KAportal Pozdrav iz Karlovca: Rakovac uz poštansku cestu | Karlovački informativni web portal

Pozdrav iz Karlovca: Rakovac uz poštansku cestu

Rakovac, koji je danas dio Karlovca, s razvedenim ulicama i višekatnicama, nekada je bio samo jedna ulica. Kuće su bile sagrađene uz tzv. poštansku cestu u 18. stoljeću ( 1780.). Godine 1835. imao je 21 kuću i stotinjak stanovnika. Ime mu vjerojatno dolazi od rakova, kojih je u Korani bilo.

Naselje je u to vrijeme pripadalo Slunjskoj pukovniji, pa je tu od 1819. i škola, koja je kasnije prerasla u realnu gimnaziju. Njoj se 1883. priključila i karlovačka gimnazija, što je do tada radila u samostanskim prostorijama.

Prva zgrada desno nekadašnja je rakovačka škola (poslije stambena kuća, pa Šumarska škola, a danas je dio karlovačke Gimnazije. Iza nje viri kapelica sv. Ivana Nepomuka sagrađena 1854. godine. Strohal spominje i kip sv. Ivana Nepomuka “nedaleko rakovačkog mosta” koji je bio porušen, a sagrađena kapela. Srušena je poslije 1945. godine.

  • Rakovački kameni most prelazio je preko potoka što je od Dubovca odvodio vode do rijeke Korane. Ova razglednica Rakovca sa kamenim mostom, starom školom i kapelicom je nastala 1915. godine u nakladi I. Sagana.

    Pripremili Nikola Perić i Danko Fajt

  • Odgovori