KAportal Potrebna hitna obnova vrelovoda: U Toplani se nadaju sredstvima EU - ako ne stignu, trebat će dizati kredit i poskupiti grijanje | Karlovački informativni web portal

Potrebna hitna obnova vrelovoda: U Toplani se nadaju sredstvima EU – ako ne stignu, trebat će dizati kredit i poskupiti grijanje

U cijeloj 2016. godini karlovačka Gradska toplana imala je 54 intervencije, dok je samo u siječnju ove godine, intervenirala 26 puta. Iako je siječanj iza nas bio jedan od najhladnijih otkad je mjerenja, ovaj podatak dovoljno govori kakvo je loše stanje vrelovodne mreže u Karlovcu koja treba hitnu i kompletnu rekonstrukciju.

Za vrelovod sredstva EU?

Planove Gradske toplane po tom pitanju danas je novinarima, ali i gradonačelniku Damiru Jeliću predstavila direktorica Ivana Fočić, te kazala kako je se nadaju da bi šest milijuna eura koliko je potrebno za obnovu 22 kilometra mreže mogla doći iz sredstava Europske unije. Ako se to ipak ne dogodi, postoje i druge varijante, ali svakako je najmanje prihvatljiva da se ide u kreditno zaduživanje što bi se u konačnici prelomilo i na leđima korisnika u vidu povećanja cijene grijanja. 

– To svakako želimo izbjeći jer je Karlovac upravo po brojnim parametrima pravi kandidat za dobivanje sredstava jer se u centralnom sustavu grije pedeset posto građana, te je mreža po duljini u samo vrhu u Hrvatskoj a u prosjeku je starija od 30 godina, kazala je Fočić napomenuvši da je u izradi kompletna dokumentacija. Jelić je također optimist, posebno jer se projekt temelji na čak dvije strategije, kao i jer je propis po tom pitanju gotovo apsurdan. Naime, grad Zadar koji ima dva kilometra sustava može konkurirati za sredstva Fonda za energetsku učinkovitost, a gradovi poput Karlovca vezani su na sredstva EU. No to se, dodaje Jelić, isto može korigirati. Jedan od načina je da građani dodatno ulažu u energetsku učinkovitost svojih zgrada, pa da se ulaganja vraćaju iz tih ušteda. Grad Karlovac vrelovod djelomično obnavlja i vlastitim sredstvima, a upravo su u tijeku radovi u Meštrovićevoj ulici.

Veća učinkovitost

Direktorica Fočić htjela je, kako kaže, i “demistificirati” mišljenje da djelatnici Gradske toplane po završetku sezone grijanja – ništa ne rade. To je, navodi, upravo period u kojem se radi na vrelovodu i šahtovima, remontu postrojenja, te se vrše radovi u toplinskim stanicama.

Jelić je pak čestitao djelatnicima Gradske toplane koji su danonoćno radili na niskim temperaturama, te podsjetio da je broj djelatnika u odnosu na staru Toplanu d.o.o. upola manji, odnosno smanjen sa 90 na 50, pa prema tome zaključio da postojeći kadar ima duplo veću učinkovitost.

KAportal.hr

 • 21 komentar

  1. Ova zima jeste bila hladna, uobičajena za ove krajeve, ali – imali su prilike raditi nešto za prethodne tri, kad nije trebalo zimskih kaputa.
   O lošoj mreži se govori godinama. Mislio sam, koliko su hvalili tu obnovu toplane i toplovoda, da je to gotovo, pri kraju već davno, ali evo- nije.
   Inače, kad se prijeti poskupljenjem, važno je znati da Hera igra novu igru.
   Lako vam je bilo za Kosorice, koja je vratila odluku o cijeni grijanja gradovima.
   Sada je opet zadnja Herina i ona neće povisivati cijenu kilovat sata onim toplanama koje griju skuplje nego da se koriste kaloriferi.
   A to vam je nekih 20 lipa kwh.
   Uostalom, zatvorena je toplana u Splitu već davno, ali i nedavno u Varaždinu, sve zbog neučinkovitosti, tj. poskupljenja, kao dokaz da Hera više nema milosti.
   Kompletna dokumentacija za obnovu je već davno tu. Cijevi uostalom nisu nigdje otišle, znamo gdje su, davno ih je geometar locirao, još šesdesetih, i ako nisu planovi izgubljeni, papiri su tu, cijevi valja samo otkopati, te nove spojiti i zakopati.
   Što su radili svih ovih godina?
   Naravno da su ležali 6 mjeseci i trošili velike plaće.
   Hoće li sredstva doći iz Fonda ili EU, nekako mi se čini da je svejedno, ali otkako smo saznali kakvi stručnjaci u gradu se brinu o tome (Inkasator) , bojim se da kredit ne gine.
   Vidim da gradonačelniku nije baš bistro zašto Zadar da , Karlovac ne, nije ni meni, ali mi se nekako čini da je gradonačelnik nešto tu krivo shvatio.
   Ne razumijem kako građani iz ulaganja u energetsku učinkovitost zgrada nešto mogu vraćati i financirati toplovode?
   Da radnici toplane pola godine ništa ne rade, to znamo, uostalom, par bivših direktora je to potvrdilo.
   I da je smanjeno sa 90 na 50 i to znamo, izbacili su sve koji nisu članovi HDZ-a nakon otvaranja stečaja.
   I ova zadnja mu je dobra: „prema tome je zaključio da postojeći kadar ima duplo veću učinkovitost“.

