osobnih, a ostalo uskrsni pokloni za djecu i unuke: vegeta u pakiranju 3 kg, kava u pakiranju od 0,5 kg, Nesquik u pakiranju od 1 kg, 8 ručnika, 5 muških majica, muške hlače, muške gaće, 2 pakiranja po 4 komada muških čarapa, 10 ženskih majica, 2 ženske hlače, ženska bluza, 3 najlonke, 3 pakiranja po 5 komada ženskih čarapa, puder Max Factor, 15-16 Milka čokolada, lijekovi. Tužiteljica procjenjuje vrijednost otuđenih stvari na 3.500 kn, s obzirom da je uoči puta kupila navedenih stvari u vrijednosti 500 eura, a i sam kovčeg je kupila nedavno za 40 eura.

 • Na sudu je uslijedio dokazni postupak. U odgovoru na tužbu slunjski Autopromet ja naveo kako baka uopće nije predalja prtljagu njihovom vozaču, napominjući kako prtljažni prostor nije otvaran do dolaska u Karlovac.

  – Prema naknadnim saznanjima tuženika tužiteljica je isključivo svojom odgovornošću propustila prtljagu predati vozaču te je njena prtljaga ostala na peronu autobusnog kolodvora u mjestu polaska u Njemačkoj – decidirano navodi tužitelj. No, ona je pozvala svjedoke, dvoje putnika koji s posvjedočili da je vozaču predala dvije torbe i sporni veliki smeđi kovčeg.

  – Predana prtljaga ostaje pod isključivim nadzorom prijevoznika do završetka putovanja. Nakon završetka putovanja prijevoznik je dužan predati prtljagu putniku. Budući vozač autobusa tužiteljici po završetku putovanja nije predao sporni kofer, to je tuženik kao prijevoznik odgovoran za gubitak spornog kofera. Tuženik odgovara po načelu kauzaliteta. Tuženik ničim nije dokazao postojanje krivnje na strani tužiteljice ili postojanje više sile što bi ga oslobađalo odgovornosti – zaključio je Općinski sud u Karlovcu.

  KAportal.hr

 • Jedan komentar

  1. Blazeno nase sudstvo. Trebalo im je samo 5 godina da rijese ovaj banalan slucaj. U normalnim zemljama ovo se rjesava na jednom rocistu. Troskovi sudjenja veci od odstetnog zahtjeva, sad ce bakica umjesto 3500 kn kuna dobiti 10000 sa kamatama.

  Odgovori