KAportal Požar u Pamučnoj gasio je i Miro Mamić, bivši vatrogasac "fabrike": Bilo je kao '91 kad je nakon raketiranja gorjela Predionica | Karlovački informativni web portal

Požar u Pamučnoj gasio je i Miro Mamić, bivši vatrogasac “fabrike”: Bilo je kao ’91 kad je nakon raketiranja gorjela Predionica

Nakon cjelonoćne borbe s vatrenom stihijom, prije dva sata ukinuta su vatrogasna dežurstva, a policija trenutno obavlja očevid na prostoru pogona Dorade u bivšoj Pamučnoj. Gotovo 12 sati pedesetak vatrogasaca pripadnika DVD Duga Resa, DVD Belavići, DVD Stara Sela, JVP Karlovac, JVP Ogulin, DVD Barilović, DVD Belajske Poljice i DVD Hrnetić Novaki neprekidno se borilo s vatrenom stihijom, a priznanje i veliku zahvalu dali su im Grad Duga Resa i gradonačelnik Tomislav Boljar.

– Zahvaljujem svim pripadnicima vatrogasnih postrojbi i svima koji su sudjelovali u gašenju požara, jer svojim požrtvovnim i nesebičnim djelovanjem spriječili su da ovaj nemili događaj poprimi šire razmjere i time zaštitili naše građane. Obzirom da je bilo komentara kako hidranti nisu bili ispravni, moram naglasiti da je gradska hidrantska mreža bila u punoj funkciji, rezervoari napunjeni maksimalno, pritisak je bio dovoljan, dakle sve je odrađeno kako treba. Požar je bio velik, ali sreća u nesreći je da je vatra izbila u zgradi koja se nije koristila za proizvodnju, stoga pretpostavljam da ni materijalna šteta neće biti tako velika, kaže Boljar koji je zajedno s vatrogascima, direktorom Komunalnog te Mariom Bucinom, voditeljem dugoreške ispostave Vis Promotexa na požarištu bio do iza ponoći.

 • Inače, u prostoru bivše Pamučne, trenutno radi oko 60 radnika na proizvodnji suncobrana, a prema riječima predstavnika vlasnika planiraju sad u sezoni zaposliti još 30 djelatnika. Pogon u kojem rade nije oštećen tako da su jutros normalo nastavili raditi.

  Velik jučerašnji požar kao ratne 91. kad je gorjela Predionica

  Zapovjednik Vatrogasne zajednice Duge Rese Miro Mamić, iako umoran i neispavan, jer prvo je bio na gašenju vatre, zatim odradio noćnu smjenu na radnom mjestu, pa se ponovno vratio na požarište, za KAportal je pojasnio zašto je dugo trajalo gašenje te se prisjetio jednog najvećih požara koji je poharao Pamučnu rate 91. godine.

  – Nepristupačan teren i materijal koji gori, drveno ravno krovište i krov koji je bio pokriven višestrukim slojevima ljepenke, nije nam dozvolio brzo gašenje. Gasili smo sa susjednih zgrada i krovova, susjednih ulaza, od kud god smo mogli pristupiti. Višestruku ljepenku koja se nalazila na krovu trebalo bi rezati, a kako je dio krovišta bio urušen nismo mogli prići, to su razlozi da je gašenje bilo dugotrajno, jučer od 16.55 kad je došla dojava pa sve do jutros u 5 sati. Nismo dozvolili da se vatra proširi stoga je izgorio samo taj krov gdje se vatra i pojavila. Gasili smo s osam do deset mlazova, gotovo dvanaest sati, ispričao nam je zapovjednik VZG Duge Rese Miro Mamić koji se ovom prigodom prisjetio i nekadašnjih dana kad je više od dvadeset godina radio prvo kao vatrogasac, a kasnije referent vatrogasne službe u bivšoj Pamučnoj.

  Mamić je dvadesetak godina, s manjim prekidima radio kao vatrogasac u nekadašnjoj Pamučnoj, a kasnije još oko tri godine u sklopu T7 VIS-a.

  – Kad sam počeo raditi bilo je 30 vatrogasaca, a kasnije se naš broj obzirom na uvjete poslovanja tvrtke smanjivao, pa nas je ostalo 12. No, ono što želim istaknuti je da su radnici tada bili jako savjesni, voljeli su svoj posao i svoje radno mjesto. Kad je i došlo do nekog požara u najčešće u Tkaonici i Predionici, a mahom je riječ bila o požarima na strojevima, radnici su ih ugasili sami. Mogu reći da su gotovo 90 posto tih požara radnici gasili sami, što samo potvrđuje koliko su brinuli za svoju tvrtku, priča Mamić koji je kao i brojni Dugorešani i njihove obitelji emotivno vezan za Pamučnu koja je gotovo stoljeće bila hraniteljica Duge Rese i čitave okolice.

  No, tvornički dimnjak nije bio samo egzistencija i sigurnost radnog mjesta, značio je on u društvenom smislu puno, puno više, jer Pamučna je za svoje zaposlenike na Lošinju imala ljetovalište, sufinancirala razne kulturne događaje, gradila i ulagala u mnoge objekte, pa čak i grijala uži dio Duge Rese, što je u današnje vrijeme gotovo nezamislivo.

  – Veliki požar sličan ovom jučerašnjem dogodio se 91. prilikom raketiranja Duge Rese i Pamučne. Tada je gorjela Predionica i dio skladišta. Počelo je gorjeti na petak oko 2.15 sati, a završili smo gašenje u subotu poslije podne. Krovište je bilo isto ravno s ljepenkom, koja je gorjela, razvijala gusti crni dim, baš kao i jučer, kaže zapovjednik Mamić te dodaje kako su u gašenju tada sudjelovali JVC i mjesna vatrogasna društva, ali i vatrogasci Pamučna.

  KAportal.hr

  POLICIJSKI OČEVID U PAMUČNOJ…

 • Odgovori