  2. Ako stvarno rade na dokumentaciji, onda možda i bude nekakvih radova na ljeto 2018.
   Ova lupetanja oko ulaganja građana u energetsku učinkovitost u zgrade; znači uložimo su u obnovu fasade i stolarije na zgradi (možda dobijemo sufinanciranje, možda ne) i onda toplanica digne cijenu grijanja da bi se pokrpali, krasno. Sprašimo novce na sređivanje zgrade i onda uštede nema jer će grijanje poskupiti.
   Klasična neodređena i nekonkretna predizborna laprdanja.
   Hoće li se uopće moći pokupiti nekakvi novci iz EU fondova?
   Ima li u EU fondovima uopće predviđenih novaca za tu svrhu?
   Ako rade dokumentaciju toplo se nadam da je usklađena se EU propisima.

  3. Naravno. Sve je jasno i logično. Odmah sam mirniji.

  4. I nova glasnogovornica Toplane ima duplo veću učinkovitost
   Očenašek nam ovih zadnjih par tjedana piša u lice više nego inače, vidi se da je spreman za Županiju

  5. Potrebne su hitne smjene u Toplani !
   Nisam uočio novi smjer kojim bi Toplana trebala krenuti pa da sve krene na bolje (manje cijene, kogeneracija, dislokacija, kvartovske toplane, povećanje konzuma prema gospodarstvu…).

   Niti riječi gdje je otišlo 3 milijuna kuna koje je Grad Karlovac odobrio Toplani na zadnjem Gradskom vijeću, a gradonačelnik je rekao da je to za nekakvi novi toplovod prema Grabriku.
   Meni se čini da je dosta novaca utrošeno na uređenje okoliša Toplane i da je to prava svrha davanja novca.

   Toplana ne da je “kostur iz ormara” nego pravi mali “Karlovački Agrokor”

   • Petračiću, ak dođeš na vlast, valjalo bi angažirati strpljivu i pedantnu ekipu računovođa koji će pregledati sve papire.
    Jedino je problem što se kod smijene vlasti ti papiri obično prije pale.

  6. Ajde, najte se sekirati. Izvjesni gosp. Penzić X ima plan. Samo fali investitor i lovica i sve bu rešeno. Nabuši se rupa i evo tople vode u izobilju. Uraćunata i pinjkca. Europico javi se i davaj lovu.

  7. Pazi ti ovog Petračića, kad ga slušaš čovjek bi si pomislio kako čovjek o svemu zna najbolje. Baš je dobro što imamo kandidata koji je najpametniji u svemu!! ma bravo. Čudi me samo što još nismo doživjeli od njega ništa drugo osim ponavljanja istih fraza. Opet mi kroz glavu prolazi samo jedna misao- šteta što SDP nije podržao Matanićku i Badovinca, treba gurati mlade snage. Baš me zanima tko će glasati za Petračića- HSLS, HSS, MOST, nezavisni, SDP- nisam više siguran s obzirom da je kroz godine mijenjao razne opcije????

