KAportal Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić u Karlovcu je optužen zbog uvreda i kleveta, ali neće pred sud jer ga štiti saborski imunitet | Karlovački informativni web portal

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić u Karlovcu je optužen zbog uvreda i kleveta, ali neće pred sud jer ga štiti saborski imunitet

Jedan od najvećih poljoprivrednih proizvođača Mirko Ervačić na Općinskom sudu u Karlovcu je podnio privatnu tužbu protiv predsjednika Živog zida i saborskog zastupnika Ivana Vilibora Sinčića, no tužba je odmah odbačena jer političara, sve dok mu traje saborski mandat, štiti saborski imunutet.

Tužitelj Ervačiuć optužio ga je za počinjenje kaznenih djela koja se odnose na uvrede i klevete. U rješenju Općinskog suda u Karlovcu ne navodi se sadržaj tužbenog zahtjeva no poznato je da je Sinčić Ervačića tijekom jedne saborske rasprave spomenuo u konteksu pogodovanja HDZ-a, rekavši “da se politika HDZ-ove vlade nastavlja s prijašnjim poljoprivrednim politikama, a to znači da se ide na ruku velikim poljoprivrednim proizvođačima. Nekad je to bio gospodin Todorić, njega više nema ostaju kojekakvi drugi Ervačić, Pipunić i takva ekipa”.

Kako je okrivljeni Sinčić član Hrvatskog sabora, za vođenje kaznenog postupka protiv njega potrebno je odobrenje ovog tijela, no ono ga nije dalo.

 • Povjerenstvo je zauzelo načelan stav da po zahtjevu Državnog odvjetništva kao samostalnog i neovisnog pravosudnog tijela koje je dužno postupati protiv počinitelja kaznenih i drugih kažnjivih djela treba Hrvatskom saboru predlagati davanje odobrenja za pokretanje kaznenog postupka kako bi se omogućilo da na temelju Ustava i zakona samostalno i neovisno obavlja pravosudnu vlast.

  – Međutim, u slučajevima privatnih tužitelja, Povjerenstvo će Hrvatskom saboru predlagati uskraćivanje odobrenja za pokretanje odnosno vođenje kaznenog postupka. Naime, stav je Povjerenstva da je institut imunitetnog prava utvrđen u cilju zaštite digniteta zastupničke dužnosti, a ne u cilju zaštite zastupnika kao pojedinca, a vođenje kaznenog postupka, kao i sve radnje koje bi se u svezi s time morale poduzeti, moglo bi onemogućiti zastupnika u obnašanju njegove redovne zastupničke dužnosti te time utjecati i na rad Hrvatskog sabora. Iz tog razloga Povjerenstvo je predložilo Hrvatskom saboru navedenu Odluku – obrazložili su u Saboru svoju odluku.

  KAportal.hr

 • 3 komentara

  1. Zar itko pametan u ovoj zemlji misli da je gsp Sinčić rekao nešto krivo!!?

   • Kaj onda ne ode na sud i dokaže to? Rekao je vrlo konkretno za vrlo konkretnog čovjeka. Pametni ljudi ne vjeruju klevetničkom blebetanju bez dokaza. Možda je u pravu. Nek ode na sud i dokaže. A ne ko pičkica lajat pa se skrivat iza imuniteta.

  2. Institucija zastupničkog imuniteta ne postoji u autoritativnim, diktatorskim, nedemokratskim sustavima.
   Ako ne smiješ u nešto izraziti sumnju jer se bojiš tužbe, npr. da ti se čini da se nekom, blago rečeno – pogoduje, kao ovom Ervačiću, tada nećeš niti to reći.
   U totalitarizmu odluke se donose od strane uskog kruga političara, rasprave u političkim tijelima se odvijaju pomno biranim jezikom političara iz kojih su zainteresirani pojedini sitni apartčici analizom utvrđivali što je ovaj ustvari rekao i što možemo očekivati i o tome se nakon toga puno pisalo na stranicama političkih glasila – opet jedinstenim jezikom. https://www.express.hr/life/10-stvari-zbog-kojih-nikad-necete-zaliti-za-jugom-772
   Sinčić je izrazio sumnju, a zasigurno ima dobre informacije.
   Ima pravo to reći, zbog toga ne smije odgovarati, a državno odvjetništvo, da je čemu, već na osnovu ovoga što mi čitamo, trebalo bi provjeriti o čemu se radi.

  Odgovori