   • Ajde, mislioče, postani konstruktivan.
    Jedino ako si zadovoljan cijenom koja je među najvišim u Hrvatskoj, a u prosjeku je 0,75 kn/kWh, dakle blizu struje, a daleko više od grijanja na drva (0,30 kn/kWh) ili plina (0,40 kn/kWh).
    Zapitaj se kako Toplana kupi kWh plina po 0,27 kn/kWh (a može kupiti na tržištu po 0,25 kn/kWh) pa nam prodaje po 0,75 kn/kWh.
    Gdje odlazi ostatak i zašto ga plaćamo ?
    Zato što ih ima 50 a treba ih biti 20, zato što toplovod ide na Baniju i stvara gubitke umjesto da za ta tri nebodera naprave zasebnu plinsku toplinsku podstanicu, zato što im je mreža neracionalna i postoje grane koje funkcioniraju zbog jednog potrošača….
    Zašto u ljeti kada kao rade ne pregledaju kompletnu mrežu i saniraju oštećenja umjesto kopanja u zimi kada im tako oštećena cijev koju nisu na vrijeme otkrili pukne ?.
    Za pregled cjevovoda je potreban jedan mali robot s kamerom i nešto komprimiranog zraka pa da se otkriju oštećenja koja su pred puknućem.
    Zašto kao energetski subjekt ne pokrenu iskorištavanje geotermalne energije i snize do boli cijenu grijanja, a uz put proizvode struju i zarađuju ?
    Zašto kao energetski subjekt nemaju niti jedan gotov projekt s kojim imaju barem nešto riješeno?
    Gdje im je uopće energetska strategija ?

    Nisam ja nešto pametan, ali na žalost ne vidim nikakve prijedloge.
    Samo uočavam ono što bi svi koji su pamentniji od mene i na položajima trebali uočavati.
    Nemoj si dozvoliti da ti korist HDZ-ovog uhljebljavanja sprječava slobodu promišljanja u korist svih nas.

  8. Sretno s povećanjem cijena i zadržavanjem korisnika.

  9. Pričala mi je kolegica kakva se čuda u predizborno vrijeme grade u Ivaniću (2 bazena, obnova svih mostova, 2 km šetnice…). Ona i dečko misle ostati tamo i ne seliti se u Zagreb, što je teško zamisliv scenarij za Karlovac..

   • Obožavam staru narodnu “trava je uvijek zelenija s druge strane ograde”, pogotovo kad poprima bizarne razmjere kao ovdje, pa ne bih ni ulazio u nevjerojatnu sreću da netko ima šetnice (jer Karlovac nažalost nema) pa čak i mostove (bazene gradi lječilište, a ne grad). A ni u to da je Karlovac među rijetkim gradovima koji ima pozitivnu statistiku unutarnjih migracija i da je čudno da to netko ne zna.
    Umjesto toga, gola statistika sa DZS za prošlu godinu:

    Karlovac – 414 doseljenih iz drugih dijelova RH, 386 odselilo u druge dijelove RH (7 od 1000 stanovnika)
    Ivanić – 97 doseljenih iz drugih dijelova RH, 124 odselilo u druge dijelove RH (9 od 1000 stanovnika)

    Karlovac – 333 odseljena u inozemstvo (6 na 1000)
    Ivanić – 156 odseljenih u inozemstvo (11 na 1000)

    Karlovac – broj nezaposlenih (po HZZO): 2305 (4,1%)
    Ivanić – broj nezaposlenih (po HZZO): 1407 (9,6%)

    Dakako, daleko od toga da ovim mislim reći da je biti bolji od Ivanića neka velika sreća i ponos, ali kad ga već bezrazložno ubacuješ u priču – izvoli podatke 🙂

    • Haha, bezrazložno, da.. projekti obnove i izgradnje infrastrukture sa sanacijom toplovoda uopće nemaju apsolutno nikakve veze.. tvojom usporedbom grada s cca 40000 stanovnika s gradićem od cca 15000, Karlovac je zaista zablistao! 😉 kak bi se reklo, biraj sebi ravnog. Da imamo projekte kao Ivanić na naš broj stanovnika, mislim da bismo se svi počeli štipati da budemo sigurni da ne sanjamo!

     • Zato imaš u svakoj kategoriji omjer na tisuću stanovnika trep trep 🙂 I dalje ne vidim te ivanićke navodne “projekte”, da obnova šetnice i uređenje mosta hahah. A kao što se može zaključiti, ne vide ih baš ni ovi iz Ivanića 🙁
      I da ne bi netko pomislio da tu ima nešto politički u ovo lijepo predizborno vrijeme, u Ivaniću je također na vlasti HDZ.
      Sam si uveo u priču Đurđu koja želi ostat u Ivaniću, a u Karlovcu je to kao nemoguće. Pa kad si dobio podatke da i više ljudi doseljava u Karlovac i više ljudi iseljava iz Ivanića, onda si počeo okretat ploču 🙂

      • Ti si taj koji unosi politiku u cijelu priču, i samim time je očito da si politički potkovan 😉 Ja sam apolitičan i generalno sam za bolji grad, i bolje životne uvjete, za sve. Statistika štima dok podupire tvoju tezu, a kad se spomene da uspoređuješ kruške s jabukama (tj. logično je da će manji gradić osim ako nije na Jadranu imati veći odljev stanovništva, dobro došao u demografiju 20. stoljeća) opet okrećeš vodu na svoj mlin. Poanta je da Ivanić želi zadržati ljude, a Karlovac ne radi baš na tomu.

      • Kak je logično kad tvoja frendica iz manjeg grada želi ostat, a u našem većem gradu je to nemoguće? 😀 Btw, ta razlika nije tako velika kakvom je predstavljaš, Ivanić jest mali grad, ali u Hrvatskoj jedva da se Zagreb može nazvat zbilja velikim gradom. Ne uspoređujemo New York i Kistanje. Vani je to ista kategorija naselja. A Ivanić će ljude uređenjem šetnice zadržat jednako kao i Karlovac uređenjem svojih šetnica ili glazbenim paviljonom. Lijepo, ali neće zbog toga ostat ljudi.
       Kak rekoh, ja sam isto za bolji život za sve. I to da gledamo kak je u Austriji ili makar Sloveniji. A ima se kaj vidjet. Al nemoj me onda jebat s Ivanićima 😛 Ak baš hoćeš nekog u Rvackoj može Buzet, veli Forbes da su oni naj.

      • A uspoređivati se uvijek treba s boljima, ali ti si ničim izazvan napravio potpuno pogrešnu usporedbu s lošijima. Tako da, deal with it 😉 Karlovac ne samo da ne pati od unutarnjeg iseljavanja (od vanjskog pate svi) već je među rijetkima koji ima pozitivnu bilancu. NE zbog politike i političara već zato što ima sreću da ima 2-3 čvrste firme koje zapošljavaju puno ljudi što, vjerovao ili ne, ima malo tko u Hrvatskoj. Što više govori o katastrofi Hrvatske, a manje o “razvijenosti” Karlovca, ali je tak. Ajmo se uspoređivat s boljima, s Europom, sa zapadom, nego kaj. Ali ne moramo uz to izmišljat da nam je unutar RH i u kontekstu RH posebno loše. Nije. I to misli samo netko tko nije otišao dalje od eventualno Zagreba.

      • Da, usporedio sam bolji s lošijim i ustvrdio da lošem trenutno ide bolje 😀 Šalu na stranu, kolegica je zaista razmišljala o selidbi i vjerojatno će se seliti, iako priznaje da se život u gradu sada čini perspektivnijim, s obzirom na sve projekte koji su započeti u 9. mj. prošle godine. I da, i ona je mlada, apolitična i nitko i ništa, kao i ja…Svejedno, ovo što je rekla stvarno super zvuči u usporedbi s čišćenjem vojarne, muzičkim paviljonom i ostalim reprezentativnim predizbornim projektima grada Karlovca(a i privatnim ne-predizbornim).

      • Meni zvuči isto, to i je poanta 🙂 Šetnice, vojarne, paviljoni, mostići, bla. Pa sve to je isti vrag ko milijun projekata ovdje. Minus bazeni ajd, ali tamo imaju lječilište, a iskreno zatvoreni bazen (otvoreni nam ne treba) je poveći trošak i danas ga ne bih ni ja gradio dok se ne srede neke druge stvari. Niti će netko doselit, odselit ili ostat negdje zbog bazena. Onaj mali iz Radničke fronte je malo brzoplet i pretjeruje ali u suštini je dobro rekao da je jedina bitna stvar posao. A iz toga će sve drugo proizać. Ne treba sve drugo pustit, lijepo je imat i parkove i dobro kazalište i sport i ono kaj nemamo kao kino ali posao i egzistencija su sve.

    • Da ne pričamo o tome da to što imamo mi imamo već šetnice ne podupire tezu da se kod nas dovoljno radi na razvojnim projektima (može biti npr uređenje obale korane kod akvarija). A radi li se o ovom ili onom investitoru, mislim isto da nema pretjerano veze. Bitna je gospodarska klima u kojoj su takvi projekti ostvarivi.

  Odgovori